Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Unde sunt banii pentru noul Spital județean Sibiu?

Unde sunt banii pentru noul Spital județean Sibiu?

Anunțat a fi scos la licitație pentru construire și dotare în toamna acestui an, noul Spital județean Sibiu nu are, deocamdată, finanțarea asigurată, după cum rezultă din răspunsurile primite de Turnul Sfatului de la Guvern. Pentru cei aproape 600 de milioane de euro necesari noului spital există planuri care depind de decizia politică. Iar după ce am discutat cu politicienii pe acest subiect, lucrurile au devenit și mai complicate.

Proiectul de 595 de milioane de euro, cu tot cu TVA, al noului Spital județean Sibiu ar urma să fie scos la licitație în cursul lunii septembrie 2022, a anunțat conducerea administrației județene zilele trecute. Cu toate acestea, acest cel mai mare proiect derulat la Sibiu în ultimii 32 de ani nu are finanțarea asigurată deocamdată. Tocmai de aceea, Consiliul Județean Sibiu a arătat că va introduce o clauză suspensivă: contractele scoase la licitație vor intra în vigoare numai după ce există banii necesari.

În calculele de acum ale Danielei Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, sursele de finanțare pentru acest proiect sunt două: Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI), pe care să îl acceseze Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene și din care să fie cofinanțat și noul spital.

Cum se pasează problema la Guvern

Toți mai-marii guvernamentali care au venit în ultimii ani pe la Sibiu au liniștit locuitorii că sigur vor primi bani pentru ridicarea noului spital: este cel mai avansat proiect din țară, au susținut la unison. În vara lui 2020, premierul din acea vreme, Ludovic Orban, ministrul Fondurilor Europene și cel al Sănătății semnau un acord de finanțare la Sibiu, prin care se angajau să obțină banii necesari noului spital.

Tocmai de aceea, la începutul lunii iunie 2022, am trimis o solicitare Guvernului condus acum de Nicolae Ciucă, în care am întrebat dacă acordul semnat în iulie 2020 mai este relevant sau actual. Totodată, am întrebat care sunt sursele și sumele de bani alocate pentru proiectul noului spital de la Sibiu. Iar dacă acestea nu sunt deocamdată stabilite, când își asumă Guvernul termenul-limită pentru a decide.

De la premier nu am primit niciun răspuns direct. Solicitarea a ajuns mai întâi la Ministerul Finanțelor (unde a fost trimisă de funcționarii din aparatul premierului), care a arătat că nu are nicio treabă cu finanțarea spitalului de la Sibiu. ”Apreciem că este necesar să vă adresați instituțiilor implicate în acest acord, în vederea obținerii informațiilor solicitate”.

De la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIFE) am primit, în schimb, două răspunsuri. În primul este descris cum din cele 1,7 miliarde de euro alocate prin PNRR (1,1 miliarde pentru construcții și restul pentru dotări) pentru Sănătate trebuie finanțate cel puțin 25 de unități medicale, alese dintr-o listă cu 49 de astfel de proiecte.

Proiectul noului Spital județean de la Sibiu se află pe această listă, iar conform regulilor PNRR poate primi o finanțare de cel mult 60% din necesar, deoarece proiectul are o valoare estimată de peste 300 de milioane de euro (dacă ar fi avut o valoare de până la 150 de milioane de euro ar fi putut primit până la 95% finanțare prin PNRR).

Răspunsul nu include, însă, nicio sumă clară care ar putea fi alocată proiectului noului Spital de la Sibiu și niciun termen clar. Citește aici, integral, primul răspuns al MIFE

În cel de-al doilea răspuns suntem, din nou, asigurați că proiectul noului Spital județean este inclus în lista din PNRR. ”Metodologia de selecție a spitalelor și unităților care vor fi finanțate din PNRR este elaborată cu ajutorul unor experți externi și supusă unei aprobări interministeriale, urmând a fi aprobată prin Hotărâre de Guvern. Metodologia de prioritizare este aprobată prin Hotărâre de Guvern în prima parte a anului, iar selectarea unităților spitalicești care vor fi construite și / sau dotate prin finanțare parțială prin PNRR se va realiza în al treilea trimestru al anului 2022”, se transmit oarecare termene în acest al doilea răspuns.

Document în care se mai arată că proiectul de la Sibiu nu se va bate cu cele ale spitalelor regionale (Iași, Cluj și Craiova) deoarece acestea din urmă vor fi finanțate prin Programul Operațional Sănătate. ”Pentru mai multe informații și clarificări, vă recomandăm transmiterea solicitărilor dumneavoastră către Ministerul Sănătății, care în conformitate cu prevederile OUG 124/2021, cu modificările și completările ulterioare, este coordonator pentru reformele și investițiile aferente Componentei 12 – Sănătate (din PNRR – n.r.)”, suntem din nou trimiși mai departe, fără a avea deocamdată un răspuns clar.

Franchețea de la Ministerul Sănătății: ”povestim mai încolo”

De la Ministerul Sănătății nu am primit un răspuns scris. Însă am fost contactați de un înalt funcționar. ”Deocamdată nu avem niciun răspuns. Eventual, în vreo lună așa, mai putem povesti”, ne-a declarat franc.

La ministerul respectiv nu se știe mai nimic de acordul semnat la Sibiu în iunie 2020. Nu se știe nici cum a fost întocmită acea listă cu 49 de proiecte din care să fie alese minim 25, care să împartă cele 1,7 miliarde de euro cu un Sibiu care cere peste 350 de milioane de euro (echivalentul a 60% din valoarea totală a proiectului, maximul care poate fi solicitat prin PNRR).

”În acest moment suntem în discuții pentru prioritizarea acestor proiecte. Principalul criteriu pentru a atrage banii ar fi maturitatea proiectelor. Dar nu avem nicio garanție la acest moment”.

Deși este deja programată scoaterea la licitație, Guvernul nu își asumă deocamdată nicio sumă ori vreun termen legat de finanțarea unui nou spital județean la Sibiu

Până la urmă, cine decide?

Dacă promisiunile nescrise rămân în picioare, iar pentru Sibiu va fi alocat maximul posibil prin PNRR (adică 350 de milioane de euro, celelalte 24 de proiecte urmând să împartă restul de 1,34 de miliarde de euro), pentru finalizarea noului spital tot ar mai fi nevoie de o alocare substanțială, de aproximativ 250 de milioane de euro.

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, arată că la prezentarea proiectului de la Sibiu în fața reprezentanților Băncii Europene de Investiții aprecierile pentru proiect au fost pozitive. Și că nu ar trebui să existe impedimente pentru cofinanțare. Dar lasă de înțeles că decizia finală tot în coaliția de guvernare va fi luată. ”Este cel mai matur proiect pe care îl avem în acest moment în PNRR, care respectă cerințele Comisiei pe partea digitală și cea de tranziție verde. Singurul lucru care poate fi ridicat în discuția cu Comisia Europeană va fi valoarea acestuia. Încă nu este definitivată discuția la nivel de coaliție, iar demersurile făcute de noi au fost pentru a asigura complementaritatea sursei de finanțare din PNRR cu BEI. Eu nu mi-aș face probleme, este un proiect necesar. Eu, dacă aș fi în locul politicienilor la nivel de județ, aș face front comun pentru obținerea finanțării. Doamna președintă a CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, și doamna Turcan chiar se luptă pentru această finanțare, la fel ar trebui să facă și ceilalți politicieni”, mai spune Boloș.

Marcel Boloș (ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, stânga imaginii) a venit în mai multe rânduri la Sibiu. După atâtea discuții îndeamnă și politicienii locali să ”facă front comun”

Așa că am început că am cerut declarații tuturor parlamentarilor de Sibiu.

 

Off the record

Capacitatea de atragere de fonduri către proiectele de la Sibiu a politicienilor locali nu a strălucit, anul acesta, la primul test: alocările prin programul ”Anghel Saligny” au produs mari supărări în rândul primarilor, mai ales a celor liberali, care și-au văzut multe solicitări respinse. ”Măcar dacă ne-ar fi dat acum atât de puțini bani ca să dea cât e nevoie pentru noul spital județean. Altfel, nu e deloc corect”, judecă unul din primarii liberali aflați în acest moment în ”cercul de încredere” al conducerii PNL Sibiu.

Inclusiv Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, recunoaște că decizia pentru alocarea de bani noului spital stă în decizia politicienilor. ”A venit momentul să gândim foarte pragmatic: vorbim despre niște fonduri pe care dacă nu le consumăm se pierd. Interesul oricărui om politic, că e liberal, PSD sau orice altă culoare, e ca acolo unde găsește proiecte mature să le finanțeze, pentru că este absolut nevoie de astfel de investiții. Mă îndoiesc că un om politic responsabil ar sabota un astfel de proiect”, spune Daniela Cîmpean.

Însă social-democrații, actualii parteneri de guvernare ai liberalilor, au cu totul altă perspectivă. ”Nu există fonduri suficiente. Banii din PNRR vor trebui împărțiți către cât mai mulți, așa a fost deja discutat în coaliție, noi spitale construite vor fi doar cele trei regionale. Cîmpean trebuia să aibă pregătit și un proiect mai mic, de rezervă, pentru care să poată atrage bani. Ea a ales să meargă cu ăsta mare. Acum să scoată ea banii ăia mulți, să vedem de unde. Noul spital județean de la Sibiu nu se va face”, este una din pozițiile de la vârful PSD Sibiu.

Și Primăria Sibiu promite bani. Tot fără vreo socoteală, deocamdată

Proiectul noului Spital județean ar urma să includă și o zonă pentru Pediatrie, spital aflat acum în administrarea Primăriei Sibiu. Administrație care, acum șase ani, se angaja să colaboreze cu CJ pentru ridicarea noului spital. ”Municipiul Sibiu va contribui cu fonduri, așa cum este normal, mai ales dacă finanțările din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri guvernamentale nu vor acoperi valoarea totală necesară. În acest moment nu putem vorbi de sume, însă cu siguranță, Primăria Sibiu va colabora cu CJ Sibiu cel mai probabil după modelul pe care am mai lucrat deja, și anume la cofinanțarea extinderii și modernizării Aeroportului Internațional Sibiu", transmit reprezentanții Primăriei Sibiu, tot fără sume și termene clare.

Cei care n-au spus nimic

Am întrebat deputații și senatorii de Sibiu dacă știu că, deocamdată, finanțarea noului spital nu este asigurată, ce au făcut și ce vor face pentru acest proiect.

Din cei zece parlamentari de Sibiu, plus cel al minorității germane, Ovidiu Ganț, și cel al deputatului UDMR, sibianul Benedek Zacharie, cărora le-am trimis întrebările, nu au răspuns deloc doi aleși. Este vorba de Dan Barna (USR), cel care a fost vicepremier chiar responsabil cu PNRR-ul, și Gheorghe Adrian Cătană, senator AUR. 

Primul nu a dat semne că a recepționat mesajul, cel din urmă ”ne-a dat cu seen”.

Liberalii n-au vorbit cu alții

”Consiliul Județean Sibiu nu mi-a semnalat problema. Acum că mi-ați spus, voi adresa întrebări parlamentare miniștrilor respectivi. Ar fi util ca administrația să ne spună când are probleme, chiar dacă nu reprezint partidul de guvernământ”, arată Ovidiu Ganț, deputat FDGR, reprezentant al minorității germane.

Benedek Zacharie spune că a propus de mult întocmirea unor priorități asumate de toți politicienii locali

Că autoritățile liberale de la Sibiu n-au cerut, de fapt, sprijinul altor politicieni, o spune și Benedek Zacharie. ”Încă de la începutul mandatului am transmis Consiliului Județean Sibiu propunerea de a avea o întâlnire, cu toți parlamentarii de Sibiu, în cadrul căreia să ne stabilim trei proiecte prioritare, pe care să le susținem indiferent de partid și de coaliția de guvernare. Am tot cerut, întâlnirea nu a mai avut loc. Eu am cu totul alte experiențe cu administrațiile din alte județe, acolo chiar ne întâlnim și discutăm. La Sibiu, în schimb, parcă nu ai cu cine”, arată Benedek Zacharie.

Liberalii sunt siguri

Raluca Turcan, deputat și președintă a organizației județene a PNL Sibiu, subliniază că proiectul noului spital a urmat pașii tehnici necesari de la an la an și nu a stagnat precum alte promisiuni.

”Administrația județeană, președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, au asigurat realizarea întregii documentații pentru construcție, care, din păcate în România durează foarte mult. Mai mult decât atât, a urmărit sa fie îndeplinite cerințele europene de realizare a unei astfel de investiții, adică să respecte cerințele de energie verde și de digitalizare. Temeinicia acestui demers plasează spitalul județean Sibiu la un progres de aproximativ șase ani față de alte proiecte similare. Este cel mai avansat proiect și singurul care are șansa de a deveni realitate într-un termen rezonabil. Celelalte proiecte de spitale județene sunt de fapt niște povești”, consideră Turcan.

Acum doi ani, liberalii sibieni organizau ceremonia semnării unui acord de finanțare care acum nu pare să mai prea conteze

Care spune că și din postura de deputat, și când a fost vicepremier, la asta a lucrat, la identificarea finanțării pentru spitalul de la Sibiu. ”În perioada în care coordonam Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Sănătății, am finalizat obiectivele prioritare de investiții pe Sănătate din PNRR și am inclus acest spital în fruntea listei de investiții. Nu arbitrar, ci datorită avansului net, clar, dovedibil și de necontestat, față de alte proiecte similare”, arată Turcan înainte de a aminti de acordul din vara lui 2020, despre care acum cei de la Ministerul Sănătății spun că nu știu nimic.

Raluca Turcan a arătat, însă, că pentru a asigura cofinanțarea spitalului (pe lângă banii promiși din PNRR) a organizat pe 1 iulie o întâlnire (despre care a vorbit și Daniela Cîmpean) între ministrul Boloș, administrația județului Sibiu și reprezentanții BEI. ”Cu ocazia acestei întâlniri, reprezentanții Băncii Europene de Investiții şi-au arătat deschiderea de a veni în sprijinul proiectului cu expertiză tehnică pentru planul de investiții și opțiuni de finanțare”, transmite Turcan.

Autoritățile județene își pun speranțe de câteva sute de milioane de euro în întâlnire cu reprezentanții BEI

Christine Thellmann, deputat din partea PNL, spune că a avut mai multe discuții cu cei din conducerea de partid pentru finanțarea spitalului de la Sibiu. ”Este cert că la acest moment, la nivel național, singurele proiecte care juridic, prin documente semnate, au finanțarea asigurată sunt spitalele regionale. Spitalul clinic județean de urgență este inclus în lista spitalelor pentru finanțare prin PNRR. Așa cum a informat și președinta CJ Sibiu, în acest moment există la nivel central etape birocratice care trebuie parcurse înaintea accesării fondurilor  PNRR. Ulterior acestora, chestiunea concretă a finanțării se va pune în discuție instituțional și va avea toată susținerea mea și sper că și a tuturor parlamentarilor sibieni”.

În fine, Nicolae Neagu, senatorul care și conduce comisia de Buget finanțe, arată că a participat la întâlniri cu autoritățile locale și centrale pe acest subiect. ”Cu fiecare dintre premierii liberali ai României, începând cu Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu și, în prezent, Nicolae Ciucă, am avut discuții și asigurări din partea lor că această investiție intră și în preocupările Guvernului României”, transmite Nicolae Neagu, care amintește și el de prezența proiectului pe lista PNRR.

”Din câte cunosc eu, în acest moment este cel mai matur proiect de spital nou, după cele trei mari spitale regionale: Iași, Cluj-Napoca și Craiova, care poate fi finalizat în termenul prevăzut de PNRR. Sper ca dvs. și cititorii dvs. să apreciați corect pașii extraordinari făcuți pentru acest proiect până în prezent, CJ Sibiu reușind să coaguleze cei mai buni specialiști, dar și comunitatea sibiană, inclusiv cea politică, în jurul acestui obiectiv”.

Citește și VIDEO A fost lansat turul virtual al viitorului Spital județean. ”Poate crea și un atașament al comunității”

Bogdan Trif: au făcut campanie electorală cu surle și trâmbițe

Partener de coaliție cu liberalii, președintele organizației județene a PSD Sibiu, Bogdan Trif, nu se ferește să pronunțe nume. ”Referitor la asigurarea finanțării construcției noului spital județean, vă readuc aminte că liderii PNL Sibiu, cu precădere doamna Daniela Cîmpean, au anunțat, cu surle și trâmbițe, încă din 2019 și mai abitir în campania electorală pentru alegerile locale, la care doamna a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, că finanțarea pentru noul spital județean este asigurată. A făcut foarte multe clipuri și interviuri în locul în care s-a stabilit amplasamentul noului spital, în care susținea că urmează să înceapă lucrările pentru că există proiectul și banii necesari. Să nu uităm că l-a adus chiar și pe premierul de la acea dată, Ludovic Orban, care a întărit faptul că finanțarea există”, spune deputatul PSD.

”Totuși, refuz să cred că cineva, aflat într-o funcție atât de importantă, cum este cea de președinte al Consiliului Județean, își permite să mintă sibienii că are asigurată finanțarea pentru construcția noului spital județean, iar aceasta să nu existe!”, Bogdan Trif, președintele PSD Sibiu

El spune că, în calitate de parlamentar, va transmite interpelări premierului și miniștrilor Sănătății și Fondurilor europene pe subiectul finanțării noului spital sibian.

Liderul social-democrat spune că, dacă se dovedește că spitalul nu are finanțare, se impun demisii. Începând cu cea a Danielei Cîmpean. ”Este impardonabil că, la ora actuală, spitalul județean nu are finanțarea necesară și că riscă să rămână doar un proiect pe hârtie, cu imaginea doamnei Cîmpean în fața unor pancarte. Nu cred că cineva poate să mintă sibienii la modul scabros că ar exista finanțare pentru un obiectiv atât de important pentru cetățenii întregului județ doar pentru a lua niște voturi! Dacă este adevărat că nu există finanțare și doamna Cîmpean a făcut această politică lipsită de orice urmă de decență și moralitate, înșelând electoratul, ea trebuie să plece de urgență din funcția de președinte al Consiliului Județean!”.

Opoziția: ”Sibienii nu uită și nu iartă”

Pentru parlamentarii din Opoziție, însă, pașii făcuți nu mai sunt atât de extraordinari. Iar atitudinea, deloc optimistă. Constantin Șovăială, fost liberal, acum membru fondator al Forței Dreptei alături de fostul premier Ludovic Orban, spune că de două săptămâni a avertizat că finanțarea noului spital este ”în aer”. "«Gurile rele» spun, pe holuri întunecate, că s-a renunțat la acest obiectiv și nu va mai fi finanțat prin PNRR. Iar cei care și-au făcut campanie cu un panou și un teren gol în spate, care au deschis deja spitalul pe tot felul de pagini web și vizitează saloane și săli de operații virtuale - vor fi cei care vor deconta”, atacă Șovăială.

El spune că va susține proiectul noului spital, că a votat și că va susține PNRR. ”Când a fost PNL la guvernare a inclus acest spital, pe lângă multe altele, în finanțarea prin PNRR. De când găștile peneliste s-au înhăitat cu PSD și-au dat seama că este greu să respecți anumite condiții și termene, este greu să furi bani europeni și să prostești oamenii. Eu sunt optimist, sper ca premierul să reflecte la riscurile viitoare și să nu ne trezim în pragul unei alte eventuale crize sanitare cu spitale care stau să pice pe pacienți și medici. Sper că nu vom face acest spital din alte împrumuturi. De ce să plătim dublu pe un spital care poate fi construit din bani europeni?! Sibienii nu uită și nu iartă! Mai ales că Sibiul are nevoie ca de aer de un nou spital județean de urgență!”, mai spune Constantin Șovăială.

Din partea AUR, deputatul Sebastian Suciu arată că, până acum, el a avut mai multe inițiative legislative și toate i-au fost respinse de reprezentanții coaliției de guvernare, ”deși toate serveau în mod direct și imediat interesului public”.

”În ceea ce privește proiectul de construire a noului Spital Clinic de Urgență Sibiu nu voi face aprecieri cu privire la modalitatea derulării etapelor de până acum în realizarea lui întrucât sunt suficiente investigații de presă care au scos în evidență deficiențele și inadvertențele din cadrul acestui proiect, pe lângă multe alte reacții negative venite din partea cetățenilor, dar pot afirma susținerea și deschiderea pentru astfel de proiecte de interes general, mai ales atunci când acestea se derulează prin încercarea coagulării tuturor forțelor politice dar și a organizațiilor neguvernamentale pentru realizarea interesului cetățeanului, pentru creșterea calității serviciilor medicale și nu numai”, continuă Sebastian Suciu. 

El critică faptul că, la 11 luni de la obținerea autorizației de construire a noului spital, ”lucrările încă nu au fost demarate, iar stadiul proiectului este deja arhicunoscut – disponibil un tur virtual al Noului Spital Județean Sibiu”. Acest lucru îl pune pe seama faptului că lipsește o sursă certă de finanțare. ”În condițiile demarării unui proiect fără finanțare este ușor de anticipat rezultatul – probabil se va apela la prelungirea valabilității autorizației (este lucrul la care se pare că ne pricepem cel mai bine), dar ceea ce interesează pe cetățean, și anume, realizarea propriu-zisă a lucrării va mai avea de așteptat, transformându-se în următorul «proiect – promisiune» în campania electorală următoare. Cu toate acestea, reiterez susținerea mea, dar și crezul potrivit căruia doar prin implicarea, consultarea și coagularea tuturor factorilor implicați – formațiuni politice, organizații neguvernamentale, dar și comunitatea în ansamblul ei, se va putea duce la bun sfârșit orice proiect de interes general”.

Speranțele din opoziție

Claudiu Mureșan, senator din partea USR, arată că PNRR-ul a fost elaborat de un ministru USR, ”iar în cadrul Planului era cuprinsă suma de investiții de 2,45 miliarde de euro pentru sistemul sanitar”. ”De un an, USR nu mai este la guvernare, așadar nu mai avem niciun control asupra felului în care banii vor fi alocați/gestionați. Din informațiile pe care noi le-am avut când am ieșit de la guvernare, proiectul noului spital județean era printre cele mai avansate, fiind astfel șanse, după analiza tuturor proiectelor, să fie în cele 25 de proiecte considerate drept «proiecte mature», cu șanse de a primi finanțare”, transmite Claudiu Mureșan.

Claudiu Mureșan este singurul parlamentar din Opoziție care își mai exprimă speranța

El mai arată că s-a implicat în acest domeniu prin realizarea mai multor interpelări către ministerele de resort, inclusiv pe subiectul secției Neonatologie, care are insuficiente paturi. ”De asemenea, într-o declarație politică susținută de la tribuna Senatului am argumentat că Sănătatea este unul din domeniile care trebuie să renască în perioada post-pandemie, având pacientul în centrul lui. De asemenea, în ședințele Comisiei pentru sănătate din Senat, am adus în discuție constant modalitățile prin care putem îmbunătăți sistemul de asistență medicală din România și, implicit, în Sibiu”.

Claudiu Mureșan mai spune că a discutat la Ministerul Sănătății despre proiectul noului spital. ”Am obținut informația ca lista celor 25 de spitale va fi definitivată în luna septembrie. Spitalul Județean Sibiu este printre cele mai bune și avansate proiecte, pare-se că este cel mai bine pregătit proiect, așa că șansele de a fi selectat în lista de 25 sunt foarte mari. Așa cum probabil știți, proiectele vor trebui să fie finalizate până în 2026. Eu am mari speranțe că acest lucru se va întâmpla”, încheie senatorul USR.

Citește și Noul Spital județean a ajuns la 595 de mil. de euro: înainte de licitație sibienilor li se oferă un tur virtual

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Rob

Acum 1 an

Deci vrăjeală, rămânem cu turul virtual până anul viitor când găsesc altă scuză. Mă mir că nu au dat-o pe aia cu Ucraina încă.

Raspunde

Max rasinareanul

Acum 1 an

Doamna Daniela arata mai bine cu masca. Ii pune in valoare ochii frumosi. Eu cam atat am ramas dupa epopeea cu spitalul.

Raspunde

Xxx

Acum 1 an

Cînd am spus să păstrăm imaginea cu turul virtual că ăia e tot ce vom vedea vreodată la SB ....

Raspunde

E

Acum 1 an

Banii sunt in bitcoin si spitalul este in Metaverse. Gata, s-a rezolvat si cu asta

Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

O parte pot fi aici:''https://romania.europalibera.org/a/sondajele-consultanții-partide-milioane-de-dolari-/31933427.html''.Restul,habar n-am!

Raspunde

Emil

Acum 1 an

Avem o tara frumoasa, pacat ca-i locuita de lichele.

Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

Daca imi amintesc corect, spitalul asta trebuia sa fie legat mai mult sau mai putin si de vrajeala aia cu centru/ comandament NATO care urma sa se intample la Sibiu. Tot la nivel declarativ, tot trambitat prin diverse cotloane mai mult sau mai putin intunecate, in functie de interese Avand in vedere cat cheltuie Romania pe tot felul de "inarmari", ce-ar fi sa ne intoarca NATO niste bani cu care sa se construiasca spitalul unde sa-si trateze cosurile si depresiile soldatoii si ofiterii despre care se tot zice ca vor adasta cu miile prin Sibiu intr-un timp nu foarte indepartat? Sau totul se va incheia cu noua sectie de la spitalul Militar ? - aia despre care se tace stufos dar care, ce sa vezi, are finantare

Raspunde

B

Acum 1 an

PNL-ul deține Președenția țării, Guvernul , Președenția C J Sibiu,adică dețin puterea absolută în România și mai au și bani din PNNR.Sibiul este orașul în care PNL-ul a obținut printre cele mai bune rezultate în alegeri.Prin urmare de ce nu se face spitalul ?
Raspunde

V.d.

Acum 1 an

Cel putin 10 stadioane mari s-au facut de la zero peste tot in țară cu banii de la centru. Doar INCOMPETENTII nostri alesi locali nu au fost in stare sa obtina nici macar un euro pentru stadion sau pentru aeroport sau alte investitii majore necesare urbei ( avand aceeasi culoare politica cu decidentii) Nici macar sa traga curent in zona ind. Vest nu au fost in stare si au grevat bugetele locale cu credite pe zeci de ani. Astfel Sibiului i se potrivește perfect spitalul de pe Coposu datat 1857 cam odata cu parcul asub arini. De atunci nu prea s-au mai realizat lucrari care sa dainuie.
Raspunde

Der Konig

Acum 1 an

Ne mândrim cu administrația liberală a județului și cu cea saxonă a municipiului așa cum ne mândrim cu bolile venerice!
Raspunde

Marius

Acum 1 an

un proiect care ne depaseste la momentul actual din toate punctele de vedere .Vrem sa cheltuim bani care nu-i avem , servicii medicale cu personal care nu exista samd In afara de o prezentare virtuala , totul va ramane la un stadiu de idee pentru care se consuma si se va mai consuma timp, energie si bani.
Raspunde

Anabelle

Acum 1 an

I-a prajit Campi la Festivalul Bujorului,pe gratar! Mai un tur ciclist,mai un festival de teatru! Mmmmm au fost deliciosi! Mari fraieri voi sibienii. La ce va trebe spital? Aveti de toate la judetean, spitalul perfect, cel mai bun din galaxie! Zero infectii! Personal dulce ca mierea! Nu-i oras in tara asta ca sibiu! Sibiu-i fruncea!
Raspunde

Valentin

Acum 1 an

Buna Dimineata, e o strategie pentru alungarea firmelor serioase inca din faza de licitatie si uite asa cascavalul ajunge la .... asocierea numita bingo!

Raspunde

Țăran taxat

Acum 1 an

Au ajuns birocrații sa se plângă de birocrație. Alegerile locale ar trebui sa fie din 2 în 2 ani ca doar în campanie mai mișcă ceva ca sa fie gata de alegeri iar la primărie și jn consilii ar trebui sa fie oameni de-ai locului care sa cunoască problemele reale ale comunității . Spitalele regionale sunt o alta găselniță ele neavandu-si rostul acolo unde deja exista o infrastructura medicala dezvoltata . Normal ar fi sa fie un spital județean cât da cât și la fiecare 25-30 de km câte unul de dimensiunea Polisano
Raspunde

Iancu Ungureanu

Acum 1 an

Bune întrebări. Interesanta și diligenta investigație. Pe scurt, povești și pentru ca este 2022 este și virtual
Raspunde

Lemurian Leurdă

Acum 1 an

Sunt in Ucraina si in elucubratiile globaliste ale neomarxistilor....acolo sunt banii dumneavoastra.
Raspunde

O mandolina

Acum 1 an

Si de pandemie scapam incet incet poate in 2024 scapam si de pandemia PNL- FDGR
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus