Miercuri,
28.09.2022
Ceata
Acum
9°C

Se scumpesc șantierele întârziate ale Spitalului județean cu 2,5 mil de euro. CJ spune că din cauza Covid-19 și a războiului din Ucraina

Se scumpesc șantierele întârziate ale Spitalului județean cu 2,5 mil de euro. CJ spune că din cauza Covid-19 și a războiului din Ucraina

Aflate în lucrări care și-au depășit termenul inițial cu câteva luni, Unitatea de Primiri Urgențe și Neurologia au nevoie de fonduri suplimentare pentru ca lucrările care le vizează să fie finalizate. În total este vorba de o creștere de 12 milioane de lei (aproape 2,5 milioane de euro).

Cea mai mare creștere a valorii contractuale este cea pentru reabilitarea și modernizarea Secției de Neurologie, unul din cele mai vechi șantiere pe care Consiliul Județean Sibiu le administrează. Finanțarea pentru aceste lucrări este asigurată prin Programul național de dezvoltare locală, în baza unui contract semnat în 2016, când autoritățile de la Sibiu primeau 29,4 milioane de lei (cu tot cu TVA) pentru modernizarea Neurologiei.

După rezilierea contractului cu cei de la Construcții SA, în 2020, și semnarea unuia nou cu Total NSA AG Construct, în 2021, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu au ajuns la concluzia că este nevoie de mai mulți bani pentru reabilitarea și dotarea secției de Neurologie. Creșterea este de 35%, valoarea actualizată a proiectului fiind estimată acum la 39,7 milioane de lei, cu tot cu TVA. Lucrările erau promise a fi terminate încă din luna martie a acestui an.

Citește și Reabilitarea Neurologiei, reziliată vineri. Construcții SA, interzisă la licitații timp de trei ani

Amplele explicații

Și la Unitatea de Primiri Urgențe, unde lucrările de extindere și modernizare ar fi trebuit finalizate din aprilie tot de către o asociere condusă de Total NSA AG Construct, conducerea CJ Sibiu a fost solicitată de constructor să majoreze sumele alocate. De la 6,2 milioane de lei, la 7,8 milioane de lei (sumele sunt fără TVA).

Lucrările sunt finanțate din fonduri europene nerambursabile, iar creșterea cu 25% a valorii contractului este pusă pe seama efectelor generate în economie de către Covid-19 și de către războiul din Ucraina. 

”Criza generată de virusul SARS-Cov-2 a determinat declararea stării de urgență la nivel național dar și la nivel european, care la rândul ei a determinat o creștere a indicelui de cost total în construcții cu aproximativ 18%. Criza generată de contextul internațional a condus la creșteri ale prețului la carburanți, dar și creșteri semnificative ale prețului la gaze naturale și la energia electrică, determinând la rândul ei influențe majore asupra creșterii manoperei la proiectele de infrastructură, dar și la cele de furnizare bunuri, care se va reflecta în indicele de cost total în construcții. Criza provocată de conflictul militar din regiunea Mării Negre a afectat piața construcțiilor din întreaga Uniune Europeană, având în vedere faptul că Ucraina este principalul furnizor și producător de oțel și materie primă pentru piața europeană a construcțiilor. Consecința imediată a fost o creștere semnificativă a prețurilor la materiale, determinând creșteri și de peste 40% la unele materiale utilizate în proiectele de infrastructură”, justifică conducerea CJ Sibiu necesitatea indexării valorii contractelor.

Ambele propuneri de majorare a sumelor alocate celor două contracte urmează să fie supuse dezbaterii și aprobării consilierilor județeni în ședința ordinară programată joi. Șansele ca proiectele să fie respinse sunt ca și inexistente, având în vedere că liberalii care conduc administrația județeană controlează majoritatea absolută în Consiliul Județean Sibiu.

Citește și CJ Sibiu a semnat contractul pentru extinderea și dotarea Urgenței de la Județean. Anul viitor vom avea un computer tomograf performant (CP)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Jiji Berbecali

Acum 2 luni

Se stie de ce se scumpesc, constructorii, partidele vor mai multi bani iar cei de la consiglio judetean le rezolva din pix cererile din pix , doar fac parte din acelasi grup de lipirori politice!
Raspunde

Sparrow

Acum 2 luni

Iubita m-a pārāsit ! Mi-a dat papucii!!! Dupā o relatie de aproape 8 ani!!!!!! Când am întrebat-o , ce am fācut rāu, ce am gresit, ce n-am facut mi-a zis cā din cauza Covid-ului si a rāzboiului din Ucraina relatia noastrā nu mai poate continua! Clar ? Clar!
Raspunde

Ie Greu

Acum 2 luni

"Ambele propuneri de majorare a sumelor alocate celor două contracte urmează să fie supuse dezbaterii și aprobării consilierilor județeni în ședința ordinară programată joi" Pai, cam de ce ? Construcții SA ar cam trebui sa plateasca spre Total NSA AG Construct ce se cere in plus. Pe simplul motiv ca cei de la Constructii au avut un contract, au incasat niste bani si dupa aceea ,la rezilierea contractului au ramas frumos cu banii si-asta e tot. Pe lucrari intarziate sau nelivrate, n-au nici un stress. Iar CJ ul mai arunca vreo 2 milioane de euro (din bani de la cine???) tot fara stress; pe ridicari de mana. Si indemnizatie de sedinta Pe un cetatea de rand il executa fiscul si ii pun autoritatile locale popriri pe toate conturile si pentru 50 de lei datorie sau obligatie nerespectata. Astia de invart contractele de milioane isi mai schimba cate o masina dupa ce li se rezileaza un contract. Iar urmatorii cer majorari tot pe motiv de masina veche In ce lume traim ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus