Luni,
03.10.2022
Innorat
Acum
10°C

Consilierul local reținut în Dosarul defrișărilor, exclus și demis doar din vorbe. ”Ar însemna ca noi să ne cerem scuze față de el”

Consilierul local reținut în Dosarul defrișărilor, exclus și demis doar din vorbe. ”Ar însemna ca noi să ne cerem scuze față de el”

Costel Sasu, consilierul local din Gura Râului reținut l-a începutul anului în Dosarul defrișărilor a fost exclus din Partidul Verde doar din vorbe. Conducerea organizației județene – care a doua zi după reținere a comunicat că îl va da afară din partid și, astfel, își va pierde calitatea de ales local – arată că a renunțat la excludere pentru ca nu cumva, dacă omul se dovedește nevinovat, să fie nevoiți își ceară scuze față de el.

Era luna ianuarie a acestui an când procurorii sibieni anunțau reținerea a nouă persoane din Gura Râului într-un dosar deschis pentru constituire de grup criminal organizat, instigare la tăiere ilegală de arbori, folosirea dispozitivelor speciale de marcat în mod ilegal şi instigare la delapidare.

Printre cei nouă se număra și Costel Sasu, consilier local ales tocmai pe listele Partidului Verde. Partid al cărei conducere județeană a reacționat vehement a doua zi, anunțând că așa ceva este de netolerat, iar Costel Sasu este dat afară din partid, urmând a-și pierde și calitatea de consilier local.

”Partidul Verde nu va tolera în rândurile sale oameni certați cu legea, care aduc prejudicii grave imaginii și principiilor partidului. Vrem ca justiția să-și facă datoria, indiferent de numele sau apartenența politică a celui care comite infracțiuni. Domnul Costel Sasu nu mai are ce căuta in Partidul Verde. Își va pierde calitatea de membru conform prevederilor statutului nostru. Și automat calitatea de consilier local", își cereau scuze în zi de duminică reprezentanții Partidului Verde.

”Este o situație mai delicată”

Șase luni mai târziu, Costel Sasu este tot consilier local în comuna unde este acuzat că a constituit un grup infracțional care excela în defrișări: cei de la Partidul Verde s-au răzgândit după emiterea comunicatului în care arătau că așa ceva este de netolerat. ”A fost o ședință a filialei județene în care s-a hotărât excluderea lui. Dar a doua zi, consilierul local respectiv a fost eliberat din arest din lipsă de probe. Și atunci am discutat inclusiv la nivel național și s-a ajuns la concluzia că, până nu există o hotărâre definitivă în instanță, să rămână doar suspendat din calitatea de membru al Partidului Verde și să poată rămâne consilier local. Câteva zile mai apoi am fost și eu la Gura Râului, iar acolo este o situație mai delicată: toată filiala de la Gura Râului i-a luat apărarea, că se fabrică acțiuni împotriva lor. La fel se întâmplă și la Orlat, unde avem mai mulți consilieri. Noi am reacționat prompt, fiindcă nu tolerăm așa”, spune Christian Hirsch, președinte al Partidului Verde la nivelul județului Sibiu și candidat la Primăria Sibiu în cadrul alegerilor locale din 2020.

Hirsch aduce în discuție și traseismul politic al lui Costel Sasu. Cel care, în mandatul trecut, a fost consilier local la Gura Râului pe listele PNL. ”Am avut și o discuție cu el, în care am înțeles că a fost exclus din PNL, i-a dat în judecată și a câștigat în instanță. Sincer să spun, acum nici nu știu dacă este legală anularea funcției de consilier local. Partidul, la nivel național este în reorganizare, în septembrie un congres. Vom avea atunci o discuție și în ceea ce-l privește pe Costel Sasu”, spune liderul organizației județene a partidului care militează inclusiv împotriva defrișărilor.

”Ar însemna ca noi să ne cerem scuze față de el”

Invocarea ”probelor fabricate” de Costel Sasu în fața colegilor săi de partid pentru a-i convinge să fie menținut în funcția de consilier local nu au funcționat și în fața instanței. Pus sub control judiciar de către procurori, Costel Sasu a contestat această măsură preventivă la Tribunalul Sibiu. Ai cărui judecători au considerat, însă, că procurorii au probe rezonabile împotriva reprezentantului Partidului Verde. ”Respinge plângerea formulată de petentul -inculpat Sasu Costel împotriva Ordonanţei procurorului din data de 21.03.2022 emisă în dosarul nr. 944/P/2020 al Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, pe care o menţine. Obligă petentul-inculpat la plata sumei de 300 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de către stat. Definitivă”, se arată în minuta dată publicității de către Tribunalul Sibiu.

Conducere Partidului Verde a decis să rămână răzgândită.”Da, situația lui este în cercetare. Ne-am pus apoi și problema că nu ar fi nici corect să îl excludem, ca mai apoi să se dovedească în instanță nevinovăția lui. Și ar însemna ca noi să ne cerem scuze față de el. Clar, nu tolerăm așa ceva”, a mai adăugat Christian Hirsch, cu referire la cei care produc defrișări ilegale.

Daune de 100.000 de lei

Procurorii de pe lângă Tribunalul Sibiu au anunțat în cursul lunii ianuarie că peste 125 de arbori de pe raza comunelor Gura Râului, Păltiniş şi Cristian au fost tăiați ilegal, după ce nouă sibieni - oameni de afaceri și angajați ai ocoalelor silvice - au falsificat documente, reușind să producă daune de aproximativ 100.000 de lei, doar în perioada decembrie 2020-iunie 2021.

”În cursul anului 2021 mai multe persoane, unele fiind administratori ai unor societăţi comerciale cu activitate în domeniul silvic sau având legături cu astfel de societăţi, beneficiind de complicitatea unor membri ai personalului silvic, au tăiat fără drept şi sustras material lemnos de pe raza localităţilor Gura Râului, Păltiniş şi Cristian. (...) În perioada decembrie 2020 – iunie 2021 aceştia au tăiat în mod ilegal şi sustras din fondul forestier un număr de 125 de arbori de specii diferite, cauzând un prejudiciu de aproximativ 100.000 lei fără TVA”, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

"Ne cerem scuze public comunității din Gura Râului, tuturor votanților pentru acest caz rușinos, dar izolat", asigurau cei de la Partidul Verde Sibiu într-un comunicat de presă emis a doua zi după cel al procurorilor.

Citește și: Dosarul defrișărilor: Peste 100 de arbori tăiați ilegal în județ, cu complicitatea silvicultorilor și a firmelor de exploatare forestieră

Foto: arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 2 luni

Fratia hotilor camuflati in verde e ancestrala. Sunt inlantuiti unul de altul pana-n varful statului.
Raspunde

Liviu

Acum 2 luni

Acolo nea Ghita Calin, ce are de zis? Ca nu i numa domnu din articol. 24/7 trec camioane cu lemne prin fata pprimariei. Nu le vede Ghita? Nu degeaba a incasat bataitza nea primaru ;)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus