Vineri,
13.09.2024
Parțial Noros
Acum
18°C

Alexandru Cînean, singurul profesor sibian care a obținut nota zece la examenul de definitivat: Îmi găsesc inspirația alături de elevi

Alexandru Cînean, singurul profesor sibian care a obținut nota zece la examenul de definitivat: Îmi găsesc inspirația alături de elevi

Alexandru Cînean este singurul profesor din Sibiu care a obținut nota zece la examenul de definitivat. Este artist vizual și predă de un an la Liceul de Arte.

Alexandru are 34 de ani și absolvit Liceul de Artă din Sibiu. A continuat studiile la Facultatea de Arte și Design din Cluj Napoca, unde a absolvit licența și masteratul în pictură. A fost implicat în mai multe proiecte în Italia, Belgia și Anglia și a decis să revină la Sibiu, unde lucrează ca artist vizual.

„Mă așteptam să iau o notă mare. Am predat anul trecut, a fost primul an în învățământ și așa am căpătat experiență. În prezent, sunt profesor suplinitor la Liceul de Artă. Am predat educație plastică, educație vizuală, culoare și istoria artei”, a spus Alexandru pentru Turnul Sfatului.

Vrea să-i învețe pe copii ce înseamnă arta

Profesorul sibian spune că a ales să predea deoarece își dorește să le aducă tinerilor o imagine mai clară asupra artei, să îi ajute să o înțeleagă și să o transmită mai departe.

„Am decis să și predau. De mult am avut această înclinație de a preda, am ales să-mi aloc o parte din timp și învățământului pentru a ajuta copiii să înțeleagă un pic mai bine tot ceea ce înseamnă arta, să formez un consumator de artă. În România ducem cumva lipsă în acest domeniu”, a explicat Alexandru.

Își dorește să lucreze în continuare cu elevii

Artistul vede o provocare în a lucra cu tinerii. Își dorește să predea în continuare pentru că, alături de aceștia, se regăsește și poate descoperi noi perspective creative.

„Îmi doresc să predau în continuare la Liceul de Artă. Dacă ar intra în vigoare noua lege a educației, ar fi mai multe șanse să avem posturi, ar putea să se titularizeze și un profesor cu ore mai puține. Îmi place să lucrez cu tinerii, sunt mult mai receptivi, sunt foarte creativi. Mă încarcă pozitiv, îmi găsesc inspirația alături de ei, este o provocare creativă pentru mine”, concluzionează acesta.

Despre examenul de definitivat

Concursul de Definitivat este un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Acest examen poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice.

Potrivit metodologiei, pentru a fi declarați promovați la  Definitivat 2022, candidații trebuie sa obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă.

La nivel național, dintre cei 8.615 candidaţi înscrişi la începutul anului şcolar, au fost prezenți la proba scrisă cei 7.586 de candidați (93,65%) care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologia de examenDintre aceștia, 325 de candidați s-au retras, iar un candidat a fost eliminat pentru fraudă. Șase lucări au fost anulate în centrele de evaluare.

Astfel, din totalul celor 7.254 de candidaţi cu lucrări evaluate, 3.522 de candidați au obținut note situate pe segmentul 8 -10. Dintre aceștia, 137 de candidaţi au fost notați cu 10, iar 427 de candidați au primit note între 9,50 și 9.99.

Cu note sub 5 au fost evaluate lucrările a 512 candidați.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, un cadru didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

Proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ, sesiunea 2022, a avut loc miercuri, 20 iulie.

Sursă foto: Facebook/Alexandru Cînean

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Profu

Acum 2 ani

Abia la 34 de ani a dat definitivatul? Pana acum ce-a facut? De la 25 de ani de cand a terminat facultatea?
Raspunde

Artist

Acum 2 ani

Tu ai citit articolul????
Raspunde

Rostogan

Acum 2 ani

Niciodata nu e prea tarziu... In urma cu 4 ani a fost si un candidat de 50 si de ani care a dat acest examen si a luat 10.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus