Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
12°C

Cunoscut artist sibian trimis acasă de la Urgențe, deși avea arsură de cornee și nu vedea bine

Cunoscut artist sibian trimis acasă de la Urgențe, deși avea arsură de cornee și nu vedea bine

Actorul și poetul sibian Iustinian Turcu s-a prezentat vineri noapte la Secția de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu cu dureri puternice la ochi, senzație de arsură și durere de cap din cauza stării proaste în care se afla. La spital i s-a spus că Urgența nu are medic oftalmolog, că nu știu ce să-i facă și l-au trimis acasă în agonie. Ajuns la un spital privat a fost diagnosticat cu arsură de cornee. Toate acestea sunt povestite de artist pe pagina sa de facebook.

Citește și: „Actorul Iustinian Turcu a lansat primul volum de poezie. „Am scris despre iubire în pandemie”

Contactat de reporterul Turnul Sfatului, artistul Iustinian Turcu a povestit că în noaptea de vineri spre sâmbătă a început să sufere de arsuri puternice la ambii ochi. Din cauza durerii nu putea să-și închidă ochii și nici nu-i putea ține deschiși pentru că îi lăcrimau puternic. Speriat și neștiind ce să facă, în jurul orei 2.00 a sunat la un taxi și s-a prezentat la Urgențe, la Spitalul Județean.

„La județean mi-au spus că ei nu au medic oftalmolog și că nu știu ce să-mi facă și să vin luni. O asistentă a fost drăguță și mi-a făcut niște spălături și mi-a administrat un medicament, dar care m-a ajutat doar câteva secunde, după care durerea a revenit. Mi-au spus că nu știu și nu au ce să-mi facă pentru că nu au medici oftalmologi pe urgențe și să vin luni”, povestește Iustinian.

Iustinian turcu la spital

Iustinian pe holurile de la Urgență

În afară de o asistentă cu care se mai întâlnise într-o altă circumstanță și care l-a recunoscut, Iustinian spune că toți s-au purtat de parcă nu ar fi suferit de nimic.

Citește și: „Pandemia, văzută prin ochii unui actor și scriitor. Iustinian Turcu: „Atunci când pare că nu mai există șanse, eu nu renunț ușor”

„Efectiv cu indiferență ca și cum nimic nu se întâmpla. Nici nu știu ce ar fi trebuit să fac. Să urlu ca să fiu auzit? Nu-mi stă nici în fire și nici nu aș fi avut putere în starea în care eram. Nu am știut ce să fac, efectiv. Am fost abandonat în curtea spitalului și am sunat la un taxi, așa cum am văzut eu, pentru că nu vedeam bine”, mai povestește Iustinian pentru Turnul Sfatului.

Cu ajutorul unor prieteni a ajuns la un spital privat unde a fost diagnosticat cu arsură de cornee. Acolo i s-a prescris un tratament pe care Iustinian îl urmează.

Diagnostic

„Sunt mai bine acum, chiar dacă încă mai port ochelari de soare. Mi s-a redus inflamația considerabil. Am primit îngrijire de la un medic foarte atent și foarte rapid. Inițial i-am trimis un selfie și din fotografie și-a dat seama că ceva nu este în regulă și m-a chemat de urgență la spital. Este bine că a intervenit la timp și acum îmi revin”, mai spune Iustinian Turcu.

Mai jos vă relatăm, integral, postarea artistului.  

„Așa am am fost trimis acasă (n.r. referire la fotografiile în care artistul apare cu ochii inflamați) vineri noapte de către cadrele medicale de la Spitalul Judetean din Sibiu - primiri urgențe. Mi-au făcut doar niște spălături și mi-au administrat un calmant, apoi mi-au zis că nu au medici oftalmologi, că nu stiu ce să-mi facă și să revin luni la oftalmolog.
 
Toată viața am evitat spitalele publice, deși știm cu toții cât la sută din salariile noastre se duce acolo. Nu voi povesti comportamentul de care am avut parte. Chiar am râs în sinea mea când unul dintre ingrijitori m-a pus să-mi ridic picioarele să dea cu mopul și cum a trebuit să stau pe vârfuri să nu fac urme. Nu știu nici măcar cum arată, aveam ochii lipiți și nu vedeam nimic. Nici măcar nu am vrut să sun la salvare, m-am gândit că altcineva are nevoie mai mare ca mine.
 
 
Am mers cu taxi, am plecat cu taxi fără să văd nimic. Nu am făcut circ și panaramă, nu am urlat, nu-mi stă în fire și nici nu aș fi fost în stare să fac asta în halul în care eram. Am acceptat situația și m-am lăsat trimis acasă de oamenii care erau datori să mă ajute.
 
Până ieri dimineața am stat așa, cu dureri de la inflamație și cu ochii lăcrimând continuu, imposibil să adorm. Până la urmă, tot cu ajutorul unor prieteni ( mai pe românește cu pile) am mers la un spital privat unde am descoperit că am arsură de cornee. Am fost tratat cum se cuvine de către un medic uman, profesionist și care a venit din concediul de odihnă să mă ajute. Vă mulțumesc!
 
Am obosit de intervenții, de pile, de faptul că particip și eu la treaba asta când sunt nevoit și nu am încotro. M-am săturat să nu am încotro.
Cu toate astea nu pot să-mi scot din cap experiența asta prin care cine știe câți oameni au trecut și vor trece. Mă tot întreb cât timp o să mai treacă până voi fi nevoit iar să apelez la serviciile de urgentă când nu voi mai avea alte opțiuni, iar gândul ăsta mă înspăimântă. Mă întreb ce e mai horror- sistemul sau oamenii? Cine o fi sistemul ăsta? Din cine este el compus?
 
Nu mai sper nimic de mult, nu mai cred în schimbări. Cred doar în generațiile care vin. Am prieteni medici rezidenți din generația mea care sunt atât de pasionați, atât de profesioniști și atât de implicați. Îi apreciez enorm și mereu le spun că în sinea mea mă rog să nu le obosească avântul.
Aș scrie mai multe dar sunt atât de trist și obosit.
Voi scrie o plângere, nu va rezolva nimic, știu, absolut nimic, dar am să o fac că să pot dorm liniștit.”
 
Reporterul Turnul Sfatului urmează să trimită o solicitare către conducerea Spitalului Județean pentru a afla un punct de vedere de la reprezentanții unității spitalicești. 

Iustinian turcu cu probleme la ochi

Fotografie făcută pentru a fi trimisă medicului de la spitalul privat

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

21 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 luni

O fi de la radiații sau ape poluate.

Raspunde

Alex edei

Acum 2 luni

Dragilor cat trebuie sa mai suportam indiferenta, lipsa de profesionalism, lipsa de empatie si nesimtirea cu care suntem tratati cu totii atunci cand ne prezentam la Spitalul Judetean la zona de primiri urgente? Chiar nimeni nu se gandeste ca trebuie luate masuri? Acest domn nu este singurul caz de acest fel, au fost prezentate nenumarate cazuri in ultima perioada, chiar si eu am avut de suferit pe holurile acestui spital infect pentru persoane dragi! Niste mizerabili marea majoritate a personalului acestui Spital, astfel nu am cum sa va numesc!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 2 luni

Daca sudezi sau speli cu soda caustica ,iti pui masca.Daca vrei sa privesti soarele-n ochi iti pui ochelari de soare.Uite aici poetule:https://ro-m.iliveok.com/health/ardeti-corneea-ochiului_98145i88387.html.Partea cu trimisul acasa in agonie mi-a provocat lacrimi .Credeti ca am ceva la ochi?

Raspunde

Marius

Acum 2 luni

Nu stiu daca ai ceva la ochi dar la capacitatea de empatizare cu un semen de-al tau sa stii ca nu ai trecut testul. Aici exista un singur fapt clar: Spitalul de urgenta Sibiu nu are un medic oftalmolog de permanenta. Restul e golanie...
Raspunde

Y

Acum 2 luni

Trăiască mediul privat!!!!!

Raspunde

Vadim

Acum 2 luni

UPU Sibiu are un șef; Dr. ROȘCA. Lipsa de empatie și profesionalism a acestui individ este cunoscută în tot Spitalul. Deși are nenumărate gafe la activ, cineva, nu spui cine, îl ține in brațe... de mult timp.
Raspunde

Muresan

Acum 2 luni

Cum de-ai ajuns la arsura de cornee, tinere? Ai sudat fara masca?
Raspunde

Marius

Acum 2 luni

Din punctul meu de vedere conteaza mai putin cum ajungi la spital si mai mult cum pleci de acolo. Comentarii rautacioase, de santier...
Raspunde

@marius

Acum 2 luni

Am întrebat, n-am dat cu paru'! Multi și-o mai fac și cu mana lor. De parcă n-ar ști ce înseamnă UPU.
Raspunde

Helmut Dukadam

Acum 2 luni

Mi se pare mie sau pe foaia de la Polisano scrie “arsura chimica - deratizant” ? Adica actorașul s-a cam jucat cu otrava…
Raspunde

Zzz

Acum 2 luni

comentariu idiot. daca ajungi la spital dupa un accident de masina, conteaza daca ai fost tu de vina sau celalalt? Datoria doctorilor este sa te trateze corect si profesionist. De asta platesti 45% din cat castigi statului implicit la.bugetul pt sanatate.
Raspunde

No Au

Acum 2 luni

Am spuso de zeci de ori pana acum si o repet, managementul spitalului e jalnic. Trebuie destituita conducerea de urgenta. Si-au angajat toate rudele si prietenii
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Daca mergi la 5 oftalmologi sau de 5 ori la acelasi oftalmolog, primesti cate 5 diagnostice diferite.
Raspunde

Gerlinde von Gușterland

Acum 2 luni

Este incredibila distrugerea facuta de PSD spitalului judetean, in atatia ani de cand are presedintia CJ!!!
Raspunde

Birtu

Acum 2 luni

Asa se intampla cind e promovat circul de o maniera excesiva iar servicile esentiale sint lasate deoparte . Asa se intampla in orasul asta cind un circar(chir_iac) e mai important ca un doctor !
Raspunde

Contra

Acum 2 luni

Da. O groaza de bani pt. un festival îndoielnic, dar nimic pt. sănătate. Dl. Chiriac să aibă grijă de actorii de pe urma căruia culege lauri!
Raspunde

Xxx

Acum 2 luni

Cine i artistul asta cu ."n am făcut circ și panaramă"???? De unde găsiți toate specimenele astea sa le faceți reclama????
Raspunde

Marius

Acum 2 luni

Acum 3 ani de zile, dupa o autoaccidentare la unul dintre ochi, m-am prezentat tot la urgenta. Era o zi de sambata undeva la miezul noptii. Am stat toata noaptea, cu dureri ingrozitoare, pana la ora 5 dimineata cand a venit un medic oftalmolog cu care spitalul are un contract de prestari servicii. Pana atunci mi-au fost administrate picaturi dar fara un efect nici macar pe termen mediu. Observ cu stupefactie ca nici acum dupa atatia ani nu exista un medic oftalmolog de permanenta pe urgente. Avem un management de spital jalnic sub nivelul la care ar trebui sa se gasesca intr-un oras "turistic si multiculturalizat" cum ne place sa credem ca este Sibiul.
Raspunde

Dusauriu

Acum 2 luni

Mda..curios ca intre sedintele foto actorasul si a dat barbitza jos…parca abia vedea sa sune la taxi…bine ca promovati astfel de exemple, care cauta sa fie vedete cu orice pret, in schimb cazurile reale mai ales cele din pandemie etc nu le dati atentie, ce sa zic, in ritmul asta va pierdeti grav audienta
Raspunde

Canaris

Acum 2 luni

Nu scrie deratizant... Posibil demachiant... Un oftalmolog în privat câștiga 5000 de euro... Adică unul mai subțire.... Ăia grei sunt de la 10.000 în sus... Pentru gardă la Urgență este nevoie de vreo 5 oftalmologi care să acopere o lună... La vreo 2500 pe luna bucata... Greu de găsit și în majoritatea timpului nu se justifica.... Adică pe românește ar freca menta... Dacă este vreun traumatism cu implicarea ochiului vine de acasă garda de la domiciliu... Nici privații de la Polisano nu au gardă de ofta permanent... Orice medic de la Urgență este capabil să rezolve o urgenta oftalmologica medicala cum avea băiatul asta... Sau măcar sa sune la garda la domiciliu.. Dacă este urgenta oftalmologica chirurgicala vine de acasă... Exagerate reacțiile și ale băiatului și ale lu Câmpeanu...

Raspunde

Marius

Acum 2 luni

Nu vine de acasa nici un medic. In cazul meu a fost sunata doamna respectiva toata noaptea dar nu a dorit sa raspunda.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus