Miercuri,
28.09.2022
Ceata
Acum
9°C

Ce apă beau sibienii: În Porumbacu nu e dezinfectată, la Copșa se distribuie apă industrială, iar în alte zeci de localități instalațiile au deficiențe mari

Ce apă beau sibienii: În Porumbacu nu e dezinfectată, la Copșa se distribuie apă industrială, iar în alte zeci de localități instalațiile au deficiențe mari

Localitățile în care nu există sistem centralizat regional de alimentare cu apă sunt și cele cu problemele cele mai mari în ce privește calitatea apei, se prezintă într-un raport al DSP Sibiu care a fost prezentat în Colegiul Prefectoral.

Conform documentului, în foarte multe localități locuitorii beau apă ce provine din surse de apă de suprafaţă, supuse poluării, nu sunt întrunite de protecţie sanitară, apa nu este tratată, lipsește personalul calificat, iar rețele de distribuție sunt vechi, susține Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu.

”Primăriile nu dispun de servicii specializate de gospodărire comunală, nici de personal specializat”

Localitățile mici, fără personal specializat, fără stații de tratare nu oferă apă de calitate bună populației, semnalează DSP.

”Procentul de neconformități al parametrilor chimici și bacteriologici este mai ridicat în aceste zone mici de aprovizionare cu apă potabilă, față de zonele mari. Cauza este determinată, în principal, de faptul că aceste sisteme mici se află în subordinea primăriilor, care nu dispun de servicii specializate de gospodărire comunală, nici de personal specializat. În alte localități, locuitorii s-au organizat în asociații sau fundații, care exploatează aceste instalații de apă, de asemenea, fără a dispune de personal specializat.

Majoritatea acestor instalații de apă sunt neautorizate sanitar, deoarece prezintă deficienţe de amenajare şi funcţionare: surse de apă de suprafaţă, supuse poluării, lipsa perimetrelor de protecţie sanitară, lipsa tratării, lipsa personalului calificat, rețele de distribuție vechi”, se precizează în analiza DSP.

Problemele identificate în 2021:

În localitățile Porumbacu de Jos și Porumbacu de Sus există instalație centrală de aprovizionare cu apă, sursă fiind apă de suprafață (drenuri din pârâul Porumbacu), fără a se face dezinfecția apei distribuită populației. Obligațiile pe care le are Primăria și riscurile de îmbolnăvire ale populației, prin consum de apă nedezinfectată, au fost comunicate Primăriei Porumbacu de Jos, prin adrese repetate.  Există contract de prestări servicii pentru analize chimice și bacteriologice, ale apei distribuite populației (monitorizare de audit și operațională).

În Orașul Copșa Mică se distribuie apă industrială; ca surse de apă potabilă sunt folosite fântâni publice și două instalații locale, unde dezinfecția apei nu se face permanent și care asigură apă pentru o parte din populație.

În satul Tălmăcel s-au construit o stație de tratare a apei și un sistem de distribuție a apei potabile, care nu sunt autorizate sanitar.  Stația de tratare nu funcționează corespunzător, iar calitatea apei distribuite nu se încadrează în parametrii de calitate prevăzuți de legea 458/2002, cu modificările și completările ulterioare. S-au făcut adrese Primăriei Tălmaciu, în care s-au comunicat obligațiile care-i revin în ceea ce privește aprovizionarea cu apă a populației, inclusiv anunțarea populației asupra faptului că apă nu este potabilă. S-a depus la DSP Sibiu un proiect ce prevede o retehnologizare a Stației de tratare, astfel încât să se asigure tratarea corespunzătoare a apei, astfel încât calitatea apei produsă și distribuită populației să se încadreze în parametrii de calitate prevăzuți de Legea 458/2002, cu modificările și completările ulterioare.

În comunele Biertan, Moșna, Micăsasa, Jina și Satul Țapu s-au construit sisteme de alimentare cu apă, care nu sunt autorizate sanitar, prezintă probleme de exploatare și funcționare și neconformități ale calității apei;

Probleme privind alimentarea cu apă a populației, s-au înregistrat și în alte localități din județ și anume în Slimnic, Ruși, Axente Sever, Șoala, Rod, Comună Roșia cu satele aparținătoare, Poiana Sibiului, Șaroș pe Târnave, Șeica Mică, Șoroștin, Râu Sadului, Alțâna, Scoreiu. În aceste localități, cetățenii comunelor, cu sprijinul și implicarea primăriilor locale, au realizat în decursul timpului, mici instalații de aprovizionare cu apă, prin captarea unor izvoare, care au fost colectate în rezervoare de înmagazinare, de unde apă se distribuie în anumite gospodării. Aceste sisteme nu sunt prevăzute cu stații de tratare a apei, care să asigure o apă de calitate corespunzătoare, constantă și sigură, prin dezinfecția permanentă a apei și, ca urmare, frecvent calitatea apei distribuite este necorespunzătoare, mai ales la parametrii microbiologici.

În unele localități rurale (Vurpăr, Șeica Mare) s-au construit sisteme centralizate de alimentare cu apă, prevăzute cu stații de clorinare, fără a se face o tratare corespunzătoare a apei și ca urmare s-au constatat frecvent neconformități la parametrii chimici.

Citește și: DSP către sibienii care merg să-și ia ”apă de izvor”: Înregistrăm un procent ridicat de neconformitate la probele de apă

Vina primăriilor

DSP susține că în cele mai multe cazuri administrațiile locale nu își asumă responsabilitățile care le revin.

”Prin adrese repetate s-au comunicat Primăriilor obligațiile care le revin cu privire la aprovizionarea cu apă a populației, măsurile pe care trebuie să le ia (de curățare și dezinfecție a rezervoarelor de înmagazinare, de refacere a perimetrelor de protecție sanitară, de la nivelul surselor de apă și a rezervoarelor de înmagazinare), de monitorizare a calității apei furnizate populației și de informare a populației cu privire la calitatea apei furnizată populației”, precizează instituția.

Exemplele bune

În alte localități rurale, DSP semnalează că s-au construit stații de tratare a apei, care funcționează corespunzător, sunt autorizate sanitar și furnizează populației o apă a cărei calitate este conformă cu legislația sanitară în vigoare (Legea 458/2002. republicată) și anume: Turnu Roșu, Orlat, Poplaca, Săcel, Gura Rîului, Cârța, Sadu, Aciliu, Richiș.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Emil

Acum 2 luni

Asa dintr-o dată s-au alterat apele si golanit instituțiile statului....
Raspunde

Emil Popa

Acum 2 luni

Sa muriti voi ca la Gura Raului e apa buna de baut?! Hahahahah :))) o lasi in pahar face alge peste noapte. Asa mincinosi?
Raspunde

Haha

Acum 2 luni

Stati linistiti, ca nici in capitala culturala nu-i buna apa. Cu un filtru de apa vedeti cu ochii vostri ce beti. Daca stii omul potrivit la DSP, iti face o analiza corecta la apa de la robinet de nu-ti mai vine nici sa te speli pe dinti cu ea. Nu va lasati pacaliti.
Raspunde

Eddy Merckx

Acum 2 luni

Oare ce filtru de apă ar fi mai potrivit să cumpărăm ? Există multe pe piață.
Raspunde

Xulescu

Acum 2 luni

Eu folosesc barrier medium de la dedeman, cam 1 filtru pe luna.
Raspunde

Acilean

Acum 2 luni

DSP este prost informat în ceea ce privește Aciliul. Primăria Săliște a introdus apa dar în loc să facă și captarea apei s-a mulțumit să se lege de o aducțiune veche făcută de oamenii din sat pentru izvorul care curgea permanent. S-a mulțumit cu acele 2 bazine mici și au oprit apa de la izvorul care curgea de zeci de ani spre nemulțumirea satenilor care deși au făcut plângeri la primărie nu au primit nici un răspuns. Rețeaua de apă este atât de prost făcută că se pierde apa și aproape săptămânal vine echipa să găsească cauza. Prin urmare vin cu cisternele si aduc apa in permanenta. Nu știu cât de potabila este.
Raspunde

Gigi

Acum 2 luni

La Sadu, pe care îl dați drept exemplu pozitiv, un unele sate, spre exemplu Tocile, NU EXISTA APA.
Raspunde

Bozdog

Acum 2 luni

Pe Valea Hartibaciului cum este apa? Comuna Rosia? S-au făcut o serie de lucrări pentru alimentarea cu apă, dar despre calitatea apei nu ni s-a spus nimic.
Raspunde

Ion

Acum 2 luni

DSP ar trebui să facă un raport complet despre calitatea apei pe care o folosesc locuitorii din județ, să-l pună pe masă decidenților și să-l facă cunoscut publicului larg. Și cu termene clare de rezolvare a deficiențelor. Apa furnizată de SC Apa Canal SA e chiar atât de conforma ? Lacul de la Gură Raului nu e de suprafață ?
Raspunde

Dinescu

Acum 2 luni

Odata la 3,4 zile pe strada bisericii din localitatea Mohu vin la vale impreuba cu apa potabila din bazin tot felul de mizerii ,antrenate de apa...Cand aveti de gand sa remediati acesta defectiune ,ca noi locatarii acestei strazi numai suportam aceasta nepasare a autoritatilor!!!! Ce trebuie sa mai facem sa va sensibilizam????
Raspunde

ApaNova

Acum 2 luni

Plangere catre ministerul sanatatii si apele romane, solicitati comisa de control. Chemati ceva ziare, eventual scrieti si la recorder. ro si o sa vedeti ce repede se misca lucrurile.
Raspunde

Niceguy

Acum 2 luni

La Mediaș avem o tărie de epurare modernizată și știu că apa e in parametri. De ce nu s-a pomenit Mediașul in articol? Este totuși al doilea oraș din județ că mărime.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus