ACC Infrastructure SRL din Sibiu, alături de alți doi subcontractanți, a fost angajată să realizeze documentațiile prealabile angajării celor care vor construi noul Spital județean Sibiu. Plus alte servicii inovative.
ACC Infrastructure SRL a fost singura societate care a depus ofertă pentru contractul de serviicii de consultanță, scos la licitație în toamna anului trecut de către Consiliul Județean Sibiu. 3,8 milioane de lei, fără TVA, este valoarea contractului încheiat la începutul acestei săptămâni cu firma sibiană, care are drept subcontractanți două alte societăți.
Prima este Tesseract Architecture SRL, înregistrată tot în Sibiu, dar cu birourile în capitală. Societatea este deținută de Raluca Șoaită, tânăra arhitectă sibiană care a participat și la proiectarea noului spital județean pentru care acum se caută constructor și finanțare.
Cea de-a doua societate subcontractată este din Germania – NeoTwin GmbH. Potrivit site-ului de prezentare, societatea are o experiență de peste 50 de ani în managementul proiectelor, orientându-se în ultima perioadă spre partea de digitalizare a unui astfel de demers.
Schiță a viitorului spital județean. Sursa: Tesseract Architecture SR
Cine sunt subcontractanții devine o informație relevantă dacă raportăm valoarea contractului (peste 4,6 milioane de lei, cu tot cu TVA) la faptul că ACC Infrastructure a avut în ultimii cinci ani o cifră de afaceri medie de aproximativ 430.000 de lei (calculată pe anii 2016 – 2020, cifrele aferente anului 2021 nefiind, deocamdată, făcute publice de Ministerul Finanțelor). Practic, contractul semnat acum cu CJ Sibiu are o valoare aproape egală cu toate veniturile înregistrate de societatea sibiană de la înființare, în 2011.
”Nu suntem doar noi, este și echipa Tesseract (cu nouă arhitecți angajați, potrivit site-ului de prezentare – n.r.), dar și patrenerii din Germania care vor lucra alături de noi în acest proiect. Expertiza este pe deplin asigurată pe fiecare tip de activitate solicitată de experții pe care îi avem noi, de cei pe care i-au adus partenerii noștri sau de cei pe care i-am angajat pentru acest contract. Este unul din cele mai complexe proiecte care se derulează în județ și în țară, unul care solicită o multitudine de soluții noi”, arată Constantin Aurel Cândea, administratorul ACC Infrastructure, pentru cititorii Turnul Sfatului.
Ceea ce vezi doar la televizor
În mod concret, compania sibiană și subcontractanții propuși vor trebui să furnizeze în primă fază o platformă digitală care să fie folosită atât în procedura de angajare a constructorului (la licitație), cât și pe parcursul proceselor de construire, dotare și punere în funcțiune a viitorului nou spital.
Este un demers în premieră la nivelul instituțiilor publice din județul Sibiu și, posibil, și la nivel național. Astfel de soluții digitale au început să fie folosite însă pe scară largă în Occident în cadrul proiectelor complexe. Și asta deoarece toate modificările de proiect – inerente unor demersuri atât de complexe – o dată ce au fost introduse într-o astfel de platformă devin vizibile pentru toți cei implicați și, mai mult, generează automat și efectele produse asupra întregului proiect.
”Prin intermediul platformei vor fi integrate informațiile prevăzute în Proiectul Tehnic, cu cele referitoare la Managementul de implementare a proiectului, precum și cu cele care țin de Construcția efectivă a spitalului. Astfel, echipa de proiect va pregăti o primă etapă de digitalizare a întregului proces de planificare, urmărire, execuție și operare a obiectivului de investiții”, explică reprezentanții Consiliului Județean Sibiu într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.
Inclusiv identificarea de fonduri
Contractul încheiat pe o perioadă de 16 luni, cu posibilitatea de prelungire, presupune și elaborarea caietului de sarcini și a celorlalte documente necesare procedurii de achiziție a lucrărilor de construire și dotare a Spitalului județean Sibiu (aproximativ 415 de milioane de euro este valoarea estimată a viitorului spital).
În plus, ACC Infrastructure SRL și ai săi subcontractanți vor fi responsabili de redactarea cererilor de finanțare nerambursabilă și acordarea de asistență tehnică în vederea finanțării construirii și dotării viitorului spital.
Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a reiterat ideea potrivit căreia ținta stabilită pentru acest an este de a avea un constructor pentru spital până pe 31 decembrie 2022. ”Vom lucra în paralel atât partea de achiziție pentru construirea noului spital – care va avea clauze suspensive -, dar și cererea de finanțare pentru obținerea de fonduri europene și de aceea o platformă digitalizată va asigura din toate punctele de vedere o gestiune eficientă a întregului proiect. Ne-am propus ca până la sfârșitul anului să încheiem contractul pentru execuția noului spital”, a spune Cîmpean, potrivit comunicatului remis cititorilor Turnul Sfatului.
Pentru a atinge acest termen, reprezentanții CJ Sibiu și-au propus ca licitația pentru angajarea constructorului să fie lansată în cursul lunii viitoare.
Sursa foto: Tesseract Architecture
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: constantin candea , acc infrastructure , contract spital judetean sibiu , Consiliul Județean , Noul Spital Județean Sibiu
Vizualizari: 5903
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Elena
Acum 5 ore
Sibiu.Adrian
Acum 5 ore
Lutte
Acum 5 ore
Cristian Sibian
Acum 5 ore
UnPSDist mandru