Luni,
03.10.2022
Innorat
Acum
10°C

Noul Spital județean a ajuns la 595 de mil. de euro: înainte de licitație sibienilor li se oferă un tur virtual

Noul Spital județean a ajuns la 595 de mil. de euro: înainte de licitație sibienilor li se oferă un tur virtual

Conducerea Consiliului Județean Sibiu anunță că a transmis spre publicare, în cursul zilei de marți, anunțul de intenție referitor la licitația de construire și dotare a unui nou Spital județean Sibiu, pe Calea Șurii Mici. Proiect estimat acum la 595 de milioane de euro (față de 501 de milioane în momentul realizării studiului de fezabilitate în urmă cu doi ani). În cursul acestei zile autoritățile promit și lansarea unei platforme on-line prin intermediul căreia sibienii să poată face un tur virtual al viitoarei instituții medicale.

Anunțul de intenție – obligatoriu pentru investițiile mari – va fi publicat atât prin intermediul Sistemului electronic al achizițiilor publice din România (SICAP), cât și în Jurnalul oficial al Uniunii Europene, pentru a aduce la cunoștința antreprenorilor investiția aflată în pregătire. Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, speră ca, mai apoi, licitația pentru angajarea constructorilor să fie publicată cel mai târziu în toamnă.

”Pașii care urmează: în 30 de zile (de la publicarea anunțului de intenție – n.r.) vom transmite anunțul de participare prin SICAP. După care – sperăm că termenele vor fi scurte și nu vom primi multe solicitări de lămuriri de la Autoritatea de achiziții publice – să putem publica în  septembrie anunțul de participare. Până în octombrie va fi termenul de depunere a ofertelor, evaluarea acestora urmând să dureze în funcție de numărul de oferte depuse”, declară Daniela Cîmpean.

Potrivit ei, la sediul CJ Sibiu sună ”săptămânal” antreprenori interesați de această investiție, cea mai mare din istoria postdecembristă a Sibiului. 500 de milioane de euro, la care se adaugă TVA (595 de milioane, cu tot cu TVA), este valoarea aproximată a contractului de construire și dotare.

cimpean proiect spital judetean cj sibiu

Autoritățile județene și proiectanții au anunțat, marți, transmiterea spre publicare a anunțului de intenție referitor la construirea noului Spital județean Sibiu

Una sau două licitații? 

Reprezentanții CJ Sibiu nu știu, deocamdată, dacă pot lansa licitația pentru atribuirea unui singur contract (construire și dotări) ori vor trebui lansate două proceduri (una pentru construire și una pentru dotări).

”Faptul că ne-am asumat acest pionierat de a construi un nou spital ne-a adus multe provocări. Deși practica europeană este ca licitația să fie una singură - atât pentru construire, cât și pentru echipamente - legislația română dă interpretări care ne pun în discuții. În acest moment sunt instituții care apreciază că nu s-ar putea face împreună aceste licitații. Avem acest termen de 30 de zile să lămurim anumite organe și instituții că varianta unei unice achiziții este cea mai bună”, arată Daniela Cîmpean.

Citește și VIDEO O firmă din Sibiu a fost angajată pentru lansarea lucrărilor la noul Spital județean Sibiu

Termen maxim: 30 de luni

Potrivit Ralucăi Șoaită, arhitecta sibiană care este principalul coordonator al proiectării, este de dorit varianta atribuirii unui singur contract (construire și dotări) atât pentru reducerea cheltuielilor, cât și a timpilor necesari implementării.

”Sunt situații unde pe un șantier sunt mai multe companii. Termenele de execuție se lungesc foarte mult și duc la costuri foarte mari, inclusiv la refacerea unor zone pentru că nu s-au respectat toate cerințele necesare dotărilor. Ar fi o mare eroare să avem mai multe contracte”, declară Raluca Șoaită.

raluca soaita arhitecta noul spital judetean sibiu

Raluca Șoaită, arhitectă

Reprezentanții CJ Sibiu spun că vor impune ca termen maxim de finalizare a spitalului 30 de luni (doi ani și jumătate). ”Sperăm ca acest termen să și fie respectat, astfel încât să ne încadrăm în termenele Planului Național de Redresare și Reziliență și să avem o perioadă de timp pentru relocarea spitalului vechi în cel nou”, arată Daniela Stoica, cea care conduce Direcția Tehnică din cadrul administrației județene.

Citește și Primăria a emis autorizația de construire pentru noul Spital județean. În cel mult doi ani ar trebui să înceapă lucrările

De unde bani?

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și un împrumut de la Banca Europeană de Investiții, accesat de către Ministerul Fondurilor Europene, vor fi principalele surse de finanțare pentru proiectul de aproape 600 de milioane de euro de la Sibiu, arată conducerea județului.

”Proiectul noului Spital Se află pe lista proiectelor finanțate prin PNRR. Pe partea de cofinanțare, Ministerul Fondurilor Europene a încheiat o înțelegere cu Banca Europeană de Investiții pentru un împrumut din care se vor susține și alte investiții în spitale, dar și de altă natură. Vinerea trecută am avut o întâlnire la Minister unde a participat echipa de proiect, domnul ministru și reprezentanții Băncii și am prezentat proiectul nostru”, a arătat Daniela Cîmpean. Care a adăugat că, din punctul de vedere al BEI, proiectul noului spital de la Sibiu întrunește toate condițiile necesare finanțării.

Care ar fi proporția de finanțare între fondurile obținute prin PNRR, cele împrumutate de la BEI și fondurile locale este, deocamdată, o discuție prematură. ”Interesul nostru este să folosim cât mai multți bani guvernamentali și europeni și cât mai puțini bani locali”.

Fără finanțare asigurată, CJ Sibiu va lansa licitația de atribuire a contractului/contractelor cu clauză suspensivă. În sensul că aceste contracte vor fi semnate doar după asigurarea finanțării.

”Toată lumea știe la minister că există acest proiect, că pentru proiectele din PNRR termenul este august 2026 și trebuie să se miște rapid. Noi ne facem treaba la Sibiu, mergem mai departe cu achiziția și așteptăm – precum întreaga țară – elaborarea ghidurilor de finanțare”, mai arată Daniela Cîmpean.

Citește și Premierul care a garantat banii pentru noul Spital județean Sibiu: ”Pe vremea mea, președintele PNL însemna ceva”

Tur virtual

În seara zilei de marți este așteptată și lansarea unei secțiuni on-line dedicată proiectului noului spital, secțiune care va fi găzduită de site-ul CJ Sibiu. Secțiune care va include și un tur virtual al clădirii viitorului spital, așa cum rezultă din proiectul tehnic și detaliile de execuție.

” Este cel mai dorit proiect de către sibieni. Ne-am dorit să dăm sibienilor șansa de a vedea într-un format VR (realitate virtuală – n.r.) cum arată spitalul, să viziteze câteva încăperi așa cum sunt proiectate. Când va începe construirea, pe această platformă se vor încărca în timp real datele referitoare la construire. Sibienii vor putea vedea cum acest spital se apropie de momentul finalizării”, spune Daniela Cîmpean.

De altfel, în cadrul acestui proiect, autoritățile județene au solicitat și implementarea unei ample soluții digitale pentru proiectarea, construirea și exploatarea viitoarei unități medicale. O premieră la nivel de România în rândul autorităților publice. ”Vom vedea în timp real stadiul lucrării, plățile făcute și – după ce se implementează – toate aceste date nu se pierd într-o arhivă la subsol, sunt date pe care le folosim mai departe ori de câte ori avem nevoie. Dacă vrem să intervenim la un perete, de exemplu, știm din ce e construit, cum e construit, ce instalații sunt, inclusiv producătorul acestora”, mai spune Cîmpean.

”Ultima oră”

O echipă de peste 100 de oameni a lucrat la întocmirea proiectului și a detaliilor de execuție a noului spital județean Sibiu. Un spital care va avea o suprafață construită de 21.000 de mp, desfășurată – de 180.000 de mp și 805 paturi: 620 pentru adulți și 185 pentru copii. Pentru spitalizarea de zi, 50 de paturi vor avea adulții și 40 – copiii. Pediatria va avea și 185 de paturi alocate aparținătorilor.

Viitorul spital ar urma să aibă patru module, cu subsol tehnic, parter, cinci etaje și etaj retras tehnic.

De la sistemul de management al clădirii, la impactul asupra mediului, la echipamente și dotări, totul este promis a fi ”de ultimă oră”. ”Am încercat să propunem un concept umanizat, astfel încât pacientul să se simtă mai aproape de o zonă precum cea de acasă. Am încercat să integrăm cât mai mult natura, prin grădini și parcuri suspendate, finisajele interioare fiind prietenoase cu utilizatorul: culori vii, modele inspirate din natură, elemente din lemn. Va fi un spital dotat de ultimă oră”, mai arată arhitecta Raluca Șoaită.

Citește și FOTO Șefii Guvernului au venit la Sibiu să promită noul spital județean. ”Este o zi istorică”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Haha

Acum 3 luni

Este “arhitect” nu “arhitectã”. Spala astia la bani prin “spitalul invizibil” de ne ducem naibii!
Raspunde

Birtu

Acum 2 luni

Spitalul va ramane la stadiul de proiect si peste 20 de ani ! Doar tururri virtuale vor fi date in folosinta si atat !
Raspunde

Robert

Acum 2 luni

Mi-amintesc cum Dan Sova desena pe harta cu markerul autostrazi si drumuri expres...
Raspunde

Der Konig

Acum 2 luni

Sibiul, campionul absolut la tururi virtuale, concepte teoretice și studii de pre pre pre pre pre prefezabilitate! Apropo, cu administrația saxonă și liberală, multe din secțiile Județeanului sunt mai deplorabile și inumane decât acum 200 de ani, vezi spre exemplu, secția de Ortopedie, unde pacienții cu operații la șold zac zile fără a fi îngrijiți, spălați și schimbați. Mândri că suntem sibieni și votăm dreapta!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus