Aflate în lucrări care și-au depășit termenul inițial cu câteva luni, Unitatea de Primiri Urgențe și Neurologia au nevoie de fonduri suplimentare pentru ca lucrările care le vizează să fie finalizate. În total este vorba de o creștere de 12 milioane de lei (aproape 2,5 milioane de euro).
Cea mai mare creștere a valorii contractuale este cea pentru reabilitarea și modernizarea Secției de Neurologie, unul din cele mai vechi șantiere pe care Consiliul Județean Sibiu le administrează. Finanțarea pentru aceste lucrări este asigurată prin Programul național de dezvoltare locală, în baza unui contract semnat în 2016, când autoritățile de la Sibiu primeau 29,4 milioane de lei (cu tot cu TVA) pentru modernizarea Neurologiei.
După rezilierea contractului cu cei de la Construcții SA, în 2020, și semnarea unuia nou cu Total NSA AG Construct, în 2021, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu au ajuns la concluzia că este nevoie de mai mulți bani pentru reabilitarea și dotarea secției de Neurologie. Creșterea este de 35%, valoarea actualizată a proiectului fiind estimată acum la 39,7 milioane de lei, cu tot cu TVA. Lucrările erau promise a fi terminate încă din luna martie a acestui an.
Citește și Reabilitarea Neurologiei, reziliată vineri. Construcții SA, interzisă la licitații timp de trei ani
Amplele explicații
Și la Unitatea de Primiri Urgențe, unde lucrările de extindere și modernizare ar fi trebuit finalizate din aprilie tot de către o asociere condusă de Total NSA AG Construct, conducerea CJ Sibiu a fost solicitată de constructor să majoreze sumele alocate. De la 6,2 milioane de lei, la 7,8 milioane de lei (sumele sunt fără TVA).
Lucrările sunt finanțate din fonduri europene nerambursabile, iar creșterea cu 25% a valorii contractului este pusă pe seama efectelor generate în economie de către Covid-19 și de către războiul din Ucraina.
”Criza generată de virusul SARS-Cov-2 a determinat declararea stării de urgență la nivel național dar și la nivel european, care la rândul ei a determinat o creștere a indicelui de cost total în construcții cu aproximativ 18%. Criza generată de contextul internațional a condus la creșteri ale prețului la carburanți, dar și creșteri semnificative ale prețului la gaze naturale și la energia electrică, determinând la rândul ei influențe majore asupra creșterii manoperei la proiectele de infrastructură, dar și la cele de furnizare bunuri, care se va reflecta în indicele de cost total în construcții. Criza provocată de conflictul militar din regiunea Mării Negre a afectat piața construcțiilor din întreaga Uniune Europeană, având în vedere faptul că Ucraina este principalul furnizor și producător de oțel și materie primă pentru piața europeană a construcțiilor. Consecința imediată a fost o creștere semnificativă a prețurilor la materiale, determinând creșteri și de peste 40% la unele materiale utilizate în proiectele de infrastructură”, justifică conducerea CJ Sibiu necesitatea indexării valorii contractelor.
Ambele propuneri de majorare a sumelor alocate celor două contracte urmează să fie supuse dezbaterii și aprobării consilierilor județeni în ședința ordinară programată joi. Șansele ca proiectele să fie respinse sunt ca și inexistente, având în vedere că liberalii care conduc administrația județeană controlează majoritatea absolută în Consiliul Județean Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: intarziere lucrari spitale jud , scumpesc santierele intarziate , total nsa spital judetean , santiere scumpite , Secția Neurologie , unitatea de primiri urgente
Vizualizari: 1847
Ultimele comentarii
Acum 44 minute
Ion
Acum 53 minute
Hay Pleaca
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Nik
Acum 1 oră
D.M.