Marţi,
03.10.2023
Cer Senin
Acum
22°C

FITS 2022, la final: 85.000 de spectatori zilnic și peste 3.500 de artiști, prezenți la Sibiu. Chiriac: „Este cea mai amplă ediție de până acum”

FITS 2022, la final: 85.000 de spectatori zilnic și peste 3.500 de artiști, prezenți la Sibiu. Chiriac: „Este cea mai amplă ediție de până acum”

Cea de-a 29 ediție a Festivalului Internațional de Teatru a ajuns la final. Încheierea evenimentului a fost marcată printr-un show cu drone și lasere care a avut loc duminică, 3 iulie, la ora 23:15, în Piața Teatrului. Începută în 24 iunie, actuala ediție a cuprins peste 800 de propuneri în program, mai mult de 3500 de participanți care au sosit la Sibiu din 75 de țări și au luat parte la evenimente susținute în 80 de spații. 

Organizatorii festivalului anunță că 85.000 de persoane au participat zilnic la evenimentele FITS 2022. „Magia și emoția au cuprins în cele zece zile întregul oraș și împrejurimile sale, iar bucuria reîntâlnirii cu artele spectacolului a fost egalată doar de frumusețea pe care mii de artiști au împărtășit-o cu publicul prin arta lor. Din calculele acestui moment, se estimează că media zilnică de participanți la FITS a fost de 85.000 de persoane”.

Expoziții, spectacole de teatru și evenimente outdoor

Expoziții dintre cele mai variate, un cer de magneți și un Ziar Orizontal, un totem to Frumiria, instalații diverse, din Piața Mare și până la Mall Promenada au putut fi admirate la Sibiu, multe dintre ele la orice oră din zi și din noapte pe toată durata Festivalului.

Zeci de evenimente în aer liber și cu acces liber i-au bucurat pe cei la Sibiu în aceste zile. Concerte variate, teatru, circ, acrobații și chiar un artist-cățel au primit aplauze entuziaste. 

Zeci de evenimente speciale, conferințe și lansări de carte cu unii dintre cei mai importanți profesioniști în domeniile lor, arhitecți, artiști, manageri, creatori, facilitatori culturali, ambasadori, scriitori, jurnaliști și critici de teatru, influenceri, decidenți. 

„Este cea mai amplă ediție de până acum, dar și cea care ne aduce – mie și întregii echipe a Festivalului – cea mai mare bucurie și satisfacție de până acum. Am văzut oameni strânși împreună pentru artă în mulțimi de necuprins cu privirea, respirând FRUMUSEȚE la unison, am avut ocazia unor întâlniri memorabile care vor construi premisele unor viitoare ediții FITS pe care deja le pregătim. Mulțumesc tuturor partenerilor noștri, fără de care acest miracol nu ar fi posibil, artiștilor care ne-au dăruit cu harul lor, echipei, comunității din Sibiu care ne primește îmbrățișarea an de an și, mai presus de toate, mulțumesc Măriei Sale, Publicul! Vă așteptăm la Sibiu la FITS2023, între 23 iunie și 2 iulie, pentru cea de a 30-a ediție a Festivalului!” a declarat  Constantin Chiriac, Președintele FITS și Director General TNRS, într-un comunicat de presă.

Această ediție a FITS a înregistrat cifre impresionante și în ceea ce privește prezența în mediul online. În premieră absolută, în baza parteneriatului cu Tik Tok, FITS a transmis primul spectacol de teatru, live, pentru utilizatorii de pe această platformă, alături de alte patru evenimente din cadrul Festivalului. În total, în cele zece zile de Festival, hashtag-ul #magiaFITS s-a bucurat de peste un milion de vizualizări pe TikTok, cu 150.000 de utilizatori care au urmărit live cele cinci transmisii.  Aplicația de mobil FITS a fost accesată de 10.000 de ori, iar în aceste zece zile site-ul FITS a avut peste 70.000 de vizitatori.  Cele șapte ediții de FITS Talk, o altă premieră în acest an, au adunat, până acum, 20.000 de vizualizări, 50.000 de utilizatori au văzut mesajele și video-urile de pe canalul FITS de Instagram și 600.000 de români au văzut mesajele FITS pe Facebook.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Birtu

Acum 1 an

Serios, doar 85000 de spectatori zilnic, mie mi se par putini pentru metropola sibiana ! Nici daca-i scoti pe toti din casa in oras nu aduni atatea persoane dar voi dat inainte cu niste sume astronomice pentru a justifica banii cheltuiti pentru circul ieftin dar la pret de lux ! Faceti o incercare si vedeti cate persoane intra in Piata Mare din oras si veti vedea ca da cu virgula,de fapt cu mai multe virgule.
Raspunde

Vld

Acum 1 an

nu e vorba doar in piata mare. fa o incercare si vezi cate persoane intra in: Piata Mare, Pietonala Nicolae Balcescu, Teatrul Radu Stanca, Teatrul Gong, Sala de sport Liceul Goga, Sala Thalia, CAVAS, Hala Lulu si Hala Faust de la Fabrica de Cultura, Sala mare de la Besoiu, Habitus plus o gramada de alte spatii mici. Poate nu sunt 85000, dar in niciun caz nu te poti rezuma doar la Piata Mare. Asa cum nu te poti rezuma doar la "Circ". ati fost la vreun spectacol in alta parte decat Piata Mare? Iar pretul ala de lux, nu e chiar asa de lux, daca stai si te uiti ce trupe/echipe/teatre/personalitati vin si ce costuri implica deplasarea persoanelor, costumelor, recuzitei.
Raspunde

Uiliam Șeicspir

Acum 1 an

În fapt, cifrele reale (nu cele promovate de brașovenii și clujenii ciudoși), arată că au participat zilnic 4 miliarde de spectatori la mărețul festival al burgului nostru! Sibiul își ia locul printre metropolele legendare ale lumii antice și postmoderne!
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Doar 30% este cultura in acest festival. Restul -circ si evenimente indoielnice pe care se cheltuiesc airea banii.
Raspunde

Contra

Acum 1 an

I,-ayu numărat și pe cei care s-au dus sa cumpere pita de la Carrefour Express.
Raspunde

Călător

Acum 1 an

Deci în ciuda circotecii festivalice de stradă, în ciuda urletelor muzicale din Piața Mare, în ciuda faptului că beizadelele își turează motoarele zi de zi și noapte de noapte, producând un disconfort sonor tot mai accentuat, iar autoritățile refuză să ia cunoștință de asta, în ciuda defrișărilor demne de întrecerea socialistă, a lipsei locurilor de parcare, a prețurilor foarte modeste (uneori mai modeste decât mâncarea), turiștii se încăpățânează să ne facă în ciudă și să nu ne viziteze în număr astronomic.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus