Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Concluziile Tursib după primul an cu autobuze dedicate elevilor: Cea mai mare problemă este că nu au fost folosite la capacitate maximă

Concluziile Tursib după primul an cu autobuze dedicate elevilor: Cea mai mare problemă este că nu au fost folosite la capacitate maximă

În septembrie anul trecut, compania de transport în comun a Sibiului lansa, în premieră, trasee dedicate exclusiv elevilor.

Dată fiind vacanța școlară, în prezent acestea nu mai circulă, însă în cele aproape nouă luni de funcționare au transportat aproximativ 7.500 de copii către școală sau de la unitatea de învățământ spre casă.

Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu oficialii Tursib pentru a vedea care sunt concluziile primului an cu autobuze pentru elevi, dar și pentru a afla ce noutăți se pregătesc în viitorul an școlar.

”Ȋncepând cu data de 13 septembrie 2021, Tursib a introdus şapte trasee noi, dedicate exclusiv transportului elevilor - dimineaţa către şcoală, respectiv de la şcoală înapoi acasă, la prânz. Capetele de trasee ale proiectului pilot au fost identificate a fi două instituţii de învăţământ: Colegiul Naţional ,,Octavian Goga” şi Şcoala cu clasele I - VIII Regina Maria, singurele instituţii de învăţământ din zona centrală unde pot parca autobuze de 12 m. Ulterior, ca urmare a lucrărilor la podul peste Cibin de pe Şoseaua Alba Iulia, pentru a putea asigura transportul elevilor din cartierul Zăvoi, s-a decis introducerea unui traseu suplimentar – E8. Până la finalul anului şcolar 2021-2022, pe aceste trasee au circulat peste 7500 de elevi”, spun reprezentanții Tursib.

Tursib înființează șapte trasee speciale: Elevii de la Școala Regina Maria și Colegiul Goga sunt cei mai avantajați

Conform datelor companiei de transport, cele mai solicitate trasee dintre cele opt puse la dispoziţie au fost traseele E6 – Cireşica - Şc. "Regina Maria", E2 –Viile Sibiului - Şc. "Regina Maria” respectiv E3 -  Cartierul Tineretului - Col. "O. Goga".

În următorul an școlar conducerea Tursib va încerca să adapteze orarul de circulație al acestor autobuze astfel încât fie utile pentru un număr și mai mare de părinți și copii.

”Referitor la derularea ȋn continuare a proiectului, precizăm că nu există ȋn acest moment un alt program pentru traseele de elevi. Vom ȋncerca să ajustăm orarele ȋn aşa fel ȋncă să ne pliem cât mai bine pe orarele instituţiilor de ȋnvăţământ. Vom lua legătura ȋn acest sens cu conducătorii acestor instituţii şi ne vom consulta pentru a stabili de comun acord variantele optime de programe de transport”, mai spun oficialii Tursib.

Cea mai mare problemă întâmpinată de organizatorii liniilor de transport este aceea că de multe ori autobuzele au circulat mai goale.

”Cu privire la problemele cu care ne-am confruntat ȋn derularea acestui program, considerăm că cea mai relevantă dintre ele ar fi că acestea nu au fost folosite la capacitate maximă, ȋn condiţiile ȋn care elevii au utilizat ȋn continuare şi traseele clasice de transport. Ȋn ceea ce priveşte reacţiile primite din partea părinţilor, ȋn mare parte acestea au fost unele foarte bune. Vom menţine legătura cu părinţii şi cu instituţiile de ȋnvăţământ pentru optimizarea orarelor traseelor pentru elevi”, mai transmit reprezentanții Tursib.

Concluzia principală, după un an de autobuze școlare în Sibiu, este că deși mai sunt detalii de îmbunătățit, odată introduse ele vor rămâne și în următorul an școlar. Iar cu mici modificări, numărul elevilor transportați va crește.

”Suntem ȋncrezători ȋn faptul că odată lansat acest program, ȋn al doilea an elevii vor fi mai deschişi ȋn a circula pe traseele dedicate exclusiv lor şi că vom putea ȋn acest fel să ne apropiem mai tare de scopul final al acestui demers şi anume să transportăm elevii ȋn siguranţă către şi de la şcoală, precum şi descongestionarea zonelor limitrofe şcolilor şi scăderea traficului de la orele de intrare şi ieşire a elevilor de la ore”, concluzionează oficialii Tursib.

Citește și:

Noile bilete Tursib: Cât de legal este să-ți scaneze un controlor cardul bancar? Cum anulezi plata dacă ai apropiat cardul din greșeală? Revolut funcționează?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Newman

Acum 1 an

Au fost schimbate traseele unor autobuze din cauza lucrarilor la pod.Tursib nu este capabil nici sa actualizeze afisajul din autobuze si din statii.Dar au fost capabili sa schimbe cardurile abonament electronice cu niste simple cartoane .Acestea nu se pot valida in autobuz si nici nu se pot reancarca.Frumoasa afacere pentru cei care au pus-o la cale pe banii nostrii.
Raspunde

Caranici

Acum 1 an

Problema cea mai mare este a educației urbane. Elevii nu sunt capabili să se calibreze pe programul autobuzelor, în multe cazuri și datorită părinților. Ca să poți utiliza aceste mijloace de transport în comun trebuie să ai dezvoltată o educație a programului. Părintele încurajează somnul târziu și trezitul târziu. Dacă nu ajungi la timp pentru prima oră și nu poți intra în școală, părintele face scandal, îi dă cu „refuzul accesului la educație”, cum adică nu are voie! Ca atare, trebuie introdusă educația parentală!
Raspunde

CHIROIU pusa

Acum 1 an

Societate dvs lasă de dorit am așteptat în canicula astăzi autobuzul 12 nu a venit, am sunat sa fac sezizare mia răspuns o doamna nu nonșalanță autobuzul a avut o problema în trafic. Minciuna a trecut gol prin fata stației scria se retrage. Nu circulam ca vrem noi de capul nostru avem servici și din cauza scumpiri carburanților. Va rog frumos păstrați-vă clientela care o aveți și va mai veni nu mergem de drag
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus