Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
16°C

FOTO Șefii Guvernului au venit la Sibiu să promită noul spital județean. ”Este o zi istorică”

FOTO Șefii Guvernului au venit la Sibiu să promită noul spital județean. ”Este o zi istorică”

În ziua adoptării indicatorilor tehnico-economici pentru construirea unui spital în care să fie relocată o parte a actualului Spital județean, conducerea Guvernului a venit la Sibiu pentru a-și anunța sprijinul. Sprijin despre care se va putea discuta mai concret după aprilie 2021.

”Pot să afirm că această zi este o zi istorică. Aici se scrie istorie și peste câțiva ani, trei-patru, să venim și să vedem nu doar un panou, ci și spitalul”, a rostit Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, sub soarele miezului zilei de joi. La marginea Sibiului, pe terenul pe care se intenționează ridicarea unui nou spital, au fost amplasate câteva panouri care anunță investiția estimată la 422 de milioane de euro, fără TVA. Aici s-au întâlnit Daniela Cîmpean, cu Astrid Fodor, primarul Sibiului, cu premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, respectiv ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. 

”Prezența noastră este o garanție a sprijinului Guvernului României. Este un proiect spectaculos, indispensabil pentru a putea oferi servicii de sănătate de calitate. Un proiect de spital universitar care pune cercetarea pe primul plan. Pentru Sibiu este fundamental să se realizeze”, a declarat Ludovic Orban.

Sprijinul guvernamental ar urma să fie realizat în baza unui acord de colaborare semnat între Consiliul Județean Sibiu și Guvernul României, prin care autoritățile centrale promit atât sprijin tehnic, cât și financiar. ”Încheiem un acord pentru cel mai important proiect din Sibiu în ultimii 30 de ani. Atunci, un nou spital județean era un vis. Am ajuns ca astăzi să fie votat studiul de fezabilitate, adică să avem toate elementele necesare proiectării tehnice pentru atragerea banilor. Datorită sumelor uriașe negociate de președintele Klaus Iohannis, acest spital are sursă de finanțare”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

Deși prezentă, Astrid Fodor, primarul Sibiului, nu a fost invitată să vorbească. Fodor a reprezentat administrația sibiană în contextul în care în viitoarea structură medicală de la marginea Sibiului ar urma să se mute și Spitalul de Pediatrie, cel care funcționează în subordinea Consiliului local Sibiu.

Mai vedem după aprilie 2021

Odată adoptați indicatorii tehnico-economici ai investiției, teoretic ar putea fi deschise procedurile de atragere a fondurilor europene nerambursabile din care să fie ridicat acest spital. Teoretic, doar, pentru că, deocamdată, nu există un ghid de finanțare. Ghid care ar urma elaborat după ce Comisia Europeană va aproba Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă pe care România trebuie să îl elaboreze pentru a accesa fondurile europene nerambursabile alocate în urma celor mai recente negocieri la nivel european. ”În luna octombrie ar urma să avem un prim draft al acestui Plan național. Termenul estimat pentru finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană pentru acest Plan este luna aprilie a anului viitor”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene. Abia după aprobarea acestui plan, ar urma elaborate ghidurile de finanțare, în baza cărora Consiliul Județean Sibiu, de exemplu, să poată redacta cererea de finanțare pentru proiectul noului spital județean. Iar despre momentul în care aceste ghiduri de finanțare vor fi deja elaborate și aprobate, ministrul Fondurilor Europene nu a vrut să își asume un termen.

Cu toate acestea, Marcel Boloș a dat asigurări că din datele ce pot fi desprinse din studiul de fezabilitate adoptat joi de consilierii locali ai Sibiului, proiectul noului spital va fi cu siguranță unul eligibil. Și asta pentru că viitorul spital va avea, pe lângă componenta medicală, și o componentă referitoare la amenajarea de spații verzi, cât și una care presupune utilizarea de energie regenerabilă. Elementele de digitalizare prevăzute pentru viitorul spital, cât – mai ales – componenta referitoare la amenajarea a diferite spații de cercetare contribuie, de asemenea, la încadrarea proiectelor în categoria celor care vor primi finanțare europeană nerambursabilă.

”Putem vedea la orizont un Spital județean care să îndeplinească toate condițiile unei unități spitalicești moderne”, a adăugat și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Un spital în care va fi relocat o parte din actualul Spital județean

Potrivit indicatorilor tehnico-economici adoptați ulterior întâlnirii de la marginea Sibiului de către consilierii județeni, viitorul spital județean ar avea nevoie de o finanțare estimată la maxim 422 de milioane de euro, fără TVA. 

Cu acești bani ar urma ridicat un ansamblu de patru clădiri, conectate între ele, în care să fie amenajate 805 paturi pentru spitalizare continuă și 90 pentru spitalizare de zi. 

Din aceste paturi, o parte (185, respectiv 40 pentru spitalizarea de zi) vor fi alocate Spitalului de Pediatrie. Restul de 620 de paturi de spitalizare continuă și 50 de spitalizare de zi vor fi alocate secțiilor Spitalului Județean. Secții care se vor muta doar parțial: în actualele spații ale Spitalului județean de pe bulevardul Corneliu Coposu vor mai rămâne secții cu aproximativ 400 de paturi.

Viitoarele clădiri care ar urma ridicate pe Calea Șurii Mici vor avea o amprentă la sol de 20.542 de mp, suprafața desfășurată totală a spitalului fiind de aproape 115.000 de mp. Toate parcările sunt prevăzute la nivelul solului: 956, în total, din care 66 pentru persoanele cu nevoi speciale și 13 pentru ambulanțe.

”Din punct de vedere arhitectural, soluţia propusă este formată din patru corpuri cu formă de bară (corp A, corp B, corp C şi corp D) unite printr-un corp de legătură care se desfăşoară pe direcţia nord-vest – sud-est. Corpurile de tip bară au un regim de înălţime S+P+5E, în timp ce corpul de legătură are un regim de înălţime S+P+3E. Corpul de legătură reprezintă coridorul principal pentru circulaţia generală a spitalului şi cuprinde funcţiuni de servicii care deservesc secţiile spitalului. La intersecţia corpurilor A, B, C şi D cu corpul de legătură, sunt amplasate nodurile de circulaţii verticale prin care se face accesul spre etajele superioare şi astfel spre secții”, descriu reprezentanții CJ Sibiu modul în care a fost gândită structura viitorului spital în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre referitor la adoptarea indicatorilor tehnico-economici.

Peste două miliarde de lei, fără TVA, ar urma să coste noul spital. Lucrările de construire și montaj sunt estimate la aproape un miliard de lei (983.061.835 lei fără TVA). Dotările cu echipamente medicale și sisteme IT sunt estimate la o valoare de 697.464.000 de lei.

Studiul de fezabilitate estimează că noul Spital județean care să înglobeze și spațiile necesare Spitalului de pediatrie poate fi construit în 36 de luni.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 4551

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

Nostradamus D

Acum 2 ani

RELU Tataru asta la care tot faceti referire in articol e cumva frate cu NELU TATARU - ministrul sanatatii? :))) inteleg ca se tot schimba ministri la noi in tara...dar totusi...
Raspunde

JFK Pro

Acum 2 ani

Foarte putine paturi,la o populatie de 200000 locuitori. Ar fi trebuit construit,un spital cu cel putin 6-7000 paturi,ce sa contina si o aripa NATO,doar Sibiul,va fi comandament NATO!!!
Raspunde

Oigo Kukuruku

Acum 2 ani

populatie de peste 400 mii, ca spitalul e judetean.

Raspunde

Ioan Vasile

Acum 2 ani

Unde-i Bibu?
Raspunde

Oigo Kukuruku

Acum 2 ani

pai e spital judetean, nu municipal :)

Raspunde

Klaus Santa

Acum 2 ani

Interesant! Propaganda politica. Am intrat in campanie electorala. Auzi spital universitar si nu vad nici un reprezentant al universitatii.
Raspunde

Sibian 100%

Acum 2 ani

Peste 3-4 ani nu o sa mai fie nici macar panoul, de unde spital. Stati cuminiti ca nu-s astia in stare sa faca un centru de donatii sanguine modern apai un spital. Hai, mai incolo cu vrajelile. PS: prin astia ma refer la toata clasa politica ce a fost la putere din 90 pana azi.
Raspunde

Cezar Cezar

Acum 2 ani

Bă, ăștia ne iau de proști? Aprilie 2021 UE termină strategia de investiții. Urmează elaborarea ghidului pentru cerere de finanțare. Urmează elaborarea proiectului de cerere de finanțare. Urmează aprobarea finanțării. Spitalul făcut la Dracu în Praznic va fi gata prin 2120.
Raspunde

Oigo Kukuruku

Acum 2 ani

da, ne iau de prosti, ca raspuns la intrebarea ta retorica :) si simpatizez cu pnl, mai ales cu orban, chiar daca probabil o sa votez usr.

Raspunde

Marcu Ioan

Acum 2 ani

Vin alegerile. Sa ne facem ca facem!
Raspunde

Concurs De Minciuni

Acum 2 ani

Bla, bla, bla, tot ce-i prezentat in campanie sunt minciuni, ne-am invatat lectia, cu greu, dar am invatat in sfarsit. Vrem fapte, nu promisiuni. Treaba e atat de reala pe cat e articolul 80% poze (si 20% scris).
Raspunde

Gheo Felinaru

Acum 2 ani

degeaba vati intrunit comunistilor cu propaganda de rahat pentru PSD

Raspunde

Dan2 Cp

Acum 2 ani

bine scris....SA PROMITA..... da de promisiuni carul e plin sa vedem cind vor spune..............AM FACUT campanie electorala

Raspunde

Ilie Rotariu

Acum 2 ani

Istoric!!! Repetitie penibila a promisiunii tuturor, inclusiv PSD! Altfel propaganda electorala de doi bani!

Raspunde

Apolitic Wagner

Acum 2 ani

Karatistul bicilist a fost si el prezent/

Raspunde

Auuu Vai

Acum 2 ani

Trebuia sa le punem la toti o sapă in mâna....prin lanul de cucuruz până la Ocna

Raspunde

Ricky

Acum 2 ani

Zi istorica, am vizitat un camp.

Raspunde

Oigo Kukuruku

Acum 2 ani

le urez succes, dar cum sa ai tupeul sa faci mare adunare in camp, dupa ani de zile de promisiuni incalcate? bagi capul la cutie si te lauzi abia atunci cand tai panglica la deschiderea spitalului. ok, iti faci campanie, dar printr-un comunicat, nu prin circ. ca nici mastile alea nu protejeaza atat de mult, eu nu as risca sa formez o multime atat de mare doar pt niste poze.

Raspunde

Un Sibian

Acum 2 ani

clar na n-au invitat-o pe "d-na Fodor" sa vorbeasca...ce sa spuna?

Raspunde

Cprnel Spiridon

Acum 2 ani

Vorbe goale, Orban nu e în stare să facă nimic, vedeti articolul lui Tolontan din Libertatea în care se vorbește despre capacitatea Bucureștiului în.privința.paturilor de ATI, 64 de toate. Jenant, un guvern penibil girat de Klaus adormitul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus