„Hai să trăiești și să muncești în Sibiu” – așa sună un anunț postat acum câteva zile de un restaurant din Sibiu, pe pagina oficială de Facebook. Proprietarii de restaurante caută să angajeze personal, în unele cazuri au chiar și câteva sute de posturi disponibile, și au ajuns să se îndrepte către persoane calificate care ar avea, poate, dorința de a veni din alte județe, aici. Motivele? Criza de personal ori necesitatea de a aduce un suflu nou în restaurantele sibiene.
Localurile caută cu mai multă disperare în această perioadă să angajeze, inclusiv persoane din afara județului, pentru că venirea verii i-a determinat pe mulți sibieni să plece să lucreze sezonier la munte sau la mare, în zonele mai căutate de turiști.
„Nu se mai prezintă nimeni la interviuri. S-au dus să lucreze sezonier și noi aici am rămas descoperiți. Suntem la limită cu personalul în acest moment. Noi oferim minimul pe economie pentru ospătari, însă veniturile cresc cu bacșișul la ei. În ceea ce privește bucătarii, sunt plătiți cu 3500-4000 de lei”, spune patronul de la History.
Olivia Lazăr, de la restaurantele Tango și Pizza by Tango, spune că într-adevăr „este o criză de personal în toate domeniile, iar în Horeca e foarte mare criza”. Întrebată dacă se resimte și la restaurantele de care se ocupă, sibianca a mărturisit că da, uneori este prezentă și aici această problemă, însă momentan nu s-a gândit la posibilitatea de a căuta în alte județe personal, pentru a-l aduce aici.
„Cei buni sunt luați sau plecați”
Reporterul Turnul Sfatului i-a contactat pe cei de la Asociația Job în Sibiu, pentru a vedea cât de prezentă este, de fapt, problema lipsei de personal în HORECA. Bianca Staicu spune că, din păcate, în județul nostru și nu numai este o criză din acest punct de vedere – în mare parte pentru că „cei buni sunt deja luați sau plecați dincolo”.
„Așa este, nu se mai prea găsește forță de muncă de calitate pe restaurante și nu numai. Sunt restaurante care au avut curajul să aducă asiatici care muncesc și sunt serioși, alți angajatori sunt sceptici fiind multă bătaie de cap cu actele. Cei buni indiferent de domeniu sunt deja luați sau plecați dincolo”, spune ea.
Proprietarul mai multor restaurante din Sibiu oferă primă de relocare
„Hai să trăiești și să muncești în Sibiu! Oferim primă de relocare sau cazare! Tu alegi!” – este anunțul postat de Jacob Grillhouse Sibiu, în urmă cu două zile. Anunțul nu doar că se raportează la persoane din afara județului, dar iese pe piață cu salariile la vedere.
O primă de instalare de 2.000 de lei, salariu de 3000-4000 de lei pentru un bucătar și cu alți o mie, două mii de lei în plus pentru un bucătar șef, sunt onorariile anunțate de restaurantul sibian. Un spălător de vase primește 2500 de lei.
Reprezentanții localului motivează căutările din afară, spunând că își doresc altceva, personal calificat cu un suflu nou și profesioniști, care să nu fi fost deja și prin alte restaurante sibiene.
„În Sibiu bucătarii deja s-au cam plimbat de la un restaurant la altul, lucrează prin rotație. Mai găsești oameni tot din recomandări, dar noi vrem ceva mai mult, ceva mai specializat. Nu aș fi dat un astfel de anunț pentru un lucrător comercial.
Este deschidere, oamenii vor să vină din Cluj, Brașov, chiar și din București.
Nici tineretul nu mai este ca înainte. Pentru marea majoritate dintre ei acum, importante sunt unghiile, genele, timpul liber. Nu știu să se prezinte la un interviu corespunzător, nu au interes”, spune Ioana Fleacă, director Resurse Umane.
În același timp, sursa citată spune că, într-adevăr, caută un număr mare de persoane care nu se pot găsi neapărat în Sibiu, având mai multe locații și aproximativ 100 de posturi disponibile. „Una e să ai o locație, alta e să ai mai multe în care să faci peste o sută de angajări. Am deschis și două locații noi, iar criza este pe posturi de specialitate în principal.”
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: jacob , angajare restaurant , tango , History , pizza by tango , restaurante sibiu , horeca , angajari sibiu
Vizualizari: 23795
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Sibian
Acum 7 ore
Gunther
Acum 7 ore
Marian
Acum 7 ore
Mishu
Acum 7 ore
Ioan