Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

O familie din Sibiu produce sucuri 100% naturale, cu fructe culese din propria livadă. „Câteodată, oamenii nu cred că nu punem zahăr”

O familie din Sibiu produce sucuri 100% naturale, cu fructe culese din propria livadă. „Câteodată, oamenii nu cred că nu punem zahăr”

O livadă de mere, tradiție, gust românesc, implicare și multă dragoste. Cam acestea ar fi ingredientele care au stat la bază atunci când s-a creat Livada Rodiana. O afacere de familie dusă mai departe din generație în generație face ca merele și sucul produs în județul Sibiu, la granița dintre Șura Mare și Slimic, să ajungă în toată România, ba chiar să îi treacă și granițele.

La intersecția dintre Șura Mare și Slimnic nu ai cum să nu o observi. O figurină de forma unui măr mare și mere expuse spre vânzare îi fac pe trecători să se oprească din drum și, poate, uneori, doar din curiozitate, să iasă din mașină și să intre în magazinul de la baza livezii. Aici o găsim pe Ana Maria Avram, care împreună cu soțul și cu socrii săi, au muncit ani de zile pentru a pune pe picioare ceea ce azi poartă numele de Livada Rodiana.

Ana te întâmpină cu un zâmbet cald și bineînțeles, cu nelipsitul suc, de data aceasta cu o combinație de sezon, măr și vișine. Pe ea o vedem la mai toate evenimentele din județ care promovează micii producători locali, încercând astfel să-și facă cunoscute produsele în fața sibienilor, dar și a turiștilor.

Afacere de peste 20 de ani 

Povestea livezii Rodiana a început în urmă cu mai bine de 20 de ani, atunci când socrii Anei au decis că vor să investească în producția de fructe. Au început cu o bucată mică de pământ, iar apoi, de la an la an, s-au extins, în funcție de veniturile pe care le aveau, dar și de locurile noi pe care le găseau pentru a cultiva fructe.

„Au fost descurajați de oamenii din jur”

În prezent, Livada Rodiana este compusă din 43 de hectare productive, nouă hectare plantate și încă două pe care urmează să fie cultivate pomi fructiferi. O plimbare cu Ana prin livadă parcă te întoarce cumva în timp, în copilărie, atunci când mergeai cu bunicii să culegi fructe și să le asculți poveștile din tinerețe. Ana îți poate povesti ore în șir despre fiecare bucățică de pământ în parte, despre fructe, despre cum trebuie îngrijită plantația dar și despre planurile de viitor pe care le are.

„În primă fază, până în 2005, producția era foarte slabă, atunci au reînnoit plantația. Ei culegeau merele și le dădeau la Răureni la un preț foarte mic, atunci au început să-și adune bani pentru a pune pe picioare fabrica. Au fost descurajați de oamenii din jur. În anii 2005-2006 au început să adune bani, fabrica au luat-o cu peste 50.000 de euro. În 2007, au avut primul an cu producție de sucuri. Pe atunci, micii producători erau foarte puțini în România, vreo doi-trei”.

Ana este și contabila echipei

În primii ani, Ana s-a concentrat mai mult pe studii. A urmat cursurile facultății de Contabilitate și Informatică de Gestiune, a terminat un master în expertiză și audit și a făcut un stagiu de trei ani de expert contabil, după care a reușit să treacă de examenul final. După aceea, și-a dat seama că vrea să se implice și mai mult, nu doar pe partea de contabilitate.

„Am văzut că lucrurile nu mai mergeau bine cu pandemia. Și am început să mă implic mai mult. M-am implicat pe partea de promovare, pe partea de design a ambalajelor. Facultatea am făcut-o ca să fiu contabil și să știu ce trebuie să fac eu în livadă. După aceea, mi-am dat seama că nu pot să fiu doar contabil, este foarte multă muncă și m-am implicat cu totul, mai mult de la an la an. Am făcut oferte de prețuri, am trimis la magazine tradiționale, la mici producători. Sucul nostru ajunge în toată România, în Germania, în Franța, în Anglia”. 

„Câteodată, oamenii nu cred că nu punem zahăr”

Ana spune că sucurile sunt 100% naturale. În afară de fructe, nu mai adaugă niciun alt ingredient. Chiar și așa, există multe persoane care cred că sucurile au zahăr, spune ea. A avut cazuri în care clienții au făcut și analiza sucului.

„Câteodată, oamenii nu cred că nu punem zahăr. Avem și clienți care ne-au făcut analiză la sucuri. Noi nu am avut nicio problemă, s-au convins de calitatea sucului și au rămas fideli de ani de zile. Avem magazine care vin o dată pe an din Anglia, din Franța, își iau câte un transport și apoi le duc în țările respective”.

16 soiuri de mere și multe alte fructe

Zeci de rânduri de meri răsfirați pe mai multe porțiuni, într-o atmosferă în care parcă și timpul se oprește pentru câteva secunde. Ana ne explică faptul că în livada Rodiana găsim 16 soiuri de mere. Pe lângă acestea, familia Avram cultivă și alte fructe: cireșe, vișine, zmeură, prune, caise, piersici. Toate acestea pentru a crea combinații cu fructul vedetă al livezii, mărul. Nu au cultivat cătină deocamdată, pentru că, după cum am aflat de la tânără, aceasta este destul de pretențioasă când vine vorba de întreținut.

„Noi facem pe sezon. Săptămâna trecută am cules vișinele, le-am pus la rece, avem un depozit cu temperatură controlată, o săptămână am făcut suc de mere cu vișine. Am cules două tone de vișine. Punem 25% vișine, 75% măr. Merele sunt sezonale, așa le-a gândit socrul meu ca să avem mere cam pe tot timpul anului. Se coc pe rând și merele de iarnă se păstrează până în toamnă dacă le ai la depozit cu temperatură controlată”, explică tânăra.

De ce Rodiana?

Numele ales pentru livadă a fost conceput de Ana. Făcea un exercițiu pentru facultate, un plan de afacere și astfel a ales acest nume. Pe ambalajele de suc o vom putea zări pe Ariana, fetița Anei și a lui Silviu, în vârstă de patru ani.

„Rodiana, eu l-am creat, în facultate, făceam planuri de afaceri și am făcut un alt plan de afaceri pentru livada noastră. Rodi de la Rodica, numele soacrei mele și Ana, numele meu, apoi s-a creat Rodiana. Noi două suntem femeile din afacere, sufletul ei, de aici a plecat totul. Am creat la denumiri până a rămas Rodiana, din 2015 livada se numește așa. M-am gândit, de asemenea și la ideea de rod din livadă”, mai spune aceasta.

Echipă de cinci persoane plus zilieri

Echipa Rodiana este formată din cinci persoane: Ana, Silviu, părinții lui Silviu și un angajat permanent. Pe lângă aceștia, mai există zilierii, care îi ajută mai ales la culesul fructelor.

„Nu e atât de ușor să găsești oameni. Mulți vin, stau două trei zile și apoi pleacă. Toamna le culegem pe cele mai multe. Avem zilieri două, trei luni, depinde de producție, îi plătim la zi, le oferim mâncare, cazare și bani, plătim la stat pentru ei.”

Planuri de dezvoltare

Nu ai cum să te plictisești în livadă, povestește Ana. Întotdeauna se găsește ceva de făcut. O relaxează liniștea de aici și vorbește cu încredere despre planurile pe care le are în viitor, căci vrea cu pași mici să facă lucruri la care visează de mai mult timp.

„Ceea ce mi-ar plăcea foarte mult să fac este să fac în livadă și o zonă de relaxare, să vină părinții cu copilașii și să culeagă fructe, să se relaxeze. Avem și câteva lacuri, să facem o zonă de relaxare să vină lumea și să știe că aici își poate petrece timp cu familia”.

Din toate combinațiile de suc pe care le face, tânăra spune că cel mai mult îi place cea de măr cu cătină, pentru că e mai acrișoară. „Îmi place foarte mult măr cu cătină, este acrișor și răcoritor, acesta este favoritul meu, e bun atât vara, cât și iarna, este foarte bun pentru imunitate. Toamna, de obicei, cumpărăm cătina și facem sucul de cătină pentru că merele sunt dulci, cătina este acrișoară și compensăm în acest fel”.

În ceea ce privește prețurile, aceasta spune că a încercat să nu le mărească. A făcut o creștere de un leu pentru că a crescut prețul ambalajelor, mai ales că acum își dorește să le schimbe designul.

„Cel mai ieftin este sucul de măr simplu la un litru și la cinci, șase lei pe litru, cutia de cinci litri este 30 de lei, de doi litri, 14 lei. Prețul ambalajelor a crescut. De anul trecut, până acum, când am făcut noile cutii, s-a adăugat 40%  la pungă și 30 % la carton. Orice combinație de suc este 10 lei pe litru și cinci lei la jumătate”.

Kilogramul de mere este 2,5 lei, iar kilogramul de mere pentru rachiu costă 50 de bani. Dacă doriți să testați produsele livezii Rodiana, puteți merge la magazinul de la Șura Mare, o puteți contacta pe Ana la numărul de telefon 0757 549 164 sau îi puteți scrie pe pe pagina de facebook Livada Rodiana.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Munteanu

Acum 1 an

Ei, da! Asta se poate numi afacere, nu hainele de lux sau prajiturile cu ingrediente 100% naturale (???)...
Raspunde

Magna Horreum

Acum 1 an

E de-a dreptul haioasa doamna! Ce frumos ne explica ea cum a luat socru-so pamanturile de la sasi! Am ras de mi s-a deschis operatia! Pentru cine nu stie, livada e a fostului primar al Surii Mari, Nicolae Avram. Devenit brusc senator cand DNA-ul a inceput sa caute primarii la averi. A scapat, atunci... Oricum, scriitura e de-a dreptul amuzanta! Auzi, ce le-a trecut prin cap: le-or donat sasoaicele pamanturi ! Mor!
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Mica afacere = Marele tun al fostului primar Avram Nicolae.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eu...Avram

Acum 1 an

Daca sunteți asa de birfitori si de neincrezatori...pot sa va pun fața in fața cu persoanele (sasoaice)sa confirme realitatea.. inclusiv cu documentele notariale..asta ca sa nu va crape operația.. Dar intii de toate va invit sa munciți cu mine inpreună 2..3 zile in livadă..si apoi mai vorbim..
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

???

Acum 1 an

Unde mi-e comentariul??? Era opinia mea! Nu mai respectati opiniile cititorilor? Astea sunt afaceri, nu produsele de lux...
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

e bun articolul asta...stii exact unde sa NU te opresti si de la cine sa nu cumperi!!! suntem satui de "averi" obtinute prin donatii sau de la matusa Tamara!!!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus