Marţi,
22.06.2021
Partial Noros
Acum
28°C

Al doilea om din Guvern, despre noul spital județean al Sibiului: ”nu banii vor fi problema”

Al doilea om din Guvern, despre noul spital județean al Sibiului: ”nu banii vor fi problema”

Vicepremierul României, Dan Barna, susține că cele 500 de milioane de euro estimate a fi necesare pentru ridicarea noului spital județean vor veni către Sibiu. Declarația lui vine în contextul în care autoritățile sibiene mizează pe un protocol încheiat anul trecut, cu un guvern care avea o altă componență.

Aflat în faza de obținere a autorizației de construire (după care urmează finalizarea proiectului tehnic și demararea procedurilor de angajare a unui constructor), proiectul noului Spital județean Sibiu nu va avea probleme din punctul de vedere al finanțării. O parte din necesar va fi asigurat prin Planul național de redresare și reziliență (PNRR), prin intermediul căruia Guvernul speră să acceseze cele 30 de miliarde de euro pe care Comisia Europeană le pune la dispoziția țării noastre. ”Printre obiectivele PNRR este tocmai construcția de spitale, printre care este avut în vedere și spitalul din Sibiu. Pe partea de infrastructură medicală sunt alocate aproximativ două miliarde de euro”, a declarat vicepremierul Dan Barna, într-o conferință de presă organizată la Sibiu.

În declarațiile făcute la începutul anului, Dan Barna aprecia că din PNRR, pentru spitalul sibian ar putea fi alocate în jur de 200 de milioane de euro. Autoritățile județene mizează ca și restul banilor să fie asigurați cu sprijin central. Iar Dan Barna dă asigurări că acest lucru se va întâmpla. ”E foarte clar că un proiect de mărimea noului spital județean din Sibiu presupune o schemă de finanțare mai complexă. Nu va fi o singură sursă, aici nu e niciun fel de dubiu. O să vedem ce sumă va fi alocată din PNRR și ce soluții de finanțare se vor găsi. Să fie foarte clar, mă implic și susțin cu toată energia găsirea surselor de finanțare. Probabil va fi o parte și din buget, probabil și din finanțare internațională. Nu banii vor fi problema pentru construcția spitalului. Sper să găsim cât mai repede un contractor și să înceapă lucrările, pentru că aceasta este marea provocare”, declară Barna.

Există un protocol

La începutul lunii martie, când Consiliul Județean Sibiu anunța finalizarea dosarului pentru obținerea autorizației de construire, autoritățile județene aminteau de faptul că în vara anului trecut, Guvenul condus, atunci, de Ludovic Orban, a semnat un protocol prin care se angaja să asigure toate sursele de finanțare necesare. Astfel încât nici Consiliul Județean Sibiu (cel care gestionează proiectul noului spital) și nici Primăria Sibiu să nu mai trebuiască să aducă vreo cofinanțare.

Întrebat dacă noul Guvern va avea în vedere protocolul de anul trecut, Dan Barna a evitat un răspuns clar. ”În acest moment, energia la nivelul Guvernului este canalizată pe finalizarea PNRR-ului și trimiterea lui la Comisia Europeană. Vom vedea apoi, la rectificările din iunie și la construirea bugetului pe anii viitori”.

Conform estimărilor CJ Sibiu, lucrările la noul spital ar urma să înceapă în vara lui 2022, în urma unei proceduri de angajare a unui constructor, procedură care să fie lansată la finele acestui an. Doi ani ar fi termenul de construire al noii clădiri, iar în următorul an ar urma mutate secțiile pentru bolnavii acuți, astfel încât la finele lui 2025 noul spital județean să fie dat în folosință.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Joita Nicolae

Acum 1 lună

USR si Dan Barna nu au nici o legătură cu acest proiect. Nu au făcut nimic pentru el dar vor sa își asume tot felul de lucruri nemuncite. Specific lor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus