Un deșeu biodegradabil este acela care se poate descompune în mod natural, adică nu are neapărat nevoie de intervenția omului pentru a fi distrus sau depozitat. Deși deșeurile biodegradabile sunt descompuse în mod natural prin intervenția factorilor de mediu, acest lucru nu înseamnă ce ele pot fi aruncate oriunde sau că nu pot avea un impact negativ asupra mediului.
Deșeurile biodegradabile sau care suferă descompuneri trebuie aruncate în pubela maro.
În pubela maro se pot arunca în acesta deșeuri precum:
- Resturi de fructe și legume proaspete sau gătite
- Resturi de orez, paste, fasole și cereale
- Coji de ouă și coji de nucă
- Zaț de cafea/resturi de ceai (inclusiv pliculețe)
- Resturi de pâine, cereale și produse de patiserie
- Produse alimentare expirate
- Păr și blană
- Haine din fibre naturale (lână, bumbac sau mătase) mărunțite
- Rumeguș, bucăți de lemn mărunți
- Cenușa de la sobe (dacă se arde lemn)
- Frunze, iarbă, crengi și flori, fân și paie
- Ziare, hârtie și carton, dacă sunt umede și murdare (hârtia și cartonul curate se vor colecta în iglu de culoare albastră)
În aceste pubele NU se colectează următoarele, acestea urmând să fie aruncate în pubela neagră, destinată deșeurilor reziduale:
- Resturi de carne și pește
- Resturi de produse lactate
- Scutece de unică folosință
Compostul
Compostul clasic se formează din trei ingrediente: materie verde, materie brună și apă, arată datele furnizate de Harta Reciclării, platformă națională interactivă, care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile din România.
Cum se face compostul
Compostul ar trebui să conțină cantități aproximativ egale de materie brună și materie verde, preferabil pe straturi.
Materie verde compostabilă: coji de fructe, coji de legume, iarbă tăiată, zaț de cafea, buruieni, resturi verzi de la gardurile vii.
Materie brună compostabilă: coji de ouă, pliculețe de ceai și frunze folosite de ceai, frunze moarte, paie și fân, rămurele tăiate, rumeguș, hârtie și carton (din cele nereciclabile, cum ar fi șervețele folosite cu materie organică, hârtie sau cartoane cu resturi alimentare, hârtie cerată cu ceară natural).
Ce să nu pui în compost
Compostul nu se prea strică, dacă îl faci cum trebuie. Sunt însă și alimente care pot da peste cap echilibrul acestuia, îngreunând major procesul de descompunere sau împiedicând oxigenul să își facă treaba.
Nu pune în compost: resturi de carne, pește, oase, resturi alimentare cu ulei, lactate, ouă întregi, plante otrăvitoare, lemn tratat chimic, șervețele sau hârtie cu resturi chimice.
În lipsa realizării unui compost de calitate, România nu va putea să atingă țintele impuse de Comisia Europeană. Conform normelor europene, până în anul 2025 ar trebui să ajungem la un grad de reciclare de minimum 55%, iar colectarea biodeșeurilor devine obligatorie din anul 2023.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3079
Ultimele comentarii
Acum 41 minute
Neamul sfant
Acum 41 minute
Kukuruku
Acum 43 minute
Antreprenor platit de Soros
Acum 45 minute
Niculaita Topor
Acum 49 minute
Un cititor