Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
22°C

În centrul istoric al Sibiului a început construirea primei clădiri cu fațadă din sticlă: un hotel propus la cinci stele

În centrul istoric al Sibiului a început construirea primei clădiri cu fațadă din sticlă: un hotel propus la cinci stele

3,5 milioane de euro este valoarea estimată a unei investiții unice, deocamdată, în Sibiu. În chiar centrul istoric – acolo unde recent aleșii locali au respins alte inițiative imobiliare – va fi amenajat un hotel într-o nouă clădire cu linii moderne, cu fațadă din sticlă. Un contrast între modern și vechi care va pune în valoare istoria orașului, arată proiectantul și investitorul.

Sunt aproape șase ani de când Consiliul local Sibiu a aprobat documentația urbanistică pentru demolarea și reconstruirea imobilelor aflate pe strada Tribunei, nr. 5 și strada Ioan Lupaș, la nr. 6 (clădiri aflate ”spate în spate”). Conform documentației aprobată în octombrie 2016, la cele două adrese unde existau clădiri cu subsol și parter poate fi ridicat un imobil cu subsol, parter, două etaje și mansardă.

După aprobarea proiectului, investitorii inițiali – doi cetățeni italieni – au decis să-l vândă, fiind acum preluat de către Bogdan Nicolae, proprietarul Nicolaus Com SRL din Sibiu. Din prima zi a noii săptămâni sunt programate săpăturile arheologice care preced începerea ridicării noii construcții.

Mai rămân doar fațadele și subsolul

De câteva săptămâni, vechile clădiri au fost – parțial – demolate, etapa fiind acum încheiată. A fost păstrată fațada dinspre strada Tribunei, iar cea dinspre strada Ioan Lupaș (înspre parcul Astra) va fi reconstruită. Este vorba de fațadele de la nivelul parterului. ”Valoarea clădirii a fost definită la cele două fațade, plus două spații boltite de la subsol. Acestea trebuie menținute pe cât posibil așa cum sunt, fiind o condiție impusă la multiplele comisii de cultură în care proiectul a fost supus discuției”, arată Mihai Țucă, arhitectul care și-a pus semnătura pe acest proiect. 

Cele două clădiri de pe strada Tribunei și, respectiv, Ioan Lupaș au fost demolate

O intervenție modernă

Prin clădirea ridicată pe terenul cu o suprafață de aproximativ 490 de mp va fi amenajat și un pasaj pietonal, care va face pe timpul zilei legătura între străzile Tribunei și Ioan Lupaș. Clădirea va avea și o curte interioară, închisă la ultimul nivel și iluminată natural. Șarpanta va fi una clasică, în sensul că învelitoarea va fi din țiglă-solzi. Elementul distinctiv al noii clădiri va fi reprezentat de cele două fațade amenajate peste nivelul parterului. Este vorba de fațade din sticlă serigrafiată, combinată - înspre strada Tribunei - cu tablă perforată (vezi foto principală).

Potrivit arhitectului, fațada din sticlă nu va avea doar rolul de a pune în valoare, prin contrast, clădirile istorice din vecinătate și, respectiv parcul Astra, ci va căuta să facă legătura și cu trecutul cultural al parterului reconstruit. ”Sticla serigrafiată va pune în valoare amprenta unor scriitori care au avut legătură cu aceste locuri, precum Ioan Slavici. Este vorba de niște gravuri din perioada respectivă, cu atmosfera acelor serate literare, poetice și culturale despre care se vorbește că au avut loc la parterul acestor clădiri. Parterul, însă, nu va fi acoperit de această fațadă din sticlă, parterul rămâne mineral”. Fațada dinspre strada Tribunei va include și un ”ecran” din tablă perforată. 

”Având în vedere reglementările de la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX, când clădirile din vecinătate s-au înălțat, am primit acceptul de a înălța aceste corpuri de clădire pe o singură parcelă. Pentru alinierea la înălțimile din stânga și la dreapta am recurs la o intervenție modernă, cu un limbaj absolut contemporan, pentru a nu promova acele pastișe și acele minciuni care au mai fost utilizate în zona centrală și care ascund adevărul. Sibiul a fost și va rămâne un organism care se va dezvolta continuu. Fiecare etapă istorică este bine reprezentată. Astfel de intervenții moderne nu sunt nocive: prin contrast pun în valoare clădirile vechi din Sibiu. Astfel de intervenții nu sunt lucruri noi în orașele cu monumente istorice din restul Europei, chiar și în centre UNESCO au avut loc astfel de intervenții, nu am inventat noi roata. Comisia națională de arhitectură a votat pozitiv și a acceptat cu bucurie acest proiect”, spune Mihai Țucă, arhitectul care a semnat și actuala fațadă a Teatrului Gong, tot din centrul istoric al Sibiului.

Simulare a fațadei dinspre strada Ioan Lupaș (parcul Astra) a noii clădiri

Noua clădire de pe strada Tribunei / Ioan Lupaș reprezintă o premieră în condițiile în care intervențiile aprobate până acum în centrul istoric al Sibiului au reprezentat în special pastișe: sala de sport din curtea Liceului de Artă sau extinderi punctuale din Orașul de jos au fost aprobate doar imitând aspectul unor clădiri istorice, deși nu au deloc substanța acestora.

Clădirile acum demolate nu au fost clasate drept monumente istorice, deși înaintea aprobării documentației urbanistice în urmă cu șase ani, reprezentanții Asociației Monumentum și al Federației Transylvanet au solicitat acest lucru.

Citește și Bătălia pentru centrul Sibiului se dă pe Tribunei: clădiri menținute sau demolate (parțial)?

Un hotel de cinci stele

”Intenția noastră este de a amenaja un hotel de cinci stele, cu aproximativ 30 de camere. La parter vom avea un restaurant și un spațiu comercial, iar la subsol va fi amenajat un spa. Cu alte cuvinte, dăm acestei viitoare clădiri funcțiuni publice”, descrie Bogdan Nicolae, cel care a preluat investiția în discuție.

El arată că termenele asumate sunt scurte: anul acesta clădirea ar trebui ridicată. ”Proiectul este foarte greu de realizat. Sunt foarte dificile accesele în zonă, gestionarea vecinătăților, închiderea trotuarelor pentru șantier și așa mai departe. Sunt și operațiuni care nu vor putea fi realizate altfel decât manual, nu prea poți lucra foarte mult mecanizat în anumite zone. Pentru un disconfort cât mai mic pentru oraș ne-am propus să terminăm clădirea la stadiul de «roșu» în cinci luni. Anul viitor intenționăm să dăm în funcțiune aceste spațiu”, mai arată Bogdan Nicolae. El este și cel care, tot în centrul istoric al Sibiului, a investit în amenajarea hotelului Art Hotel.

Se mai poate construi în centrul istoric?

”Temerea cea mai mare, care a fost exprimată și nouă, este că o astfel de intervenție va crea un fel de precedent. Eu nu am teamă pentru un astfel de scenariu: am încredere în filtrele pe care trebuie să le parcurgă acest gen de intervenții. Există zone unde pot apărea astfel de «plombări», să le zicem, alte zone unde nu și unde vor fi oprite astfel de inițiative. Până la urmă, așa au apărut toate clădirile din Sibiu, inclusiv în Piața Mare: au fost demolate la un moment dat clădiri pentru a fi ridicate altele în locul lor. Lucrurile se întâmplă la fel peste tot în Europa”, spune arhitectul Mihai Țucă.

Lucrările la această premieră din centrul istoric al Sibiului au început într-un an care a generat ample discuții exact pe acest subiect: se mai poate construi în centrul istoric al Sibiului? O întrebare care, la finele lunii mai, a primit din partea Consiliului local Sibiu un alt răspuns decât acum șase ani: aleșii au decis să respingă un proiect pe strada A.D. Xenopol, care prevedea ridicarea unei clădiri pe un teren de 330 de mp. Cu excepția reprezentanților USR, care au arătat că se împotrivesc oricărei inițiative imobiliare în centrul istoric al Sibiului, niciunul dintre aleși nu s-a simțit dator să își explice votul.

Investitorul – care a parcurs toate etapele prevăzute de lege – a anunțat că va da în judecată administrația, după ce la îndemnurile acesteia a investit aproximativ un sfert de milion de euro în documentațiile solicitate de lege.

Citește și După aproape un sfert de milion de euro cheltuiți: conducerea Primăriei Sibiu va fi chemată în judecată

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Carcotasul

Acum 2 ani

Ideea este sa se umple unii de bani.
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 2 ani

Pentru un hotel de 5 stele sunt necesare un numar de locuri de parcare in functie de numarul de camere. Unde vor fi acestea in parcul Astra ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

te-ai uitat la proiect, sau postezi după dictare?
Raspunde

Hahaha ares

Acum 2 ani

Nope! La parcarea din Piata Unirii (Cazarma 90)! Bănuiesc că în purul stil autohton, n-ai pretenția să vina turiștii fiecare cu personala până la recepție, unii ar vrea până în pat, dar trecem peste!
Raspunde

@@@

Acum 2 ani

Exact! Cine vine la 5 stele tragand trollerul dupa el? Vin cu masina...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 2 ani

Ce treaba aveti voi cu locurile de parcare? Ce va intereseaza pe voi ce face afaceristul acesta ? Pe bune ?
Raspunde

@Sibian

Acum 2 ani

Poate vreau sa am unde parca masina cand ma duc la SPA sau cand imi duc amanta la o camera de hotel de 5 stele...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Radu

Acum 2 ani

În sfârșit mai evoluati! Peste tot in lumea civilizată sunt și astfel de inserții moderne, iar aici ilustra populație cu clase cat trenul, urla că se demoleaza o ruină cu fațada banala și valoare arhitecturală și istorică cel puțin discutabilă! Ciudata specie românașii ăștia!
Raspunde

Ion

Acum 2 ani

Pe altii nu i-au lasat in centrul istoric sa isi puna termopane, in culoarea originala, ca nu se incadreaza cu arhitectura istorica, iar pe astia ii lasa sa ridice o cladire cu fatada de sticla. Cam pute...
Raspunde

Justin

Acum 2 ani

Cei care au statui în parcul astra făceau scoli și biblioteci ,ăștia de azi fac hoteluri și păcănele. Ce mult am evoluat .
Raspunde

Rodica

Acum 2 ani

Ehe, perioada scolilor si bibliotecilor a trecut demult!
Raspunde

Ion

Acum 2 ani

Ce locuri de parcare ?? Pentru anumiți tipi cu bani in buzunare, nu sunt necesare locuri de parcare la hotel. Ai auzit de teleportare ? Cam asta va fi. Au început sa facă varză orașul istoric.
Raspunde

Petre

Acum 2 ani

Sticla serigrafata folosita la insertii in centre istorice a fost o practica uzuala acum 20-30 de ani. Felicitari dl. arhitect Tuca pentru aceasta interventie de-a dreptul ground breaking.
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Este incredibil cum se poate distruge un centru istoric cu o retorica de doi bani, care nu are nicio legatura cu realitatea istorica de aici sau din alta parte. Da, s-au construit asemenea cladiri in alte centre istorice dar acele centre istorice au fost compromise iremediabil. Daca consilierii nostri cred ca au fost alesi de sibieni ca sa ne distruga patrimoniul putin cat a mai ramas, se inseala.
Raspunde

Un sibian vero

Acum 2 ani

ref la parcare in parcul Astra......nu le dati idei!!!la foamea de profit ce o au, acestia ar fi in stare sa darame parcul sa faca parcare supraetajata!! *** nu pricep ca daca darama imobile din centrul Sibiului isi taie singuri craca de sub picioare pt ca turistii pt asta vin!!!daca vor sa vada imobile moderne se duc in Londra sau Ney Yortk sau cine stie unde iar daca vor sa vada fatade colorate doar se duc la Disneyland!!!

Raspunde

Ela

Acum 2 ani

Distrugeti orasul sau ce a mai ramas din el! Oare nu poate opri nimeni aceste acte de barbarie la adresa patrimoniului arhitectural local? Hotel de 5 stele? O aberatie! Rusine primariei ca permite asa ceva!
Raspunde

Dacus

Acum 2 ani

Păcat ca rad totul. Cladirile vechi ar fi trebuit numai transformate în hotel. Farmecul orașului vechi s-a pierdut printre șaorme, terase din plastic, covrigi și acum PRECEDENT: demolare totală, serigrafii, fațade din tablă perforată, lipsa parcării aferente. Bani sa iasă, domnu Țucă, cât mai mulți, în schimbul supraaglomerarii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus