3,5 milioane de euro este valoarea estimată a unei investiții unice, deocamdată, în Sibiu. În chiar centrul istoric – acolo unde recent aleșii locali au respins alte inițiative imobiliare – va fi amenajat un hotel într-o nouă clădire cu linii moderne, cu fațadă din sticlă. Un contrast între modern și vechi care va pune în valoare istoria orașului, arată proiectantul și investitorul.
Sunt aproape șase ani de când Consiliul local Sibiu a aprobat documentația urbanistică pentru demolarea și reconstruirea imobilelor aflate pe strada Tribunei, nr. 5 și strada Ioan Lupaș, la nr. 6 (clădiri aflate ”spate în spate”). Conform documentației aprobată în octombrie 2016, la cele două adrese unde existau clădiri cu subsol și parter poate fi ridicat un imobil cu subsol, parter, două etaje și mansardă.
După aprobarea proiectului, investitorii inițiali – doi cetățeni italieni – au decis să-l vândă, fiind acum preluat de către Bogdan Nicolae, proprietarul Nicolaus Com SRL din Sibiu. Din prima zi a noii săptămâni sunt programate săpăturile arheologice care preced începerea ridicării noii construcții.
Mai rămân doar fațadele și subsolul
De câteva săptămâni, vechile clădiri au fost – parțial – demolate, etapa fiind acum încheiată. A fost păstrată fațada dinspre strada Tribunei, iar cea dinspre strada Ioan Lupaș (înspre parcul Astra) va fi reconstruită. Este vorba de fațadele de la nivelul parterului. ”Valoarea clădirii a fost definită la cele două fațade, plus două spații boltite de la subsol. Acestea trebuie menținute pe cât posibil așa cum sunt, fiind o condiție impusă la multiplele comisii de cultură în care proiectul a fost supus discuției”, arată Mihai Țucă, arhitectul care și-a pus semnătura pe acest proiect.
Cele două clădiri de pe strada Tribunei și, respectiv, Ioan Lupaș au fost demolate
O intervenție modernă
Prin clădirea ridicată pe terenul cu o suprafață de aproximativ 490 de mp va fi amenajat și un pasaj pietonal, care va face pe timpul zilei legătura între străzile Tribunei și Ioan Lupaș. Clădirea va avea și o curte interioară, închisă la ultimul nivel și iluminată natural. Șarpanta va fi una clasică, în sensul că învelitoarea va fi din țiglă-solzi. Elementul distinctiv al noii clădiri va fi reprezentat de cele două fațade amenajate peste nivelul parterului. Este vorba de fațade din sticlă serigrafiată, combinată - înspre strada Tribunei - cu tablă perforată (vezi foto principală).
Potrivit arhitectului, fațada din sticlă nu va avea doar rolul de a pune în valoare, prin contrast, clădirile istorice din vecinătate și, respectiv parcul Astra, ci va căuta să facă legătura și cu trecutul cultural al parterului reconstruit. ”Sticla serigrafiată va pune în valoare amprenta unor scriitori care au avut legătură cu aceste locuri, precum Ioan Slavici. Este vorba de niște gravuri din perioada respectivă, cu atmosfera acelor serate literare, poetice și culturale despre care se vorbește că au avut loc la parterul acestor clădiri. Parterul, însă, nu va fi acoperit de această fațadă din sticlă, parterul rămâne mineral”. Fațada dinspre strada Tribunei va include și un ”ecran” din tablă perforată.
”Având în vedere reglementările de la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX, când clădirile din vecinătate s-au înălțat, am primit acceptul de a înălța aceste corpuri de clădire pe o singură parcelă. Pentru alinierea la înălțimile din stânga și la dreapta am recurs la o intervenție modernă, cu un limbaj absolut contemporan, pentru a nu promova acele pastișe și acele minciuni care au mai fost utilizate în zona centrală și care ascund adevărul. Sibiul a fost și va rămâne un organism care se va dezvolta continuu. Fiecare etapă istorică este bine reprezentată. Astfel de intervenții moderne nu sunt nocive: prin contrast pun în valoare clădirile vechi din Sibiu. Astfel de intervenții nu sunt lucruri noi în orașele cu monumente istorice din restul Europei, chiar și în centre UNESCO au avut loc astfel de intervenții, nu am inventat noi roata. Comisia națională de arhitectură a votat pozitiv și a acceptat cu bucurie acest proiect”, spune Mihai Țucă, arhitectul care a semnat și actuala fațadă a Teatrului Gong, tot din centrul istoric al Sibiului.
Simulare a fațadei dinspre strada Ioan Lupaș (parcul Astra) a noii clădiri
Noua clădire de pe strada Tribunei / Ioan Lupaș reprezintă o premieră în condițiile în care intervențiile aprobate până acum în centrul istoric al Sibiului au reprezentat în special pastișe: sala de sport din curtea Liceului de Artă sau extinderi punctuale din Orașul de jos au fost aprobate doar imitând aspectul unor clădiri istorice, deși nu au deloc substanța acestora.
Clădirile acum demolate nu au fost clasate drept monumente istorice, deși înaintea aprobării documentației urbanistice în urmă cu șase ani, reprezentanții Asociației Monumentum și al Federației Transylvanet au solicitat acest lucru.
Citește și Bătălia pentru centrul Sibiului se dă pe Tribunei: clădiri menținute sau demolate (parțial)?
Un hotel de cinci stele
”Intenția noastră este de a amenaja un hotel de cinci stele, cu aproximativ 30 de camere. La parter vom avea un restaurant și un spațiu comercial, iar la subsol va fi amenajat un spa. Cu alte cuvinte, dăm acestei viitoare clădiri funcțiuni publice”, descrie Bogdan Nicolae, cel care a preluat investiția în discuție.
El arată că termenele asumate sunt scurte: anul acesta clădirea ar trebui ridicată. ”Proiectul este foarte greu de realizat. Sunt foarte dificile accesele în zonă, gestionarea vecinătăților, închiderea trotuarelor pentru șantier și așa mai departe. Sunt și operațiuni care nu vor putea fi realizate altfel decât manual, nu prea poți lucra foarte mult mecanizat în anumite zone. Pentru un disconfort cât mai mic pentru oraș ne-am propus să terminăm clădirea la stadiul de «roșu» în cinci luni. Anul viitor intenționăm să dăm în funcțiune aceste spațiu”, mai arată Bogdan Nicolae. El este și cel care, tot în centrul istoric al Sibiului, a investit în amenajarea hotelului Art Hotel.
Se mai poate construi în centrul istoric?
”Temerea cea mai mare, care a fost exprimată și nouă, este că o astfel de intervenție va crea un fel de precedent. Eu nu am teamă pentru un astfel de scenariu: am încredere în filtrele pe care trebuie să le parcurgă acest gen de intervenții. Există zone unde pot apărea astfel de «plombări», să le zicem, alte zone unde nu și unde vor fi oprite astfel de inițiative. Până la urmă, așa au apărut toate clădirile din Sibiu, inclusiv în Piața Mare: au fost demolate la un moment dat clădiri pentru a fi ridicate altele în locul lor. Lucrurile se întâmplă la fel peste tot în Europa”, spune arhitectul Mihai Țucă.
Lucrările la această premieră din centrul istoric al Sibiului au început într-un an care a generat ample discuții exact pe acest subiect: se mai poate construi în centrul istoric al Sibiului? O întrebare care, la finele lunii mai, a primit din partea Consiliului local Sibiu un alt răspuns decât acum șase ani: aleșii au decis să respingă un proiect pe strada A.D. Xenopol, care prevedea ridicarea unei clădiri pe un teren de 330 de mp. Cu excepția reprezentanților USR, care au arătat că se împotrivesc oricărei inițiative imobiliare în centrul istoric al Sibiului, niciunul dintre aleși nu s-a simțit dator să își explice votul.
Investitorul – care a parcurs toate etapele prevăzute de lege – a anunțat că va da în judecată administrația, după ce la îndemnurile acesteia a investit aproximativ un sfert de milion de euro în documentațiile solicitate de lege.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: centrul istoric al sibiului in , se mai poate const , hotel tribunei , hotel cinci stele sibiu , santier parcul astra , santier strada tribunei , Bogdan Nicolae , Mihai Ţucă , Art Hotel
Vizualizari: 15259
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Eu
Acum 10 ore
Adina
Acum 10 ore
Miki maus
Acum 11 ore
Reli Aciubotaritei
Acum 11 ore
Dragos