Marţi,
27.09.2022
Ceata
Acum
10°C

Viitorul noului Spital județean Sibiu intră la ”25 din 49”. Cât mai apucă din miliardul de euro disponibil?

Viitorul noului Spital județean Sibiu intră la ”25 din 49”. Cât mai apucă din miliardul de euro disponibil?

În timp ce autoritățile județului Sibiu anunță că peste câteva săptămâni intenționează să lanseze licitația pentru execuția noului spital județean, finanțarea acestui obiectiv estimat la aproximativ 415 milioane de euro nu este stabilită. Cu ochii la banii din Planul național de redresare și reziliență mai sunt și inițiatorii altor 48 de proiecte din toată țara. Dintre toate acestea, în vara acestui an urmează să fie selectate 25 de proiecte care, mai apoi, ”se vor bate” pentru miliardul de euro pus la dispoziție.

Aprilie este luna în care Consiliul Județean Sibiu și-a propus să lanseze licitația pentru atribuirea contractului de execuție a celui mai mare proiect pe care autoritățile locale și l-au asumat în ultimii 32 de ani. Contractul scos la licitație va avea, însă, o clauză suspensivă, prin care CJ Sibiu arată că până nu este rezolvată finanțarea noului spital, ”toate contractele încheiate nu produc efecte”.

Citește și Consiliul Județean: în aprilie lansăm licitația pentru construirea noului Spital județean Sibiu

În urmă cu un an și jumătate, fondurile necesare ridicării noului spital județean erau estimate la două miliarde de lei, cu tot TVA (aproximativ 415 milioane de euro, raportat la paritatea leu – euro din vara anului 2020). Echivalentul a 243 de milioane de euro ar fi necesare pentru clădirea spitalului, iar restul pentru aparatura medicală cu care acesta să fie dotat. Pentru a putea ilustra necesarul investițional merită amintit că, pentru 2022, Consiliul Județean Sibiu se bazează pe venituri de 454 de milioane de lei, adică nici un sfert din cât se estimează că ar costa întregul nou spital județean.

Din cele declarate până acum, autoritățile județene au în vedere patru mari surse de finanțare pentru proiectul noului spital județean: Planul național de redresare și reziliență (PNRR), fonduri guvernamentale, fonduri europene nerambursabile și împrumuturi. Cele mai mari speranțe sunt puse în PNRR, plan care a alocat pentru investițiile în sănătate 1,089 miliarde de euro.

Solicitați să estimeze finanțările pe care le au în vedere pentru construirea noului spital județean, reprezentanții conducerii CJ Sibiu nu au emis date precise. ”Evaluarea legată de finanțarea asigurată de Consiliul Județean Sibiu, precum și modul de asigurare a acestor resurse, se vor realiza în perioada de pregătire a Cererii de Finanțare/ Cererilor de Finanțare în vederea accesării fondurilor nerambursabile”, este răspunsul transmis de CJ Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului pe tema surselor de finanțare ale celui mai important obiectiv asumat în ultimii ani.

Identificarea finanțării – prin PNRR sau alte surse – este o etapă care ar urma să înceapă în perioada imediat următoare, după atribuirea unui contract de consultanță și asistență tehnică al cărui buget alocat este de mai bine de un milion de euro.

”După achiziția serviciului de consultanță și asistență tehnică mai sus menționat, se vor identifica modalitățile de finanțare și se va elabora cererea de finanțare (sau mai multe), funcție de apariția Ghidurilor specifice programelor (ex PNRR)”, mai arată reprezentanții CJ Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului.

Mai toți vor sute de milioane de euro

După cum anunța deputatul Dan Barna, fostul vicepremier responsabil de PNRR, cu ochii la miliardul de euro alocat pentru investițiile în sănătate nu sunt doar sibienii. Din cele 49 de proiecte acceptate pentru a primi finanțare, cel mai târziu în luna iunie a acestui an urmează să fie selectate 25. 

Iar între aceste 25 de proiecte urmează a fi împărțit miliardul de euro alocat prin PNRR. Cu un proiect de nou spital județean de peste 400 de milioane de euro, Sibiul pare să fie județul care cere cele mai mari sume din fondurile PNRR. Doar că și alte județe cu lideri cu influență la centru au pe lista aprobată până acum proiecte care cer finanțări de sute de milioane de euro, care însumate depășesc miliardul de euro aflat la dispoziție.

Spre exemplu, cu patru proiecte înscrise pe lista PNRR – un nou spital de boli vasculare și neurochirurgie, un spital nou pentru transplant, o secție nouă a Institutului de Boli Cardiovasculare „Niculae Stăncioiu” și un nou spital de pediatrie – autoritățile județului Cluj au cereri de peste 255 de milioane de euro pe care așteaptă să le acopere într-o proporție cât mai mare din PNRR.

Printre cele mai mari proiecte pentru care studiul de fezabilitate a fost aprobat din primăvara anului trecut este și un nou spital de boli infecțioase la Oradea. 128 de milioane de euro este valoarea estimată a acestui proiect, cu minim 218 paturi. Proiectul are câteva luni întârziere față de cel de la Sibiu, studiul de fezabilitate fiind aprobat în aprilie 2021.

200 de milioane de euro este estimarea necesarului pentru extinderea Spitalului județean de urgență din Galați, extindere care înseamnă, printre altele, 20 de săli de operație și 375 de paturi, din care 260 pentru spitalizarea continuă, 61 de paturi pentru secția ATI și restul pentru spitalizarea de zi. Studiul de fezabilitate a fost aprobat luna aceasta.

Lista tuturor celor 49 de proiecte medicale selectate până acum pentru a fi finanțate prin PNRR poate fi consultată aici

Șansa

”Consiliul Județean sibiu va face toate demersurile posibile ca până în 31 decembrie 2022 să fie semnate toate contractele pentru implementarea obiectivului de investiție: Construire Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu”, mai transmit reprezentanții autorităților către cititorii Turnul Sfatului.

Asumarea acestui termen are un echivalent și în logica PNRR: toate proiectele finanțate prin PNRR trebuie finalizate cel mai târziu în 2026, adică peste patru ani. Conform datelor din studiu de fezabilitate, noul spital ar urma ridicat în trei ani, dar autoritățile județene își exprimau speranța că un constructor serios ar putea finaliza lucrările cu un an mai repede.

De altfel, acest an 2026 ca termen limită în care trebuie finalizate proiectele finanțate prin PNRR dă speranțe autorităților județene, potrivit cărora noul spital județean al Sibiului are cel mai avansat stadiu.

Citește și Noul Spital județean: este propusă varianta unui spital mai mic, cu 805 paturi și costuri de 422 milioane de euro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 7260

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Max rasinareanul

Acum 7 luni

Da...., Un constructor serios care vine el cu bani de acasa, care sa nu fie afectat de cresterea preturilor la toate cele, care sa-si asume un pret acum, dar banii ii primeste cand se va putea. Bun plan. CJ are nevoie de ani sa intocmeasca niste hartii, dar constructorul poate sa-l termine cu un an mai repede decat contractul. Vai de capul vostru de papagali.
Raspunde

Sibian oarecare

Acum 7 luni

Consilui judetean se asteapta ca partea de constructie sa dureze doar doi ani in timp ce partea de birocratie dureaza de.....cati ani? minim 10 cred eu. Sa fim seriosi, pana si licitatia o sa fie contestata si recontestata iar lucrarile vor incepe cel mai devreme in 2024. sunt pesimist convins.
Raspunde

Marpozan

Acum 7 luni

Stati linistiti, cat ii raluca turcan presedinta are ia grija de noi sibieni spitalu nou ii gata la anu in toamna. Dumnezeu so binecuvanteze pe ia si toti pnleu
Raspunde

Hahaha

Acum 7 luni

stimabila presedinta spunea ca e proiectul ei de suflet. ca trebuie sa o votam ca sa ... materializeze proiectul spitalului. e limpede ca nu o sa se faca nici in 2 ani, nici in 4, nici in 8. prostii raman cu votul dat, buza umflata si pacientii netratati prin holuri infecte. cucoana ... presedinte ... e cu drumetiile, pe banii nostri. pt ca poate!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 7 luni

va arăta cool, când va fi gata. se va face, spre oftica roșiilor și haurilor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus