Luni,
28.11.2022
Partial Noros
Acum
6°C

Premierul care a garantat banii pentru noul Spital județean Sibiu: ”Pe vremea mea, președintele PNL însemna ceva”

Premierul care a garantat banii pentru noul Spital județean Sibiu: ”Pe vremea mea, președintele PNL însemna ceva”

Ludovic Orban, în mandatul căruia Guvernul României s-a angajat să susțină financiar construirea noului Spital județean Sibiu, este de părere că angajamentul de acum doi ani depinde de negocierile politice cu PSD.

Chestiunea nerezolvată, deocamdată, a finanțării construirii unui nou spital județean la Sibiu depinde de capacitatea liberalilor de a negocia cu PSD, este de părere Ludovic Orban. În iulie 2020, alături de un vicepremier, de miniștrii Sănătății și Fondurilor Europene, Orban – în calitate de premier – a semnat un parteneriat cu CJ Sibiu, prin care angaja Guvernul României la alocarea fondurilor necesare pentru noul spital. Fonduri care să suplinească eventualele sume atrase prin Planul național de redresare și reziliență.

Acel parteneriat are valențe politice, arată acum Orban. ”Pe vremea când eram eu președinte PNL, președintele PNL însemna ceva. Azi nu știu cât mai reprezintă și cât mai are capacitatea de a convinge PSD să completeze finanțarea pentru spitalul de la Sibiu. 

Este un proiect bun: dintre spitalele care pot fi finanțate prin PNRR este cel mai avansat. Nu este niciun motiv să nu primească banii necesari”, a declarat Ludovic Orban, aflat într-o vizită de partid în Sibiu.

Ce vor negocia PSD, UDMR și PNL?

Aproximativ 500 de milioane de euro este suma necesară pentru construirea noului spital județean la ieșirea din Sibiu, pe Calea Șurii Mici, conform estimărilor din studiul de fezabilitate adoptat în vara anului 2020. În vremea în care era vicepremier responsabil de PNRR, Dan Barna arăta că proiectului de la Sibiu i-ar putea fi alocate aproximativ 200 de milioane. Restul de 300 de milioane de euro ar fi urmat atrase de la bugetul statului, alte fonduri europene nerambursabile ori din împrumuturi, toate beneficiind de sprijinul Guvernului, conform parteneriatului semnat în vara lui 2020.

Citește și Al doilea om din Guvern, despre noul spital județean al Sibiului: ”nu banii vor fi problema”

Acum, însă, Sibiul ar putea să nu mai primească nici cei 200 de milioane de euro estimate a putea fi alocate prin PNRR. ”Există posibilitatea ca târguiala politică de acum între PSD, PNL și UDMR să ducă la o situație în care o parte din proiectele de spitale să nu poată fi finanțate. Reamintesc faptul că orice proiect finanțat prin PNRR trebuie finalizat până în 31 decembrie 2026. De aceea, mai bine bag banii într-un spital care sigur va fi gata, cum este cel de la Sibiu, decât să împart la 30 de spitale, din care probabil jumătate nici nu au studiu de fezabilitate”, a mai declarat Ludovic Orban.

Conform declarațiilor recente ale autorităților județene, care și-au asumat proiectul noului spital județean, în cursul lunii aprilie 2022 era așteptată lansarea licitației pentru angajarea constructorilor. Contractul de execuție care ar urma scos la licitație va avea o clauză suspensivă, potrivit căreia ordinul de începere a lucrărilor va fi emis numai după obținerea finanțării necesare investiției. Lucrările ar urma să dureze aproximativ trei ani, mutarea efectivă a unei părți din secții fiind estimată să dureze un an.

Citește și FOTO Șefii Guvernului au venit la Sibiu să promită noul spital județean. ”Este o zi istorică”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus