Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
12°C

Actorul Alexandru Arșinel și-ar putea pierde certificatul de revoluționar

Actorul Alexandru Arșinel și-ar putea pierde certificatul de revoluționar

Secretariatul de stat pentru revoluționari cere retragerea certificatului actorului Alexandru Arșinel și deputatului AUR Nicolae Roman pe motiv că actorul nu și-ar fi riscat viața la Revoluție, iar Roman era comandantul unui batalion care apăra CJ Timiș de revoluționari, scrie G4Media

Comisia a constatat că, la Revoluție, Alexandru Arșinel a fost prezent la Palatul Telefoanelor și în Piața Universității ceea ce „nu reprezintă obiective cu o importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar”.

„Se constată că domnul Alexandru Arșinel nu îndeplinește condiția pentru a deține Certificatul – LRD (Luptător cu Rol Determinant – n.r.), în sensul că în perioada 14-22 decembrie 1989 nu a avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, nu și-a pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, nu a ocupat și nu a apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, respectiv până la ora 12.10 a zilei de 22 decembrie”, se arată în documentul SSPR, citat de jurnaliștii de la G4Media.

Prin urmare, comisia propune Serviciului juridic să promoveze o acțiune în instanța de contencios-administrativ prin care să ceară anularea certificatului de revoluționar al lui Alexandru Arșinel.

Actorul și-a obținut certificatul de revoluționar în urma unei declarații din care reise ca „în noaptea de 21 spre 22 decembrie a fost prezent la manifestările antidictatoriale din Piața Universității – Facultatea de Artitectură când a început să se tragă cu trasoare în aer și gloanțe la picioarele manifestanților. Domnul Alexandru Arșinel declară că s-au constituit în grupuri cu alți colegi în echipe care au rămas în teatru până pe data de 8 ianuarie 1990. În paralel cu activitatea de la Palatul Telefoanelor în data de 22 decembrie 1989 când Ceaușescu se pregătea să fugă, domnul Arșinel a plecat la Radio împreună cu alți colegi, unde au constituit primul grup care s-a adresat mulțimii. Din relatările dânsului mai reiese că a fost prima persoană căreia i s-a adresat mulțimea să vorbească, fapt ce s-a și întâmplat”.

Arșinel și-a obținut certificatul de revoluționar și în urma declarațiilor mai multor martori printre care Victor Socaciu și Vasile Moraru care au precizat că, în zilele Revoluției din decembrie 1989, l-au văzut la Televiziune și Palatul Telefoanelor.

Dacă instanța îi va retrage ceritificatul de revoluționar, Alexandru Arșinel va pierde mai multe privilegii: indemnizația de revoluționar – LRD de 2810 lei pe lună, scutiri de taxe și impozite, etc. În plus, SSPR ar putea să îi ceară să dea înapoi banii primiți din 2015 până în prezent.

Un deputat AUR se află în aceeași situație

Comisia SSPR a solicitat retragerea certificatului de revoluționar și pentru deputatul AUR Nicolae Roman întrucât a constatat că, în decembrie 89, a fost comandantul unui batalion de infanterie care a apărat Consiliul Județean Timișoara de revoluționari, scrie G4Media.

Nicolae Roman s-a apărat prin faptul că ar fi primit ordin „de la Generalul Virgil Chițac să folosească armamentul și substanțe chimice împotriva ”revoluționarilor”, dar nu l-a respectat.

Sursa foto: Facebook Alexandru Arșinel

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Emil

Acum 2 luni

Cinste si onoare n-a avut niciodata. Mai bine nu se nastea!

Raspunde

Liviu

Acum 2 luni

Si cati vor mai fi din astia ????!!!!!!! Toti comunistii si -au luat certificate de revolutionari ! Tinerii de atunci care chiar au fost in strada nimic ! Pentru ca nu au stiut " sa se descurce" .

Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 luni

Nu neaparat nu au stiut.Toti de la facultatea noastra care au participat activ,trei la numar,am refuzat.Nu pt bani am iesit in strada ci pt un ideal,acela de a fi liberi..Habar nu aveam de potopul acesta de lacuste care vor cere bani pt asa-zisul lor eroism ...De acolo a rezultat si o vorba intre noi cand ne intalnim,recte 'putini am fost,multi am ramas'..In alta ordine de idei,arsinica-rinichi a beneficiat mereu de tot ce inseamna avantaje..De exemplu,a fost prezent si la finala CCE din 1986 cand Steaua a castigat,ocupand cu nesimtire locul unui suporter adevarat..Era un numar ferm de suporteri,stabilit de partid sau de securitate,habar n-am,care stipula intre altele sa ai in mod OBLIGATORIU calitatea de MEMBRU AL PARTIDULUI COMUNIST DE CEL PUTIN 5 ANI..

Raspunde

Claus

Acum 2 luni

Doar cei care au ramas cu probleme,gen invalizi impuscati sau familiile martirilor cazuti,sa primeasca astfel de beneficii,eu cunosc doua persoane care au beneficii financiare,primind cumulat prin 2010, cate un miliard lei vechi si pensie de revolutionar si ambii erau ascunsi la revolutie in beci la propriu... Cat despre autorul scenetelor seci gen "Fata si Baiatul oa oa oa" n a avut talent n a facut mai nimic pt cinematografia romana,a luat sansa la viata a altora,iar legende cinefile au murit in saracie si nerecunoatinta,unii chiar de boli,nu au avut sansa sa se trateze,iar buhaiul asta a parazitat scena si atarna la banul public. Nu a fost adulat nici macar de batrani,dar pariu ca dupa ce da colțu sar multi cu ripuri si regrete.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus