Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila propune un set de criterii de finanțare a noilor spitale prin PNRR care, practic, scot proiectul noului spital județean din cursa de a obține vreun ban: a fost impusă o limită maximă a proiectelor mult mai mică decât valoarea estimată a noului spital de la Sibiu.
Conform proiectului supus consultării publice, noul spital de la Sibiu va fi declarat neeligibil pentru finanțare prin Programul național de redresare și reziliență. Și asta deoarece pentru a fi declarat eligibil, cei din Ministerul Sănătății au impus două condiții: prima este aceea ca investiția să facă parte din ”categoria unităților sanitare publice cu paturi”. Condiție pe care proiectul de la Sibiu o îndeplinește, având prevăzute peste 800 de paturi.
Cea de-a doua condiție este ca bugetul investiției să fie de maxim 206,88 milioane de euro, fără TVA. Adică 248,3 milioane de euro, cu tot cu TVA, o valoare mult mai mică decât cele 595 de milioane de euro, cu tot cu TVA, estimate a fi necesare pentru construirea și dotarea noului spital județean Sibiu.
Citește și Unde sunt banii pentru noul Spital județean Sibiu?
Cum această ultimă condiție de eligibilitate nu este îndeplinită, proiectul spitalului județean de la Sibiu – care se regăsește în lista celor 49 de proiecte din care vor fi selectate 25 spre finanțare – nu va mai intra în celelalte etape, de includere în etapa de ierarhizare și, respectiv, de ierarhizare.
Logica? Să ajungă la toți
În nota de fundamentare care însoțește proiectul de hotărâre de guvern supus consultării publice este descrisă logica acestor criterii: banii trebuie să ajungă pentru a construi 25 de spitale.
”Buget total general = 1,724 miliarde de euro, iar conform aranjamentelor operaționale din cadrul PNRR – C12.Sănătate, trebuie îndeplinite minim 25 de investiții din lista predefinită de 49 de investiții, ceea ce presupune o investiție medie de 68,96 milioane de euro. Bugetul total general cumulat pentru cele 49 de de investiții din lista predefinită este în valoare totală de 3.760,9 milioane de Euro, care excede cu 2.037,0 miliarde de euro. Mai mult, ținând cont de evoluția prețurilor materialelor de construcție în contextul actual, este de așteptat ca bugetele estimate pentru investiții să fie subevaluate. Astfel, pentru a putea realiza minim 25 de proiecte de investiții în infrastructura spitalicească în bugetul de 1,724 miliarde euro, este obligatoriu a se stabili un plafon maximal pentru bugetul propus pentru finanțare. Totodată, această limită, va asigura și un nivel redus al cofinanțării pentru proiectele selectate de maxim 20%. Pentru îndeplinirea obiectivelor, bugetul maxim permis pentru finanțare este calculat din bugetul mediu la care se poate adăuga un factor corecție de + 200% peste medie, care permite finanțarea proiectelor cu suma maximă de 206,88 milioane de euro”, se arată în nota de fundamentare.
În discuțiile de până acum, ministrul Sănătății, social-democratul Alexandru Rafila arăta că vor putea fi finanțate și proiecte cu o valoare estimată de peste 350 de milioane de euro, doar că în acest caz cofinanțarea asigurată prin PNRR va fi de maxim 60% din valoarea proiectului. Această variantă nu mai apare, acum, în propunerea de proiect de hotărâre.
Conducerea Consiliului Județean Sibiu arată că analizează proiectul de hotărâre și vor transmite observații. Și sibienii pot trimite astfel de observații pe adresa [email protected] până pe data de 25 iulie 2022.
Consultă aici, în format integral documentele
ȘI
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: finantare noul spital judetean , ministerul sanatatii bani PNRR , noul spital Sibiu scos din PNR
Vizualizari: 4532
Ultimele comentarii
Acum 14 ore
Emil
Acum 14 ore
Și eu lucrez in șlapi
Acum 14 ore
Emil
Acum 14 ore
Emil
Acum 14 ore
Eu