Un eveniment sportiv care a început să fie creionat în Sibiu, în 2004, a devenit un adevărat fenomen global în rândul practicanților și fanilor de enduro. Red Bull Romaniacs a ajuns la cea de a 19-a ediție. De la nici 40 de de participanți la prima ediție, luni vin la Sibiu sportivi din peste 50 de țări.
Chiar din primul an de existență, cursa a stârnit interes și a devenit etalon în enduro, inclusiv în cel practicat indoor. Iar piatra de temelie a raliului a fost de la început prologul urban, construit în centrul orașului. Pregătind prima ediție, Martin Freinademetz dorea să organizeze un show enduro în oraș, în unul din parcuri, era ideea inițială. Andy Fazekas a fost cel care a venit cu ideea de a-l construi în zona centrală iar bulevardul Coposu era perfect, spațiu suficient de mare pentru idei îndrăznețe, pentru zeci de mii de spectatori, în imediata apropiere a unor clădiri sau construcții simbol pentru oraș, a fost cel mai potrivit loc. Iar Prologul a devenit în câțiva ani cel mai urmărit eveniment de hard enduro din lume. „Construirea Prologului este un efort considerabil, adesea supraomenesc. Sute de tone de materiale, zeci de oameni care încep lucrul înainte de răsărit și termină mult după apus, disconfort pentru șoferii care tranzitează zona, schimbarea traseelor autobuzelor, nu e deloc ușor de organizat. Dar acest efort comun pe care îl facem cu toții a dus faima acestui oraș în toate colțurile lumii. Și ne mândrim cu el”, spune Andy Fazekas, creatorul acestui concept unic în lume. Obstacolele gândite pentru Prologul din centrul orașului au fost reproduse apoi în diverse colțuri ale lumii, din Australia și până în Brazilia.
Raliul atrage în fiecare an, alături de mii de sportivi și entuziaști ai acestui sport și numeroși turiști fascinați de frumusețile munților Carpați, care vin la Sibiu pentru drumeții sau pentru ture cu bicicleta. Mulți dintre ei călătoresc cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte la Sibiu și se bucură din plin de întreaga industrie de ospitalitate locală. Și nu doar în oraș ci și în multe dintre localitățile din zona Sibiului.
În anii obișnuiți, pentru o săptămână, vin în Sibiu pentru cursă peste 1.000 de oameni care intră într-un fel sau altul în legătură cu organizatorii, fără să ținem cont de fanii fenomenului. Sunt peste 10.000 de nopți de cazare în Sibiu și împrejurimi în timpul raliului. Iar evenimentul a ajuns la un grad atât de mare de popularitate încât echipa de organizare a ajuns să implice oameni din peste 10 țări. Vin să ajute la organizarea cursei inclusiv oameni din afara Europei, din pasiune pentru acest sport.
Toți acești sportivi de elită atrag după ei atenția presei internaționale. În fiecare an, imaginile cu peisajele pitorești și ambianța din centrul Sibiului sunt distribuite la nivel global și ajung să fie difuzate la tv în medie în peste 50 de țări. Doar anul trecut raliul a strâns peste 480 de ore de transmisie tv internațională cu o audiență estimată la 30 de milioane de persoane. În anul în care rezumatele cursei au fost difuzate în rețeaua americană NBC, imaginile de la Red Bull Romaniacs au fost văzute în peste 100 de milioane de case.
Faptul că raliul a pus Sibiul pe harta mondială a sporturilor cu motor atrage în fiecare an sute de entuziaști care vor să „guste” dificultatea acestor trasee. Au apărut companii care oferă ture ghidate, magazine de echipamente și piese, s-a dezvoltat o întreagă industrie, care contribuie la bunăstarea economică a zonei.
Iar implicarea Red Bull Romaniacs în comunitate nu se oprește aici. Prin proiectul „Enduro for Romania”, în fiecare an este selectat un proiect ce este sprijinit financiar prin implicarea tuturor, organizatori, participanți și fani. Din fondurile strânse în acest proiect au fost sprijinite secția de neonatologie a Spitalului Clinic Județean, Serviciul Județean de Ambulanță, au fost îmbunătățite condițiile din grădinițele din Greblești și Câinenii Mici sau au fost achiziționate dotări specifice pentru Asociația copiilor cu sindrom Down din Valea Jiului. Iar multe alte proiecte sociale se află în derulare. „Comunitatea este baza oricărui proiect iar noi suntem dedicați să ne oferim sprijinul de fiecare dată când este nevoie. Implicăm sute de oameni în acest proiect în fiecare an, încercând să oferim sprijin celor care au nevoie”, mai spune Martin Freinademetz.
Evenimentul își propune să atragă anul acesta și mai mulți spectatori în mediul online. În fiecare zi, începând cu Parada Națiunilor ce are loc luni, Red Bull Romaniacs va avea transmisiuni live din cele mai spectaculoase puncte de pe traseu. Iar la finalul competiției, sibienii sunt invitați alături de participanții la ediția din acest an, la petrecerea de final ce va avea loc la Backyard, Aerodromul Măgura din Cisnădie, sâmbătă, de la ora 22.
Red Bull Romaniacs are loc anul acesta între 26 și 30 iulie, în Sibiu și împrejurimi. Prologul competiției are loc marți, 26 iulie, pe bulevardul Corneliu Coposu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1702
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Super Tata
Acum 2 ore
Alzara 1918
Acum 3 ore
Sibian
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Sibian