Luni,
03.10.2022
Partial Noros
Acum
11°C

Incendiile de vegetație în Sibiu se înmulțesc. Arderile necontrolate se pedepsesc cu amendă până la 2.500 lei

Incendiile de vegetație în Sibiu se înmulțesc. Arderile necontrolate se pedepsesc cu amendă până la 2.500 lei

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu au desfășurat, în ultimele 48 de ore, 147 de misiuni în urma solicitărilor venite pe numărul de urgență 112. Dintre ele, zece au fost pentru stingerea de incendii.

Șapte dintre focuri au fost la vegetație uscată în localitățile Dumbrăveni, Bazna și municipiul Mediaș, în două situații a fost vorba de incendii auto, iar un incendiu s-a manifestat la o hală dezafectată din Mediaș.

Întrucât, numărul incendiilor de vegetație uscată a început să crească în ultima perioadă, specialiștii din cadrul ISU Sibiu fac apel către cetățeni de a nu recurge la incendierea vegetației uscate deoarece își pun în pericol viața și bunurile și riscă sancțiuni conform prevederilor legale.

Reprezentanții inspectoratului îndeamnă primăriile de pe raza județului Sibiu să intensifice în această perioadă mediatizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la arderile necontrolate de vegetație uscată precum și riscurile la care se expun, prin afișarea acestora în locuri publice vizibile cetățenilor și accentuarea comunicării membrilor Servicilor voluntare pentru situații de urgență cu comunitatea.

Reguli de prevenire a incendiilor

În scopul prevenirii apariției viitoare a unor evenimente negative de amploare, care pot pune în pericol viața și bunurile cetățenilor, ISU Sibiu reaminteşte regulile de prevenire a incendiilor:

  • este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pe timp de vânt;
  • pentru ca arderea să poată fi controlată, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, în jurul cărora se curăţă vegetaţia pe o suprafaţă de aprox.5m;
  • arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se face numai pe timp de zi, activitatea fiind permanent supravegheată până la terminare;
  • arderea se efectuează numai în zone care să nu permită propagarea focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale etc;
  • la terminarea activităţii se va urmări stingerea totală a focului înainte de a părăsi
  • locul arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor.

Activităţile de ardere a miriştii, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pot fi executate numai după obţinerea, în prealabil, a permisului de lucru cu foc. Emiterea acestuia se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate sau persoana împuternicită în acest sens.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

În scopul prevenirii și reducerii riscurilor, specialiștii ISU Sibiu, desfășoară patrulări pe raza județului în scopul identificării eventualelor focare de incendiu vegetație uscată.

Două incendii la autoturisme și o hală dezafectată

Un incendiu s-a manifestat, în cursul zilei de ieri, la compartimentul motor al unui autoturism în municipiul Sibiu, pe strada Semaforului, iar cel de-al doilea incendiu s-a produs la un microbuz transport marfă fără încărcătură, în cursul acestei dimineți, pe DJ 104G, între localitățile Nucet și Cornățel. Pompierii militari sibieni au intervenit de urgență cu o autospecitală de stingere și un echipaj SMURD, pentru localizarea și lichidarea acestuia din urmă. La sosirea forțelor, incendiul se manifesta generalizat la vehiculul staționat în afara părții carosabile.

Incendiul a fost lichidat în limitele găsite și nu au fost semnalate victime. A ars aproximativ 80% din vehicul și nu au existat alte pagube materiale. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de un scurtcircuit electric produs la compartimentul motor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Xxx

Acum 2 luni

Bla ..bla...bla!!! A dat...ISU asta vreo amenda pt incendiere??? Ce amenda e aia de ...pina la 2500???? Faceți amenda minim 10000 și unde vedeți un teren incendiat amenda pt proprietar!!! Daca de la unul se extinde la 10 proprietari amenda de 10000 la fiecare daca nu se poate stabili de unde a început și atunci aplici amenda de 10000 x cite proprietăți ai incendiat! Să vedeți atunci cum au grijă toți sa nu cumva sa incendieze vecinul niste iarba uscata!!!
Raspunde

Un sibian

Acum 2 luni

daca NU se aplica legea degeaba tot scrieti voi prin ziare!!! nu ne mai aburiti cu tampenii!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus