Miercuri,
29.11.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

Idei pentru cele 8 hectare de teren de la Rieger / Independența: muzeu, palat al copiilor, grădină, promenadă, nou centru al orașului, centru de spectacole...

Idei pentru cele 8 hectare de teren de la Rieger / Independența: muzeu, palat al copiilor, grădină, promenadă, nou centru al orașului, centru de spectacole...

Miercuri s-a desfășurat o nouă etapă a consultărilor participative care vor conduce la noul PUZ al zonei în care au funcționat fabricile Rieger și, mai târziu, uzinele Independența.

“Peste 8 hectare de teren, situate adiacent zonei centrale a orașului, așteaptă idei din partea comunității pentru ceea ce poate deveni unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare a unui sit industrial din România”, se arată în comunicatul ce a precedat a doua întâlnire cu specialiști din urbanism, funcționari din administrația publică locală, oameni de afaceri și din zona organizațiilor neguvernamentale.

În Sibiu, ca-n New York

Așa cum era de așteptat, zonele de interes ale celor prezenți nu s-au separat foarte mult de nevoile pe care le cer de mai mult timp chiar și locuitorii de rând: un centru de spectacole, mai mult spațiu verde, piste de biciclete, zone de promenadă, locuințe pentru tineri.

În primul rând s-a plecat de la ideea ca spațiul să nu fie umplut de betoane.

În discuțiile legate de mai multe spații verzi, s-au dat exemple din alte orașe din Europa, dar și din New-York, în care s-a arătat cum s-au folosit aceste clădiri vechi industriale. Tot în această zonă s-a vehiculat ideea amenajării unei grădini publice, în care să fie valorificate anumite plante, inclusiv plante medicinale, vorbindu-se, separat, chiar de posibilitatea asocierii cu Universitatea Lucian Blaga pentru a dezvolta aici un centru de medicină alternativă.

Nu a fost uitată nici ideea de a avea o sală de spectacole, un centru de afaceri, dar și o zonă de expoziții, iar terenul de aici a fost privit ca o posibilă locație de amplasare a imobilului de care se vorbește deja de mai bine de 15 ani în municipiu.

O altă idee a urmărit continuarea amenajării râului Cibin, cu alei pietonale și piste de biciclete până în această zonă. Ar urma să se unească zonele în care există sau sunt planificate construcțiile de piste de biciclete cu altele noi care să fie amenajate aici. Tot aici ar urma să fie construite alei pietonale și zone de promenadă.

Totodată, s-a discutat despre ideea unui muzeu al industriilor și chiar de posibilitatea ca să funcționeze și mai departe o zonă industrială, demonstrativă, pentru a duce mai departe numele Rieger.

S-a discutat despre posibilitatea ca aici să fie amplasat un palat al copiilor, în care să se studieze pe lângă lucrurile obișnuite până acum și alte detalii mult mai tehnice, astfel încât să se plieze activitatea și pe trecutul industrial al zonei. Așa cum se știe, sediul fostului palat al copiilor din municipiu a fost retrocedat Bisericii Evanghelice, iar acum instituția funcționează într-un fost internat din zona IPAS, pregătit în urma asocierii societății civile.

O altă idee discutată miercuri vizează construirea unor spații imobiliare pentru tineri, după modele din Statele Unite, cu unele spații comune, precum spălătorii, cantine, astfel încât cheltuielile să fie mici și să fie exprimat sentimentul de apartenență la o comunitate.

Nici zidurile, scheletele fostelor clădiri și amenajările industriale nu au rămas în afara discuțiilor. Unii au opinat că zidurile ar trebui să dispară, alții au spus că cel puțin unele clădiri ar trebui demolate, deoarece există aici o aglomerare urbanistică specifică unei zone industriale, iar o parte din participanți și-a exprimat ideea ca totul să rămână intact.

Următoarea întâlnire se va desfășura în luna septembrie, iar până atunci o parte din ideile discutate se așteaptă să se cristalizeze, astfel încât forma noului PUZ din zonă să prindă contur.

Prin Casa Albă Independența, compania ce deține terenul de 8,75 hectare de pe fosta platformă industrială, Transilvania Investments a demarat un proces de consultare publică la care a invitat autorități locale, oameni de cultură și de afaceri, arhitecți, organizații din zona de mediu și patrimoniu, proprietari din imediata vecinătate. Scopul final al întregului proces este de a afla ce-și dorește comunitatea locală să regăsească în această zonă cheie a orașului și de a defini împreună identitatea unui spațiu care, în acest moment, nu este utilizat decât într-o proporție foarte redusă.

”Situl Independența este o parte importantă din istoria Sibiului”

După ultima întâlnire, cea din luna septembrie ,ideile discutate aici se vor regăsi atât în proiectul de plan urbanistic zonal, cât și într-un set suplimentar de recomandări pentru un master plan al zonei.

“Peste 8 hectare de teren, situate adiacent zonei centrale a orașului, așteaptă idei din partea comunității pentru ceea ce poate deveni unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare a unui sit industrial din România”, au anunțat organizatorii demersului într-un comunicat de presă remis înainte de întâlnirea de miercuri.

„Potențialul acestui spațiu este foarte mare, iar responsabilitatea noastră ca principal acționar este de a ne asigura că destinația finală va fi în acord cu ceea ce sibienii își doresc. Situl Independența este o parte importantă din istoria Sibiului. Împreună putem să-i conferim un statut definitoriu pentru viitorul economic, cultural și social al orașului”, a transmis Radu Roșca, președinte Transilvania Investments.

Întâlnirile sunt gestionate de arhitectul Maria Găvozdea, din cadrul A. Plan, compania desemnată pentru a coordona întreg procesul.

„Viitorul acestui sit trebuie gândit dincolo de normele rigide ale unui PUZ, iar efortul făcut de proprietar sperăm să consolideze acest mod nou de abordare a reintegrării urbane a siturilor industriale din România și nu numai, cu implicarea prealabilă a comunității”, a apreciat ea înaintea întâlnirii din această săptămână.

Terenul de pe fosta platformă industrială este deținut de Casa Albă Independența și este utilizat, în prezent, doar în proporție de sub 10%, prin spațiile ocupate aici de Tribunalul Sibiu și centrul de afaceri dezvoltat de companie în fostul corp administrativ.

Transilvania Investments este unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din România, listat pe Bursa de Valori București, sub simbolul TRANSI.

Monument istoric din 2014

Mai bine de jumătate din halele fostei fabrici Independența au fost clasate drept monumente istorice, la începutul anului 2014.

În aceste clădiri a funcționat ”Prima fabrică ardeleană de mașini agricole și turnătorie”, înființată în 1875. Actualii proprietari ai zonei spun că vor ataca în instanță decizia care limitează posibilitățile de intervenție asupra acestei zone. În schimb, printre cei mai fericiți se număra Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal, care propunea construcția aici a unui muzeu al industriilor.

Pe 27 ianuarie 2014, ministrul Culturii din acea vreme, Gigel Sorinel Știrbu, semna ordinul nr. 2031 privind ”clasarea în Lista monumentelor istorice, categoria ansamblu, grupa valorică B, a «Primei fabrici ardelene de maşini agricole şi turnătorie de fer Andreas Rieger» din municipiul Sibiu, Str. Ocnei nr. 33, judeţul Sibiu”.

Prin această acțiune au devenit monumente istorice de importanță locală și regională opt corpuri de clădire, din cele 18 aflate pe platforma fostei fabrici Independența, denumită acum Casa Albă Independența. Suprafața construită totală a clădirilor devenite monument este de peste 21.500 de mp, adică mai bine de 57% din suprafața totală construită pe toată platforma fostei uzine Independența.

Citește și: Dezbatere publică: Ce ar trebui să se construiască pe cele peste 8 hectare de teren din centrul Sibiului. ”Situl Independența este o parte importantă din istoria Sibiului”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ganz

Acum 1 an

Spitalul nou trebuia construit aici!!!!!!!
Raspunde

JD Lassabyk

Acum 1 an

Trebuie redeschisă strada Ocnei până la podul de piatră ce face traversarea spre strada Gladiolelor. Această stradă redeschisă trebuie să devină axa de compoziție pentru noua zonă urbană sibiană.
Raspunde

Un sibian vero

Acum 1 an

In dulcele stil autohton, prim data gasim firmele de partid carora sa le incredintam lucrarea/lucrariile(daca e mai mare lucrarea o spargem pe bucatele ca sa poate fi incredintate direct fara licitatie). Pasul doi, punem una cu pamantul aceste cladiri patrimoniu industrial arhitectural ! Pasul trei, lasam/sistem lucrariile din diferite motive si lasam sa se faca maidan acel teren(buruieni moloz caini fara stapan, gunoaie etc)! Pasul trei bis, mai facem o tura de proiecte pe hartie cu care iesim in presa si amagim votantul cu ce planuri cincinale vom realiza(impreuna), mai ales ca incepand de anul viitor incep anii electorali!!!
Raspunde

Kataroi

Acum 1 an

E bine ca se implica lumea si cere proiecte, unele interesante altele aberante (vezi locuinte pentru tineri) dar vorbim de un spatiu privat totusi. Asa ca sa nu ne facem iluzii ca acolo nu se va face altceva decat profitabil in cel mai scurt timp, dupa clasicul stil romanesc. Ce vrea intreprinzatorul privat cu aceste intalniri? E o intrebare buna. Dupa umila mea parere o cale de a ocoli rigorile impuse de catalogarea ca monument istoric, dar sper sa ma insel.
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Care ar fi cladirile considerate monumente istorice ? cele din caramida netencuita ? cum ar fi fosta strungarie grea ? Blocul unde se faceau inainte utilaje pneumatice pentru industria miniera daramat sau reconversie civila ? Halele scularie, lanturi cu role, tratament termic au vreo valoare istorica ? Nu cred Asa cum nici pe terenul fostei fabrici de cantare nu s-a pastrat macar un mic chiosc care sa aminteasca despre istoria cantarului nici aici nu va ramane ceva care sa aminteasca de inceputurile unei industrii candva emblema orasului. Istoria industriala a orasului a fost si va fi demolata temeinic si sistematic, este o chestiune de timp In schimb unitatile militare sunt readuse la viata, se investeste masiv, se vede cu ochiul liber Asa ca propunerea mea este in locul fostelor fabrici Rieger, Independente o unitate militara model care sa ne apare in caz de nevoie !
Raspunde

Fazakas Annemarie

Acum 1 an

....ar fi bune si niste locuri de parcare !!
Raspunde

Claus

Acum 1 an

Plantat niste copaci pt viitoarea generatie,copaci si iarba,fara parc cu topogane si leagane de plastic,pur si simplu iarba sa stea copilul sa se joace cum am facut-o si noi,ne plangem ca generatia asta sta cu nasul in telefoane,dar voi ii vreti doar cu nasul in betoane,mai lasati balastrul in rauri nu mai diguiti viitorul copiilor. Muzeu nu,investiti in cele existente,mall nu,si asa sunt mai tot timpul goale,polueaza degeaba,sala de spectacole,mai degraba in afara orasului pt a crea toata infrastructura,cu parcari si fara a jena pe cei din jur cu zgomotul produs,o gradinita pe un ha si restul padure,avem nevoie de viitoru ca...trecutul si prezentul ni l ati phutut,no more.
Raspunde

Vecina

Acum 1 an

De acord cu spațiul verde. Cu un parc, al doilea plămân al Sibiului, ati da lovitura. Si s-ar castiga si voturile Sibienilor!
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Gavozdea...un lingușitor politic care nu a făcut nimic la Sibiu. Gura mare și atat!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus