Primăvara a venit, iar sibienii care sau la curte, îndeosebi, își pot crea singur compostul, un fertilizator natural, obținut din descompunerea resturilor vegetale. Potrivit Hărții Reciclării, platformă națională interactivă, care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile din România. Deșeurile biodegradabile sunt deșeurile organice pe care le generăm zilnic și care pot fi transformate prin descompunere, în îngrășământ natural, denumit compost. Compostul clasic se formează din trei ingrediente: materie verde, materie brună și apă.
Deșeurile biodegradabile și pubela maro
Un deșeu biodegradabil este acela care se poate descompune în mod natural, adică nu are neapărat nevoie de intervenția omului pentru a fi distrus sau depozitat. Deși deșeurile biodegradabile sunt descompuse în mod natural prin intervenția factorilor de mediu, acest lucru nu înseamnă ce ele pot fi aruncate oriunde sau că nu pot avea un impact negativ asupra mediului.
În pubela maro se pot arunca în acesta deșeuri precum:
- Resturi de fructe și legume proaspete sau gătite
- Resturi de orez, paste, fasole și cereale
- Coji de ouă și coji de nucă
- Zaț de cafea/resturi de ceai (inclusiv pliculețe)
- Resturi de pâine, cereale și produse de patiserie
- Produse alimentare expirate
- Păr și blană
- Haine din fibre naturale (lână, bumbac sau mătase) mărunțite
- Rumeguș, bucăți de lemn mărunți
- Cenușa de la sobe (dacă se arde lemn)
- Frunze, iarbă, crengi și flori, fân și paie
- Ziare, hârtie și carton, dacă sunt umede și murdare (hârtia și cartonul curate se vor colecta în iglu de culoare albastră)
În aceste pubele NU se colectează următoarele, acestea urmând să fie aruncate în pubela neagră, destinată deșeurilor reziduale:
- Resturi de carne și pește
- Resturi de produse lactate
- Scutece de unică folosință
Compostul
Potrivit aceleiași platforme, compostul este un fertilizator natural, obținut din descompunerea resturilor vegetale. Cei care stau la curte, își pot crea propriul compostor.
În compostor, se pot descompune toate resturile de la fructe și legume, cojile de ou, dar și cartonul sau resturile vegetale din grădină.
Transformarea resturilor alimentare în compost economisește o parte din resursele, energia și apa folosite în producția alimentelor.
Ce se poate composta?
- resturi alimentare: fructe, legume, produse de panificație, coji de ouă, orez, etc.;
- resturi de grădină: crengi, frunze, iarbă, știuleți de porumb;
- hârtie, carton contaminat cu resturi alimentare, ziare, filtre de cafea și pliculețele de ceai.
Deșeurile alimentare, precum resturile de carne, produsele lactate. grăsimea și uleiurile, se pot descompune doar în instalații de compostare industrială. Acestea necesită condiții speciale, mai mult timp și temperaturi mai ridicate, la care un compostor de curte nu poate ajunge.
Ce să nu pui în compost
Compostul nu se prea strică, dacă îl faci cum trebuie. Sunt însă și alimente care pot da peste cap echilibrul acestuia, îngreunând major procesul de descompunere sau împiedicând oxigenul să își facă treaba.
Nu pune în compost: resturi de carne, pește, oase, resturi alimentare cu ulei, lactate, ouă întregi, plante otrăvitoare, lemn tratat chimic, șervețele sau hârtie cu resturi chimice.
#ADIECOSIBIU
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 1338
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
UnPSDist mandru
Acum 1 oră
Depinde de noi
Acum 1 oră
Riveran