În această dimineață au intrat oficial pe traseele din Sibiu noile autobuze Mercedes-Benz. 40 în total, acestea funcționează pe gaz și sunt considerate ecologice pentru că poluează mai puțin decât cele clasice.
Ca să văd cu ochii mei promisiunile Tursib și ale municipalității, m-am urcat astăzi în câteva autobuze noi și m-am plimbat aproape o oră și jumătate prin oraș cu ele. Astfel, am descoperit cinci îmbunătățiri evidente, în comparație cu vechile autobuze care circulau prin Sibiu, dar și câteva detalii care nu mi-au plăcut.
Să începem cu partea bună:
Sunt Mercedes-Benz. Știu că sună a primă impresie de ”cocalar”, dar ce vreau să spun este că reprezintă un produs premium. Asta înseamnă în primul rând un confort suplimentar pentru pasageri, adică cei care plătim bilete. Ca să faceți diferența, urcați-vă într-unul din autobuzele produse la Ciorogârla, care circulă prin Sibiu. Să auziți acolo motor care urlă de te dor urechile, să vedeți tapiserie roasă până la plastic, ori geam care vibrează ca la un concert.
Tehnologia. Nu e ceva SF, dimpotrivă, facilitățile cu care vin noile autobuze sunt banale pentru zilele noastre, doar că nu prea ne-am putut bucura noi de ele. În primul rând, fiecare rând de scaune are port USB pentru încărcarea telefonului. Apoi internetul wireless, exista și înainte însă nu pe toate autobuzele mai funcționează bine. Și nu în ultimul rând, plata wireless, fără bilet. Asta chiar este o premieră și mi se pare foarte ușor de folosit. Apropii cardul, îți spune în două secunde că ai plătit și gata, asta e tot, nu mai trebuie să ții biletul ca să dovedești că ai plătit.
Noile afișaje electronice din stații. Realist vorbind, majoritatea orașelor din România au așa ceva de vreo zece ani, pentru noi reprezintă o premieră. Să ajungi în stație și să vezi exact în câte minute vine autobuzul reprezintă un pas în viitor pentru Sibiu.
Curățenia. Asta vine la pachet cu faptul că sunt noi. Mi-a și zis șoferul, care m-a văzut că fac poze: Să vii peste o săptămână să vezi dacă mai e la fel de curat! Nu știu dacă peste o săptămână, dar în multe autobuze vechi scaunele erau soioase și îmbâcsite. Aici ține mai mult de educația călătorilor, de cât de bine fac angajații Tursib curat în ele.
În final, ne place la noile autobuze că ele aduc un plus de civilizație în Sibiu. Puțin mai mult respect din partea autorităților publice care cheltuie banii contribuabililor pe un produs care face viața mai ușoară și mai frumoasă cetățenilor. Un pic mai mult bun simț din partea călătorilor, care nu mai pun picioarele pe scaune când le văd noi sau nu mai lipesc guma de mestecat pe geam dacă văd că primesc internet gratuit și curent să-și încarce telefoanele.
În definitiv, dacă vrem ca orașul să nu mai fie supraagomerat de mașini care poluează, dacă vrem să ajungem rapid și confortabil de acasă la serviciu, ori în Piața Mare, aceasta ar trebui să fie soluția numărul unu: transportul în comun modern, eficient și relaxant.
Acestea fiind zise, haideți să vedem și câteva aspecte mai puțin plăcute.
Am mers astăzi atât cu autobuzul gol, cât și cu el plin ochi, mai ales la întoarcere pentru că m-am urcat pe traseul 14, care trece pe lângă cimitirul municipal. Duminica, transportul în comun și cimitirul... Înțelegeți voi. Fiind noi, autobuzele albastre au o mulțime de senzori pe ele, cum ar fi cei de la uși. Pentru siguranța călătorilor, dacă există oameni care stau în picioare în raza de acțiune a ușilor, ușile nu se închid. Și dacă ușile nu se închid, autobuzul nu pornește. Puțini oameni înțeleg asta și majoritatea încep să se răstească la șofer: Pleacă, domnule, odată! Ce ne ții aici! Între timp, șoferul bate în butoane ca la păcănele, dar ușile tot nu se închid. A fost nevoie să coboare patru oameni ca să poată pleca autobuzul din stație.
Tehnologia nouă e bună doar dacă este utilă, dacă ajută omul. Altfel, nu-și are rostul. Orarul de circulație al Tursib nu este corelat cu cel din Google maps. În orice oraș din lumea aceasta deschizi telefonul, introduci destinația și îți arată simplu ce autobuz, tramvai, troleu, metrou să iei. În Sibiu una spune în Google Maps și alta e afișat pe hârtiile A4 plastifiate din stații. Și nu, nu toate stațiile vor avea afișaj electronic nou, doar cele din zona centrală sau foarte aglomerate.
Deși a fost duminică, iar traficul prin Sibiu lejer, tot a întârziat autobuzul două minute. Sincer să fiu, două minute nu e mult deloc, dar două minute duminica înseamnă 10-15 într-o zi aglomerată de miercuri, mai ales dimineața la oră de vârf. În comunicatul de presă remis sâmbătă, Tursib-ul spunea că noile autobuze sunt dotate cu GPS, prin urmare pot verifica.
Citește și:
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 8687
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Gigel
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Bitt Dannman
Acum 4 ore
Adrian
Acum 4 ore
Emil