În ziua adoptării indicatorilor tehnico-economici pentru construirea unui spital în care să fie relocată o parte a actualului Spital județean, conducerea Guvernului a venit la Sibiu pentru a-și anunța sprijinul. Sprijin despre care se va putea discuta mai concret după aprilie 2021.
”Pot să afirm că această zi este o zi istorică. Aici se scrie istorie și peste câțiva ani, trei-patru, să venim și să vedem nu doar un panou, ci și spitalul”, a rostit Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, sub soarele miezului zilei de joi. La marginea Sibiului, pe terenul pe care se intenționează ridicarea unui nou spital, au fost amplasate câteva panouri care anunță investiția estimată la 422 de milioane de euro, fără TVA. Aici s-au întâlnit Daniela Cîmpean, cu Astrid Fodor, primarul Sibiului, cu premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, respectiv ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
”Prezența noastră este o garanție a sprijinului Guvernului României. Este un proiect spectaculos, indispensabil pentru a putea oferi servicii de sănătate de calitate. Un proiect de spital universitar care pune cercetarea pe primul plan. Pentru Sibiu este fundamental să se realizeze”, a declarat Ludovic Orban.
Sprijinul guvernamental ar urma să fie realizat în baza unui acord de colaborare semnat între Consiliul Județean Sibiu și Guvernul României, prin care autoritățile centrale promit atât sprijin tehnic, cât și financiar. ”Încheiem un acord pentru cel mai important proiect din Sibiu în ultimii 30 de ani. Atunci, un nou spital județean era un vis. Am ajuns ca astăzi să fie votat studiul de fezabilitate, adică să avem toate elementele necesare proiectării tehnice pentru atragerea banilor. Datorită sumelor uriașe negociate de președintele Klaus Iohannis, acest spital are sursă de finanțare”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.
Deși prezentă, Astrid Fodor, primarul Sibiului, nu a fost invitată să vorbească. Fodor a reprezentat administrația sibiană în contextul în care în viitoarea structură medicală de la marginea Sibiului ar urma să se mute și Spitalul de Pediatrie, cel care funcționează în subordinea Consiliului local Sibiu.
Mai vedem după aprilie 2021
Odată adoptați indicatorii tehnico-economici ai investiției, teoretic ar putea fi deschise procedurile de atragere a fondurilor europene nerambursabile din care să fie ridicat acest spital. Teoretic, doar, pentru că, deocamdată, nu există un ghid de finanțare. Ghid care ar urma elaborat după ce Comisia Europeană va aproba Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă pe care România trebuie să îl elaboreze pentru a accesa fondurile europene nerambursabile alocate în urma celor mai recente negocieri la nivel european. ”În luna octombrie ar urma să avem un prim draft al acestui Plan național. Termenul estimat pentru finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană pentru acest Plan este luna aprilie a anului viitor”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene. Abia după aprobarea acestui plan, ar urma elaborate ghidurile de finanțare, în baza cărora Consiliul Județean Sibiu, de exemplu, să poată redacta cererea de finanțare pentru proiectul noului spital județean. Iar despre momentul în care aceste ghiduri de finanțare vor fi deja elaborate și aprobate, ministrul Fondurilor Europene nu a vrut să își asume un termen.
Cu toate acestea, Marcel Boloș a dat asigurări că din datele ce pot fi desprinse din studiul de fezabilitate adoptat joi de consilierii locali ai Sibiului, proiectul noului spital va fi cu siguranță unul eligibil. Și asta pentru că viitorul spital va avea, pe lângă componenta medicală, și o componentă referitoare la amenajarea de spații verzi, cât și una care presupune utilizarea de energie regenerabilă. Elementele de digitalizare prevăzute pentru viitorul spital, cât – mai ales – componenta referitoare la amenajarea a diferite spații de cercetare contribuie, de asemenea, la încadrarea proiectelor în categoria celor care vor primi finanțare europeană nerambursabilă.
”Putem vedea la orizont un Spital județean care să îndeplinească toate condițiile unei unități spitalicești moderne”, a adăugat și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
Un spital în care va fi relocat o parte din actualul Spital județean
Potrivit indicatorilor tehnico-economici adoptați ulterior întâlnirii de la marginea Sibiului de către consilierii județeni, viitorul spital județean ar avea nevoie de o finanțare estimată la maxim 422 de milioane de euro, fără TVA.
Cu acești bani ar urma ridicat un ansamblu de patru clădiri, conectate între ele, în care să fie amenajate 805 paturi pentru spitalizare continuă și 90 pentru spitalizare de zi.
Din aceste paturi, o parte (185, respectiv 40 pentru spitalizarea de zi) vor fi alocate Spitalului de Pediatrie. Restul de 620 de paturi de spitalizare continuă și 50 de spitalizare de zi vor fi alocate secțiilor Spitalului Județean. Secții care se vor muta doar parțial: în actualele spații ale Spitalului județean de pe bulevardul Corneliu Coposu vor mai rămâne secții cu aproximativ 400 de paturi.
Viitoarele clădiri care ar urma ridicate pe Calea Șurii Mici vor avea o amprentă la sol de 20.542 de mp, suprafața desfășurată totală a spitalului fiind de aproape 115.000 de mp. Toate parcările sunt prevăzute la nivelul solului: 956, în total, din care 66 pentru persoanele cu nevoi speciale și 13 pentru ambulanțe.
”Din punct de vedere arhitectural, soluţia propusă este formată din patru corpuri cu formă de bară (corp A, corp B, corp C şi corp D) unite printr-un corp de legătură care se desfăşoară pe direcţia nord-vest – sud-est. Corpurile de tip bară au un regim de înălţime S+P+5E, în timp ce corpul de legătură are un regim de înălţime S+P+3E. Corpul de legătură reprezintă coridorul principal pentru circulaţia generală a spitalului şi cuprinde funcţiuni de servicii care deservesc secţiile spitalului. La intersecţia corpurilor A, B, C şi D cu corpul de legătură, sunt amplasate nodurile de circulaţii verticale prin care se face accesul spre etajele superioare şi astfel spre secții”, descriu reprezentanții CJ Sibiu modul în care a fost gândită structura viitorului spital în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre referitor la adoptarea indicatorilor tehnico-economici.
Peste două miliarde de lei, fără TVA, ar urma să coste noul spital. Lucrările de construire și montaj sunt estimate la aproape un miliard de lei (983.061.835 lei fără TVA). Dotările cu echipamente medicale și sisteme IT sunt estimate la o valoare de 697.464.000 de lei.
Studiul de fezabilitate estimează că noul Spital județean care să înglobeze și spațiile necesare Spitalului de pediatrie poate fi construit în 36 de luni.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: guvern , judetean , Sibiu , spital , proiect
Vizualizari: 5698
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Gastronomul
Acum 11 ore
Sibian
Acum 11 ore
Muresan
Acum 12 ore
Till Eulenspiegel
Acum 12 ore
Micu Klein