Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
18°C

ULBS nu se pronunță pe noua lege a Educației: Consorțiul Universitaria urmează să aibă discuții cu reprezentanți ai ministerului. Se desființează forul de decizie în domeniul plagiatelor

ULBS nu se pronunță pe noua lege a Educației: Consorțiul Universitaria urmează să aibă discuții cu reprezentanți ai ministerului. Se desființează forul de decizie în domeniul plagiatelor

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituția esențială în analizarea plagiatelor este desființată prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice, în Proiectul Legii învățământului superior, document care are aprobarea oficială a președintelui Klaus Iohannis și care a fost pus în dezbatere publică, potrivit Edupedu.ro.

Subiectul este interesant în aceste zile în contextul acuzațiilor de plagiat care planează asupra premierului Nicolae Ciucă, semnalează G4Media.

Rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu (ULBS), Sorin Radu, explică faptul că nu va avea o poziție publică legată de această modificare a Legii Educației, decât după consultări cu reprezentanții Ministerului Educației.

„Consorțiul Universitaria, din care face parte și ULBS, urmează să aibă discuții pe tema noii Legi a Educației cu reprezentanți ai Ministerului Educației, abia apoi vom transmite un punct de vedere oficial”, susține rectorul ULBS, în urma unei solicitări Turnul Sfatului.

Desființarea CNATDCU ca for de decizie în materia plagiatelor din doctorate este propusă de ministrul Cîmpeanu în plin scandal de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă.

Șeful Executivului a blocat în instanță analiza asupra tezei sale de doctorat. Ciucă a obținut anularea, în instanță, a solicitărilor depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat, deci dacă soluția rămâne definitivă și forma actuală a proiectului de lege intră în vigoare, teza de doctorat a premierului va putea fi verificată doar de către Universitatea Națională de Apărare Carol I, condusă de generalul Dorin Corneliu Pleșcan care în luna mai 2022 a fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis și înaintat în gradul de gradul de general-maior – cu două stele. Pleșcan este fostul șef de cabinet al premierului Nicolae Ciucă pe vremea când acesta era șef al Statului Major.

De remarcat că proiectul de Lege Cîmpeanu prevede că plagiatele analizate în prezent de CNATDCU ar trebui soluționate de aceeași instituție, pe regulile actuale, legea neretroactivând în această materie. Concret, în proiectul de lege a învățământului superior articolul 145 aliniatul 7 propune “(7) Sesizările privind existența plagiatului, aflate pe rolul Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare se soluționează cu aplicarea prevederilor legale în vigoare la data formulării sesizării”.

Cu toate acestea, în cazul lui Ciucă se va aplica noua lege, pentru că sesizările vechi privind presupusul său plagiat au fost anulate de judecătorul Marius Iosif. Asta înseamnă că Ciucă scapă practic de amenințarea CNATDCU, o instituție care a rămas independentă de influența politică.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 649

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Sib

Acum 2 luni

Tot ce se intampla in ULBS e corect, cinstit si de noaptea mintii! Va rog, redactia TS, cautati cum orice prapadit de absolvent e trecut prin milioane de furci caudine ca sa fie "original", timp in care "doctorii" publica in gazete cu fierotanii, parca...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus