Miercuri,
10.08.2022
Innorat
Acum
21°C

Rezultatul analizelor de laborator: Peștii din Lacurile Șopa sunt afectați de o bacterie. Recomandări pentru populație

Rezultatul analizelor de laborator: Peștii din Lacurile Șopa sunt afectați de o bacterie. Recomandări pentru populație

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a primit rezultatele testelor de laborator efectuate la București pe mai multe probe de pești bolnavi prinși de pescari în Lacurile de la Șopa.

Conform rezultatelor de laborator, peștii au fost afectați de bacteria condiționat patogenă numită aeromonas sobria.

„Aceasta este o bacterie condiționat patogenă care acționează pe organisme cu stare nutrițională slabă și duce la scăderea rezistenței organismului, scăderea barierei tegumentare. Totul în contextul calității nesatisfăcătoare a apei, cu încărcătură ridicată de dioxid de carbon, azot crescut în apă, oxigenul fiind în cantitate scăzută. De asemenea, un factor favorizant a fost schimbarea temperaturii, perioada respectivă fiind una caniculară”, a explicat pentru Turnul Sfatului directorul DSVSA Sibiu, Șerban Țichindelean.

Pește bolnav, prins pe Lacurile Șopa

Altfel spus, peștii de la Șopa mor din cauza colmatării lacurilor, a lipsei de oxigen, care au favorizat dezvoltarea acestei bacterii.

Specialiștii în domeniu spun că bacteria respectivă nu este periculoasă pentru om, dacă pescarii tratează termic peștii, adică îi gătesc bine. Însă recomandarea este să nu îi consume, dacă observă ceva în regulă, ci să anunțe Direcția Sanitar Veterinară.

„Peștele care se recoltează de către amatori, pescari în cazul de față, trebuie procesat termic, aceasta este o condiție obligatorie. Iar dacă persoana constată modificări ale aspectului, așa cum s-a petrecut în cazul de față, să ni se adreseze nouă în vederea efectuării examenului de laborator”, mai spune Șerban Țichindelean.

Dr. Șerban Țichindelean

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a transmis deja mai multe adrese de informare Primăriei Șelimbăr și Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Sibiu, cu care au colaborat în acest caz.

„Am recomandat primăriei să efectueze acțiuni de igienizare a lacului cu înlăturarea vegetației în exces și a mâlului”, concluzionează șeful DSVSA Sibiu.

Context

La jumătatea lunii iunie, pescarii au început să semnaleze faptul că peștii care se prind în cele trei lacuri de la Șopa prezintă tot felul de răni și eczeme, cerând astfel intervenția autorităților locale și a organizațiilor de mediu.

„Pescuim de mai bine de 10 ani în aceste lacuri, dar niciodată nu s-a întâmplat un așa dezastru ecologic, practic toți peștii pe care îi prindem din aceste 3 mari lacuri au un tip de eczeme în diferite părți ale corpului, intestinele sunt umflate și au un tip de lichid alb pe ei, iar ceea ce ne-a pus în alertă este că informându-ne mai bine pe internet am aflat că acești pești ar avea simptomele unei septicemii hemoragice virale. Nu vorbim despre un singur peste, ci vorbim în jur de 100-150 de pești prinși doar în acele 3 zile doar”, spune un pescar.

Primarul Marius Grecu a declarat din prima clipă că lacurile au nevoie urgentă de decolmatare.

„Lacurile de la Șopa nu sunt amenajate de câțiva ani, există acolo o depunere de mâl de peste 2 metri. Nu s-a făcut o analiză deocamdată asupra peștilor care sunt acolo, dar cel mai probabil se poate vorbi de o lipsă a oxigenului. Aceste lacuri urmează să fie decolmatate și reamenajate, iar în perspectiva aceasta urmează ca la viitoarele ședințe de consiliu local să venim cu un proiect de hotărâre” a precizat primarul Marius Grecu.

Sursa foto principală

FOTO Pești bolnavi la lacurile Șopa. Administrația locală: „Există acolo o depunere de mâl de peste 2 metri. Urmează să fie reamenajate”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus