Miercuri,
23.04.2025
Partial Noros
Acum
16°C

Luminița Rus, singura sibiancă care a primit nota zece la examenul de titularizare: „Sunt nerăbdătoare să am grupa mea de copilași, să-i formez, să-i ajut”

Luminița Rus, singura sibiancă care a primit nota zece la examenul de titularizare: „Sunt nerăbdătoare să am grupa mea de copilași, să-i formez, să-i ajut”

Săptămâna trecută au fost publicate notele la examenul de titularizare din acest an. Din județul Sibiu, un singur candidat a reușit să obțină nota zece. Este vorba despre Luminița Maria Rus, o tânără de 22 de ani, care anul acesta a finalizat și studiile de licență.

Luminița este din comuna Cristian și a absolvit Colegiul Național Pedagogic Andrei Șaguna. După terminarea liceului și-a dat seama că vrea să aprofundeze acest domeniu și a urmat Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul ULBS, specializarea Pedagogia învățământului preșcolar și primar. S-a pregătit pentru examenul de licență, pentru admiterea la master și, în paralel, pentru titularizare.

„A fost o perioadă aglomerată, nici nu-mi vine să cred că s-a terminat. În fiecare zi învățam, pentru licență, pentru master și pentru titularizare. Nu mă așteptam la notă maximă, mă așteptam la o notă mare pentru că, din punctul meu de vedere, au fost ușoare subiectele”, a spus Luminița pentru Turnul Sfatului.

„Când sunt în prezența copiilor uit de tot”

Tânăra a decis să urmeze programul de master Intervenții Educaționale în Școala Incluzivă. Spune că întotdeauna i-a plăcut interacțiunea cu cei mici și că legăturile pe care le creează cu ei o fac cea mai fericită. În timpul facultății a lucrat la Centrul de Vacanță Obelix, a făcut voluntariat la muzeul Astra, iar în prezent face parte din Asociația Tinerilor Pedagogi din Sibiu.

„Îmi place să lucrez cu copiii foarte mult, mă simt în largul meu în prezența lor, mă face să mă simt fericită această meserie. Când sunt în prezența copiilor uit de tot, mereu mi-a plăcut să ajut, să lucrez cu ei”.

A învățat constant

Sibianca a învățat pentru examenul de titularizare în fiecare zi. Spune că faptul că a învățat constant în facultate a contribuit, cu siguranță, la nota pe care a primit-o la examenul de titularizare.

„M-am pregătit în fiecare zi. Este foarte mult de învățat, dar faptul că m-am pregătit pentru fiecare curs, am valorificat acești trei ani de facultate și am învățat constant, m-a ajutat să iau această notă. Părinții sunt foarte mândrii de mine, au văzut cât de mult timp m-am pregătit și se așteptau să iau o notă bună. Mă cunosc foarte bine, au văzut cât de mult am muncit. Toată lumea a fost foarte fericită pentru mine”.

Își dorește un post de educatoare aproape de casă

Acum, tânăra așteaptă actualizarea listelor cu posturile disponibile în Sibiu. Își dorește să fie educatoare, pentru început, după care să predea și în învățământul primar.

„Vinerea aceasta o să văd lista actualizată cu posturile care sunt disponibile. Mi-aș dori să fiu educatoare pentru început, iar apoi să devin și învățătoare, acesta este visul meu. După aceea, îmi doresc să duc și generații din învățământul primar. O să-mi caut un post aproape de casă, cel mai probabil în Sibiu”.

Așteaptă cu nerăbdare și entuziasm să predea și crede că această meserie i se potrivește perfect. „Mă simt foarte pregătită în comparație cu perioada în care am terminat Liceul. Sunt nerăbdătoare să am grupa mea de copilași, să-i formez, să-i ajut pe viitor. Îmi doresc foarte mult să lucrez în învățământ”, concluzionează aceasta. 

Rezultate la nivel național

Ministerul Educației a publicat marți, 19 iulie, rezultatele obținute de cadrele didactice care au susținut în data de 13 iulie proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar - sesiunea 2022.

Rata notelor (inițiale) peste 7 (șapte) obținute de candidați este 48,68% (în creștere cu peste 4%, față de rezultatele consemnate anul trecut: 44,47%).

Rata notelor (inițiale) între 5 și 7 este de 32,91% (în scădere, comparativ cu anul trecut - 35,49%).

Din promoția curentă, 45,83% dintre candidați au obținut note inițiale peste 7 (șapte), procent superior cu peste 5% celui de anul trecut (40,63%).

146 de candidați au obținut nota 10 (130 în 2021), iar 11.948 de candidați au obținut note între 7 și 9,99.

În centrele de evaluare au fost notate 24.843 de lucrări, iar 19 lucrări au fost anulate în centrele de evaluare din motive care vizează nerespectarea metodologiei. Candidaţii eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu vor fi repartizaţi/nu vor putea ocupa posturi didactice/catedre în anul școlar 2022 - 2023.

Citește și: Un singur dascăl din județul Sibiu a obținut 10 la titularizare

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

2 comentarii

"sibiancă care"?

Acum 2 ani

Dra Adina, despre cacofonii ati auzit? "Deși cacofoniile sînt doar stîngăcii care țin de estetică și nu greșeli propriu-zise, învățămîntul românesc recomandă ca acestea să fie evitate în exprimarea îngrijită." Un jurnalist chiar ar trebui sa aiba o exprimarea îngrijită!
Raspunde

???

Acum 2 ani

P Oriinvata pt. licență, ori învață pt. master.. Dar bine ca învață.. Înca mai de învățat, domnișoara.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus