Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Noile bilete Tursib: Cât de legal este să-ți scaneze un controlor cardul bancar? Cum anulezi plata dacă ai apropiat cardul din greșeală? Revolut funcționează?

Noile bilete Tursib: Cât de legal este să-ți scaneze un controlor cardul bancar? Cum anulezi plata dacă ai apropiat cardul din greșeală? Revolut funcționează?

De la 1 mai compania de transport în comun a Sibiului a introdus noile autobuze Mercedes-Benz și odată cu ele un nou sistem de plată a biletelor de călătorie.

În teorie, noua modalitate de achiziție a tichetelor folosește tehnologia de ultimă oră și ar trebui să facă viața mai ușoară atât călătorilor cât și controlorilor Tursib. Practic, sibienii devin pionieri în România și circulă prin oraș fără bilet fizic, tot procesul fiind contactless, rapid și eficient. În plus, putem plăti călătoria inclusiv cu telefonul, ori cu smartwatch-ul.

Cu toate acestea, în cele aproape trei săptămâni scurse de la introducerea noului sistem, în rândul sibienilor au apărut numeroase semne de întrebare. Mulți se întreabă cum vor dovedi controlorului că au plătit, dacă noile aparate nu mai eliberează bilete fizice. Sau, cât de siguri sunt pe datele lor personale dacă un controlor vine și le scanează cardul bancar? Acestea, dar și multe alte întrebări, unele primite pe adresa redacției, le-am adresat conducerii Tursib.

Toate lămuririle le găsiți mai jos:

”Pentru achiziţionarea de titluri de călătorie cu cardul bancar contactless, călătorul trebuie să apropie cardul bancar de aparat – echipamentul va detecta cardul şi va opera automat achiziţia unui bilet ȋn valoare de doi lei. Pe ecranul aparatului va apărea mesajul – “Călătorie plăcută. Achitat 2 RON”.

De reţinut este faptul că APARATELE NOI NU EMIT BILETE TIPĂRITE; biletul se va emite în acest caz în format complet digital. Verificarea de către inspectorii de trafic se va face cu un echipament special, asemănător unui telefon mobil, care va putea identifica prin scanarea cardului bancar achiziţia făcută cu acesta”.

Ce facem dacă vrem să cumpărăm două sau mai multe bilete? Ori dacă am apropiat din greșeală cardul și vrem să anulăm comanda?

”Pentru achiziţionarea unui al doilea bilet trebuie să apăsaţi tasta + de pe aparatul contactless şi apropiaţi din nou cardul de aparat. Ȋn cazul ȋn care nu doriţi un al doilea bilet şi aţi apropiat doar din greşeală a doua oară cardul de aparat, va apărea mesajul “Card deja validat pentru o persoană”. Ca atare, nu se va mai putea face o achiziţie dublă din greşeală. Aparatul are nevoie de confirmare pentru a face a doua achiziţie cu acelaşi card bancar”, explică oficialii Tursib.

Nu am cardul fizic cu mine, dar am telefonul cu aplicație de card bancar. Funcționează? Pot folosi cardul Revolut?

”Plata titlului de călătorie pe aparatele noi se poate face utilizând orice suport pentru validare: carduri de transport contactless, carduri bancare contactless, smart watch, smart phone, coduri QR. Sunt acceptate şi cardurile Revolut. Procedura de control este aceeaşi ca ȋn cazul cardurilor bancare”, mai explică oficialii Tursib.

Trei zile au rezistat. Noile autobuze Mercedes încep să fie vandalizate

Bun, am plătit și câteva stații mai târziu vine controlorul. Cum îi dovedesc că am fost cinstit și am achiziționat un bilet de călătorie?

”Pentru verificarea achiziţiei biletului cu card bancar există două posibilităţi:

Apăsaţi tasta “I” de pe aparatul contactless din autobuz. Apropiaţi cardul bancar cu care aţi achiziţionat titlul de călătorie de aparatul contactless. Ȋn cazul ȋn care cu cardul respectiv s-a achiziţionat cel puţin un titlu de călătorie, pe ecran va apărea mesajul: “Card deja validat ȋn data…la ora… pentru 1 persoană”.

Ȋn cazul ȋn care cu cardul respectiv s-au achiziţionat mai multe bilete, va apărea numărul de bilete achiziţionate. Ȋn cazul ȋn care cu acel card NU s-a achiziţionat niciun bilet, aparatul va afişa mesajul “Ne pare rău ! Niciun titlu de călătorie valabil” Aceşti paşi se pot face fie pentru propria verificare de către călători, fie ȋn cazul unui control făcut de inspectorii de trafic”, au explicat pentru Turnul Sfatului reprezentanții Tursib.

Aceasta nu este singura modalitate de verificare.

”A doua modalitate de control - Inspectorii de trafic vor fi dotaţi cu aparate de control asemănătoare unui telefon mobil, care vor scana cardul bancar. Acelaşi tip de mesaj referitor la faptul că s-a achiziţionat unul sau mai multe titluri de călătorie cu ajutorul acelui card va apărea şi pe device-ul de control”.

Ce fac sibienii care au achiziționat în prealabil un abonament?

”Ȋn cazul cardurilor cu abonamente gratuite (pensionari, elevi, etc), controlul se face ȋn aceleaşi două moduri, singura diferenţă fiind că va fi scanat cardul Tursib pe care apare abonamentul”.

Nu în ultimul rând, i-am întrebat pe reprezentanții Tursib dacă este legal să fie scanat cardul bancar sau dacă datele noastre personale sunt în siguranță.

Răspunsul a fost afirmativ, însă lacunar.

”Sistemul de plată cu card bancar respectă toate normele de securitate bancară necesare. Toate datele utilizatorilor de card sunt protejate”, au concluzionat oficialii Tursib la solicitarea Turnul Sfatului.

Citește și:

Noile autobuze albastre din Sibiu: 5 îmbunătățiri evidente și câteva detalii care nu ne plac

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

UK

Acum 1 an

Mult zgomot pt nimic: mai nimeni nu plătește bilet pt că autobuzele sunt pline de pensionari! După 8 ore de lucru îți mai vine să stai în picioare în autobuzul supraaglomerat? Ar trebui să le limiteze cu nr de călătorii cu acele carduri ultraperformante.
Raspunde

Silviu

Acum 1 an

Sau sa fie valabile in afara orelor de varf.
Raspunde

Xulescu

Acum 1 an

Pensionarii ar trebui să aibă gratuitate doar în anumite intervale orare care nu sunt în orele de vârf. Au timp destul. Nu trebuie să încurce lumea la 7-8 dimineața.
Raspunde

Dd

Acum 1 an

Multumim. Foarte bun articolul! Chiar mi-ati raspuns la unele intrebari! Cardurile de pensionari le-as limita si eu la utilizarea gratuita in afara orelor de varf!
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Chiar n-am chef sa-mi scaneze cineva cardul...
Raspunde

Cardul și pupăza

Acum 1 an

Poate n-ai aflat, dar la fiecare achiziție când plătești cardul - la film, la cumpărături, la automatele de bauturi etc - de fiecare data sistemul ala îți scanează cardul. faci treaba asta de 10 - 20 de ori în fiecare zi ... Te-a apucat teama acum?
Raspunde

Clau

Acum 1 an

Perfect de acord! Ar trebui limitat accesul pensionarilor la orele de vârf, e plin de ei pe toate scaunele. Nu mi se pare normal sa plătești abonament și să nu ai loc pe scaun ( obosit fiind de la serviciu) din cauza unora care umplu autobuzul trebuie sau nu trebuie se ,,plimba,,
Raspunde

Berg

Acum 1 an

Atât doar că sibienii nu sunt pionieri în România. În Cluj se poate plăti cu cardul și fără bilet fizic de mai bine de un an.

Raspunde

Cornel

Acum 3 luni

Cum cumpar un bilet de autobuz de la statia aeroportului? Ca turist neavind card bancar in Romania. Doar lei cash. La statia din fata aeroportului nu exista automant de bilete. Se pot cumpara bilete de la sofer sau trebuie mers pe jos pina la primul automat?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus