Miercuri,
10.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Din pasiune pentru reparat biciclete, un sibian a transformat un grajd într-un atelier mecanic. „Am început cu 4.000 de euro”

Din pasiune pentru reparat biciclete, un sibian a transformat un grajd într-un atelier mecanic. „Am început cu 4.000 de euro”

Un atelier de biciclete construit de la zero în propria curte. Este visul pe care sibianul Alex Barbor l-a dus la împlinire. După mai mulți ani pe care i-a petrecut în străinătate, Alex și-a dorit să revină în țară și să urmeze meseria de care a fost îndrăgostit dintotdeauna. Și-a dat seama că vrea să creeze ceva pe cont propriu și a început să lucreze la atelierul pe care l-a deschis în curtea casei sale, de pe strada Țesătorilor, numărul 56 din Cisnădie, pe locul în care era grajdul gospodăriei.

După ce a lucrat în Germania și în Italia, tânărul în vârstă de 35 de ani s-a întors la Sibiu unde și-a dat seama că vrea să urmeze meseria pe care o are la bază, cea de mecanic.

„Am vrut să avansez”

Alex s-a întors în țară la începutul anului 2008. S-a angajat mecanic la Explorer, unde a lucrat timp de cinci ani. Pe parcurs, și-a dat seama că vrea o schimbare și a decis să încerce să-și deschidă propria lui afacere. Spune că mereu a vrut să evolueze și acest lucru l-a împins, cumva, să înceapă un business pe cont propriu.

„M-am întors acasă la începutul lui 2008. Am văzut un anunț la Explorer, magazinul pe Calea Dumbrăvii, angajau mecanic. M-am dus la ei și  de acolo a început toată treaba. Cu bicicleta am umblat de mic. La Explorer am lucrat cinci ani de zile, a fost serviciul visurilor mele, acolo mi-am îndeplinit toate pasiunile. Am vrut să avansez din punct  de vedere tehnic și am decis să deschid ceva al meu”, povestește Alex despre decizia de a deschide propriul atelier de biciclete.

Investiție inițială de 4.000 de euro

La început, pentru că nu avea un spațiu propriu zis în care să lucreze, tânărul a început să repare biciclete în pivniță. Spune că investiția inițială a fost de 4.000 de euro, bani pe care i-a împrumutat. În timp, profitul care venea de la reparatul bicicletelor l-a reinvestit în renovarea spațiului și în unelte, pentru că ele sunt cele mai importante.

„Când mi-am dat demisia, am început să lucrez acasă. Practic, ce vedeți aici a fost grajdul gospodăriei, m-am hotărât să-l dărâm, am organizat un miniatelier cât am putut de bine în pivniță și patru ani și șapte luni a durat până am renovat acest spațiu, cu câteva ajutoare din partea prietenilor. Pot să zic că am început împreună cu cumnatul meu, dar el a renunțat pentru că nu s-a regăsit în asta. Am făcut un credit de 4.000 de euro, iar apoi am investit patru ani și șapte luni. Din munca din pivniță tot profitul pe care l-am făcut acolo îl băgam aici, câte un sac de ciment, o placă de rigips, și unelte”, explică sibianul.

Repară biciclete și merge cu bicicleta

Alex spune că cei mai mulți care îi trec pragul atelierului vin cu o anumită defecțiune pe care o vor rezolvată, iar apoi își dă seama că bicicleta are mai multe motive din cauza cărora nu mai funcționează așa cum ar trebui. „Nu se strică ceva neapărat cel mai repede, problema e că bicicletele sunt utilizate și oamenii își dau seama într-un final că ceva nu e bine. De exemplu, a venit cineva săptămânile trecute ca să-i schimb anvelopele. De la schimbatul anvelopelor, i-am îndreptat schimbătorul, i-am reglat frânele, sunt lucruri pe care oamenii nu le știu neapărat. De cealaltă parte, sunt și pasionații înrăiți care vor să afle în detaliu cum le repar bicicleta, ce piese folosesc”.

Petrecându-și majoritatea timpului printre biciclete, nu ai cum să nu îl întrebi dacă merge cu bicicleta în timpul liber care îi mai rămâne.

„Merg cu bicicleta, dar mai puțin de cât mergeam înainte. Când lucram la Sibiu mergeam doar cu bicicleta. Iarna, în cele mai  geroase zile, mă deplasam cu autobuzul. Pe atunci lucram în Sibiu, lucram și în Avrig. După ce terminam treaba în Sibiu mergeam la Avrig și de acolo veneam acasă. Se adunau aproape 80 de kilometri pe care îi făceam zilnic cu bicicleta”, apreciază Alex.

Visul lui nu se oprește aici

În anul 2018, Alex a fost ales mecanicul unei echipe din America, participantă la Turul Ciclist al Sibiului. Experiența i-a deschis noi perspective și l-a făcut să-și dorească un atelier mobil cu ajutorul căruia să poată repara bicicletele sibienilor.

„Eu am un vis și visul continuă. În ultimii doi ani sunt foarte mulțumit de cum a mers totul. Visul meu este să am un atelier mobil de reparat biciclete. Am participat pentru prima dată în 2018 la Turul Ciclist al Sibiului, a venit o echipă din America fără mecanic și cineva m-a recomandat, așa am aflat ce înseamnă ciclismul făcut la performanță. De atunci am investit pe partea de performanță, este vorba despre alte unelte, altă pregătire, altă abordare. Am mers cu ei la turul Sibiului, am mers cu ei și în Croația, iar anul acesta la turul Sibiului pentru prima dată am fost mecanic pentru o echipă de români”.

Dacă vi se strică bicicleta și aveți nevoie de un mecanic, Alex poate fi contactat la numărul de telefon 0753202649. „Eu am vrut mereu să fac performanță în reparatul bicicletelor. Astfel nu poți să avansezi tehnologic, nu poți repara doar bicicletele care sunt folosite la piață”, concluzionează Alex.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus