Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Mai mulți angajați ai Muzeului Astra au dat în judecată instituția pentru anumite drepturi salariale. Reacția managerului Ciprian Ștefan

Mai mulți angajați ai Muzeului Astra au dat în judecată instituția pentru anumite drepturi salariale. Reacția managerului Ciprian Ștefan

11 angajați ai Muzeului Astra au dat în judecată instituția, la finalul lunii iunie, cerând instanței anumite drepturi salariale.

Procesul, deschis pe rolul Tribunalului Sibiului, nu are încă un prim termen de judecată.

Contactat de reporterul Turnul Sfatului, managerul Muzeului Astra, Ciprian Ștefan, a explicat că acțiunea colegilor lui se referă la un anumit spor salarial.

”Procesul respectiv, dacă nu mă înșel, vizează sporul de condiții vătămătoare. În toată țara este problema aceasta, unii l-au primit, alții nu, pentru că așa e făcută legea. Și atunci, singura variantă legală prin care s-și primească banii era să ne dea în judecată. Noi avem făcute mai multe adrese către Ministerul Muncii, Ministerul Culturii și în răspunsuri s-a precizat că la personalul administrativ de tip TESA nu trebuie să acordăm sportul de condiții vătămătoare. Sindicatul a luat atunci atitudine, s-au mobilizat și ne-au dat în judecată. Ei își cer drepturile legale, până la urmă. Ca să vă dau un exemplu, într-un birou un angajat a primit sport de condiții vătămătoare și colegii lui nu. Iar măsurătorile, determinările, s-au făcut în același birou. Rămâne de văzut cum va interpreta Justiția”, a declarat pentru Turnul Sfatului Ciprian Ștefan.

Managerul muzeului sibian mai spune că această situație nu afectează relațiile de muncă și activitatea muzeului.

”Ca manager eu sunt cu inima împăcată și știu foarte bine ce colectiv am, pe ce fel de oameni mă bazez. E dreptul lor, îl respect, până la urmă muncim împreună pentru cultura județului cu rezultatele pe care le știți foarte bine”, a mai declarat Ciprian Ștefan.

Conform legislației în domeniu, pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, personalul din cultură poate primi ”un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective”.

Pe parcursul anului trecut Muzeul ASTRA a înregistrat 391.267 vizitatori și beneficiari de programe culturale, cu 77.723 mai mulți ca în anul 2020, fiind cea mai vizitată instituție culturală din județul Sibiu.

Directorul Muzeului Astra cere mai multe autobuze pentru vizitatori. Reacția Tursib

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Ion Iliescu

Acum 1 an

Ce conditii vatamatoare au angajatii TESA de prin birouri, chiar sunt curios?
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

EXACT, care sunt conditiile vatamatoare la muzeul in aer liber Astra???
Raspunde

BumBum

Acum 1 an

Domnule “ Un Sibian” intrebarea dvs este pertinenta… daca ai asa…venerabila varsta de 3 ani… un restaurator…care readuce la viata o casuta, sau un material textil textil sau ceva “mâzgăleli” pe diverse suporturi ( zidarie, metal, lemn), foloseste materiale chimice, cum ar fi: decapanti, solventi, vopseluri, poate vreti sa “prizati” niste vapori de terebentina …face bine la sinusuri (in viziunea dvs)… Aer liber ha ha ha , in aer liber stau vizitatorii mai omule bun! Personalul lucreaza in birouri (cand fac studiu, cercetare si documentare, datare, evaluare, inseriere…rahaturi) si in ateliere cand readuc la viata ceea ce vezi matale cu ochiul liber cand esti pe alee. Centrul de restaurare de la Sibiu are unii dintre cei mai valorosi oameni..dar deh noi tot pe baza de critica, poate e mai bine sa-i exportam pe restauratori la ce dracu sa i platim cu 7-800 ( sute) de €uro cand in Franta ar face cam 8-9000 ( mii ) de €uro. Le urez bafta in proces si sper ca sporurile lor sa se tripleze, sper ca oamenii care au grija de acest valoros muzeu cu un patrimoniu greu de egalat sa nu fie umiliti financiar si sa se impuna pentru ca de valoroasele lor cunostinte sa nu se bucure alte state ci noi!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

oricine vrea mai mult in lumea asta trebuie sa faca un efort si sa faca ceva...daca vreti salar de 9000 € trebuie sa faceti efortul sa mergeti in Franta (cu tot ce implica asta)...iar de partea cu restaurarea si sporul de conditii vatamatoare, sa primeasca TOTI cei care sunt incadrati ca restaurator...restul (de ex. cei de la caseria principala care mai mult incurca decat ajuta si in general se rup in explicatii penibile si scuze) pentru ce motiv sa primeasca spor??? dar cand e vorba de impartit bani publici exista numai o dreptate...cea a bugetarului!!!
Raspunde

Javert

Acum 1 an

Domnule ,,BumBum" dacă ai mai mult de 3 ani și trăiești în România reala (la privat ) atunci ști ca dacă lucrezi cu materiale toxice (la privat)primești ,,decât"o mască de protecție .Eu sunt convins ca bugetarii (toți bugetarii)României în cârdășie cu politicienii români ,vor reuși să căpușeze bugetul statului rezultatul va fi ,până la urmă ,falimentul țării.
Raspunde

GramaTica

Acum 1 an

"nu trebuie să acordăm sportul de condiții vătămătoare. Sindicatul a luat atunci atitudine, s-au mobilizat și ne-au dat în judecată. Ei își cer drepturile legale, până la urmă. Ca să vă dau un exemplu, într-un birou un angajat a primit sport de condiții vătămătoare și colegii lui nu. "--> Eu zic sa mai faceti putin "SPORT" la gramatica? ce ziceti...?
Raspunde

Seba Sarsamă

Acum 1 an

Cu un director cu"d"mic,mic,nu cred că mai contează cât și cum câștigă subalternii.D-l DIRECTOR Bucur se răsucește in mormânt!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus