Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
19°C

Activitate cu copiii din Alma Dumbrăveni și Giacăș, în cadrul unui proiect de suflet al Arhiepiscopiei Sibiului

Activitate cu copiii din Alma Dumbrăveni și Giacăș, în cadrul unui proiect de suflet al Arhiepiscopiei Sibiului

Joi, 30 iunie, copiii din Alma Dumbrăveni și Giacăș, au luat parte la activitățile organizate de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Sibiului, în parteneriat cu Fundația Europeană pentru Consultanță, Implementare și Dezvoltare (FECID), în cadrul proiectului „Solidari cu copiii singuri acasă!”. Este vorba despre un proiect de suflet al Arhipiscopiei prin care copii din medii defavorizate rămași singuri acasă după ce părinții au plecat să lucreze în alte țări sunt ajutați să meargă la școală, sunt consiliați și ocrotiți din punct de vedere social.  

Citește și: „Comunicat de presă: un nou proiect social-educaţional în Arhiepiscopia Sibiului”

În cadrul întâlnirii de astăzi, membrii participanți, s-au întâlnit cu aproximativ 16 copii și câțiva aparținători și au analizat situația social-educativă a fiecărui caz în parte. Urmează a se găsi cea mai bună modalitate de a-i sprijini pe copiii rămași singuri acasă din cele două localități. 

Actiune arhiepiscopia sibiu

„Este o realitate cunoscută la nivel general, că acești copii, care sunt lipsiți de sprijinul și afecțiunea parentală, sunt expuși mai multor riscuri, precum: tulburări emoționale, autoizolare, neîncredere în sine, stimă de sine scăzută, alte diverse fobii de natură sufletească. Toți acești factori determină schimbări de comportament, depresii, pierderea interesului pentru activitățile școlare, în multe cazuri chiar abandon școlar. Absența unui părinte sau a ambilor părinți la vârste fragede lasă urme și răni adânci în viața sufletească a copiilor. Sunt multiple cazuri în care copii cu vârste de 13-14 ani sunt „responsabilizați” de către părinți să se îngrijească singuri, sa aibă grijă de gospodărie, fără sprijin din partea unui adult, rudă sau vecin”, transmit reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiu. 

Citește și: „Solidari cu copiii singuri acasă” : Proiect al Arhiepiscopiei pentru copii cu părinți plecați în străinătate”

O măsură de sprijin a acestui proiect, are în vedere învățarea nonformală sau recreativă, prin care se dezvolta abilitățile copiilor prin participarea la activități sportive, vizite la muzee, excursii, workshopuri, voluntariat. Aceste acțiuni au rolul de a educa civic și social viitorul tânăr prin participarea la ateliere de dezvoltare de abilități manuale, practice, de stimulare a creativității, de voluntariat, de implicare sau de educare în privința protejării mediului înconjurător.

Importanța implicării autorităților

Pr. Cristian Vaida, secretar eparhial vorbește despre cât de importantă este implicarea autorităților locale pentru a depista astfel de copii și de a le oferi o șansă spre o viață mai ușoară. 

„Este incredibil cât de important este atunci când avem deschidere din partea reprezentanților primăriilor sau a unităților școlare în depistarea și includerea acestor copii în proiect. La Alma ne-au fost aproape și primarul și viceprimarul, dar și preotul de la parohia de acolo. Le mulțumesc că le pasă și că ne-au făcut misiunea mai ușoară”, spune părintele.

Poveștile copiilor din Alma și Giacăș au o încărcătură emoțională care nu poate lăsa pe nimeni indiferent. Sunt greu puși la încercare și, în mare parte, se luptă să se descurce singuri. Nu știu ce-i aia copilărie, o îmbrățișare sau protecția unui adult. Obiectivul principal al proiectului este ca o parte dintre greutățile acestor copii so fie luate de pe umerii lor fragili. În cadrul proiectului se vor planifica activități creative pentru ei, vor merge în excursii, vor fi ajutați să-și dezvolte abilitățile și vor fi consiliați din punct de vedere psihologic. De asemenea, li se va arăta cum trebuie să fie copilăria. 

actiune arhiepiscopia sibiului

Din partea Arhiepiscopiei Sibiului au participat pr. Cristian Vaida – secretar eparhial, expert grup țintă și Claudia Costea, responsabil tehnic. De asemenea, au participat primarul Curcean Alexandru-Bazil,  viceprimarul Lapadat Valer Nicolae și Gabriela Răduleț, asistent social principal, precum și pr. Nicolae Cismas, paroh la Alma Dumbrăveni.

actiune arhiepiscopia sibiului

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus