Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
34°C

Dezbatere publică: Ce ar trebui să se construiască pe cele peste 8 hectare de teren din centrul Sibiului. ”Situl Independența este o parte importantă din istoria Sibiului”

Dezbatere publică: Ce ar trebui să se construiască pe cele peste 8 hectare de teren din centrul Sibiului. ”Situl Independența este o parte importantă din istoria Sibiului”

Transilvania Investments, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din România, care administrează și situl industrial Independența, anunță că a început procesul de reintegrare în circuitul economic și social a celor 8 hectare deținute pe fosta platformă industrială din centrul orașului, potrivit unui comunicat citat de Financial Intelligence.

Rezultatele celor trei sesiuni de consultare participativă se vor regăsi atât în proiectul de plan urbanistic zonal, cât și într-un set suplimentar de recomandări pentru un master plan al zonei.

“Peste 8 hectare de teren, situate adiacent zonei centrale a orașului, așteaptă idei din partea comunității pentru ceea ce poate deveni unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare a unui sit industrial din România”, se arată în comunicat.

Prin Casa Albă Independența, compania ce deține terenul de 8.75 hectare de pe fosta platformă industrială, Transilvania Investments a demarat un proces de consultare publică la care a invitat autorități locale, oameni de cultură și de afaceri, arhitecți, organizații din zona de mediu și patrimoniu, proprietari din imediata vecinătate. Scopul final al întregului proces este de a afla ce-și dorește comunitatea locală să regăsească în această zonă cheie a orașului și de a defini împreună identitatea unui spațiu care, în acest moment, nu este utilizat decât într-o proporție foarte redusă.

„Potențialul acestui spațiu este foarte mare, iar responsabilitatea noastră ca principal acționar este de a ne asigura că destinația finală va fi în acord cu ceea ce sibienii își doresc. Situl Independența este o parte importantă din istoria Sibiului. Împreună putem să-i conferim un statut definitoriu pentru viitorul economic, cultural și social al orașului”, spune Radu Roșca, președinte Transilvania Investments.

În 27 iulie a.c., în cadrul ansamblului industrial Independența, va avea loc cea de-a doua sesiune de întâlniri cu comunitatea. Consultările sunt structurate sub forma unui proces iterativ compus dintr-o serie de patru ateliere, care conduce către formularea unei soluții optime. Toți cei invitați își expun propriile idei asupra temelor puse în discuție.

„Rezultatele procesului de planificare participativă se vor regăsi atât în proiectul de plan urbanistic zonal pe care îl vom înainta autorităților, cât și într-un set suplimentar de recomandări pentru un masterplan al zonei”, spune Maria Găvozdea, arhitect în cadrul A. Plan, compania desemnată pentru a coordona întreg procesul.

„Viitorul acestui sit trebuie gândit dincolo de normele rigide ale unui PUZ, iar efortul făcut de proprietar sperăm să consolideze acest mod nou de abordare a reintegrării urbane a siturilor industriale din România și nu numai, cu implicarea prealabilă a comunității”, completează ea.

Terenul de pe fosta platformă industrială este deținut de Casa Albă Independența și este utilizat, în prezent, doar în proporție de sub 10%, prin spațiile ocupate aici de Tribunalul Sibiu și centrul de afaceri dezvoltat de companie în fostul corp administrativ.

Transilvania Investments este unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din România, listat pe Bursa de Valori București, sub simbolul TRANSI.

Misiunea fondului este de a maximiza randamentele investitorilor, prin administrarea unui portofoliu complex de active ce include companii din sectoarele financiar, turism, real estate, energie și IT.

Monument istoric din 2014

Mai bine de jumătate din halele fostei fabrici Independența au fost clasate drept monumente istorice, la începutul anului 2014.

În aceste clădiri a funcționat ”Prima fabrică ardeleană de mașini agricole și turnătorie”, înființată în 1875. Actualii proprietari ai zonei spun că vor ataca în instanță decizia care limitează posibilitățile de intervenție asupra acestei zone. În schimb, printre cei mai fericiți se număra Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal, care propunea construcția aici a unui muzeu al industriilor.

Pe 27 ianuarie 2014, ministrul Culturii din acea vreme, Gigel Sorinel Știrbu, semna ordinul nr. 2031 privind ”clasarea în Lista monumentelor istorice, categoria ansamblu, grupa valorică B, a «Primei fabrici ardelene de maşini agricole şi turnătorie de fer Andreas Rieger» din municipiul Sibiu, Str. Ocnei nr. 33, judeţul Sibiu”.

Prin această acțiune au devenit monumente istorice de importanță locală și regională opt corpuri de clădire, din cele 18 aflate pe platforma fostei fabrici Independența, denumită acum Casa Albă Independența. Suprafața construită totală a clădirilor devenite monument este de peste 21.500 de mp, adică mai bine de 57% din suprafața totală construită pe toată platforma fostei uzine Independența.

Despre acest subiect s-a mai scris aici.

Prima intreprindere din județ cu școală de ucenici

În Independența, prin anii 80, intrau zilnic peste 8000 de muncitori. Depășită doar de Uzina Mecanica Mârșa Întreprinderea Independența era un colos care aduna pe lângă hale industriale, cantine, dispensar, grădiniţă, creşă, biblioteci și un liceu. Tot aici era o școală tehnică, o şcoală de maiştri. Independența a fost prima întreprindere din judeţ cu şcoală de ucenici.

Un foto-reportaj la ruinele Independenței puteți vedea aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

51 comentarii

BON

Acum 1 an

SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ SIBIU! SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ SIBIU! SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ SIBIU! SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ SIBIU! SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ SIBIU! SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ SIBIU! SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ SIBIU! SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ SIBIU! SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ SIBIU! SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ SIBIU! SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ SIBIU!
Raspunde

Gicu

Acum 1 an

Da ce or gasit asa de istoric la darapanaturile alea pline de sobolani si gunoaie? Acolo era o zona buna de ridicat noul spital nu la naiba in praznic unde vor sa il faca, da nu il mai fac
Raspunde

Alex

Acum 1 an

Un parc
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

Comunitatea locala de sibieni isi doreste ca str. Ocnei sa nu se mai infunde in poarta Indpendentei, ci sa fie redata inapoi comunitatii de la care a fost luata cu japca de comunisti, pentru a facilita deplasarea in directia strazii Gladiolelor. Apoi, daramati halele ce nu au valoare istorica, plantati copaci si creati spatii verzi + muzeu industrial si mai ales ZERO constructii imobiliare noi.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Munteanu

Acum 1 an

Apartamente pe care smecherii sa se inchirieze in regim hotelier...
Raspunde

Cum ce?

Acum 1 an

Sa-l achitioneze Primaria!!!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Un parc.Sau,mai degraba,o padurice.Fara asfalt,beton,borduri,piscoturi.
Raspunde

Lazăr Romeo

Acum 1 an

O mare sală polivalentă pt sport pt copiii noștri s-ar putea construi acolo, unde se pot practica mai multe sporturi. Sport înseamnă sănătate pt organismul uman.
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 1 an

Iar fac misto de noi, ca la proiectul cu mega-spitalul ala? Stim deja ca o sa faca blocuri fara parcari si mai arunca o fantana arteziana in mijloc, ce ne mai intreaba ce vrem?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion

Acum 1 an

Acva park si zona SPA!
Raspunde

Aur

Acum 1 an

Blocuri, blocuri,blocuri.....o sa se facă din păcate Cum ce sa faca? O scoala generala, un liceu, un parc, camin pentru elevi/ studenti, sala de sport , etc....
Raspunde

Raluca

Acum 1 an

As merge pe desfintare si cladiri din zona Turnului Pulberariei- Parcare Piata Cibin (unde azi e Siemnes): Parc, spatii de joaca copii, lac antropic (Cibinul e aproape), cu inchiderea pentru circulatia auto a Strazii Cibinului intre Piata Cibin si Rusciorului.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cumparator

Acum 1 an

Ar merge un Lidl
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

acolo este 100% teren privat...oare de ce credeti c-o sa intrebe cineva ce sa construiasca?
Raspunde

Un alt sibian

Acum 1 an

Dacă proprietarul nu dorește să vândă terenul, Consiliul local Sibiu prin HCL poate DACĂ VREA să exproprieze proprietarul și să-i dea ce utilitate publică dorește (școală, parc etc). TOTUL LEGAL, DACĂ VREA. Așa cum sunt expropriate, de exemplu, terenurile de pe traseele autostrăzilor. DAR, e nevoie de VOINȚĂ POLITICĂ.
Raspunde

Chirica

Acum 1 an

Sa te exproprieze si pe tine daca unui consilier ii place terenul tau?
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

o astfel de discutie are sens dupa "expropiere"...desi suna tare ca COMUNISM...nu trece o autostrada de interes national pe acolo, nu au de ce sa-l expropieze...iar sa cumpere "iscusitul consiliu local" un teren de 8 ha in centrul Sibiului...ar fi bine dar e absolut nerealist!!! nu sunt ei in stare sa viseze asa departe!!!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 an

Central Park vă spune ceva ? Ei cum au decis / argumentat valorificarea fostei gropi de gunoi ?
Raspunde

Mario

Acum 1 an

Parc clar cu facilitati de joaca pentru copii inclusiv zone in care se poate gasi mancare pentru copii. Sibiul e catastrofal la parcuri si facilitati de joaca pentru copii si din pacate abunda in zone cu facilitati militare si religioase. Nu sunt pentru deschiderea Ocnei, ar sectiona spatiul in doua. Intre turnurile Pielarilor si Pulberariei poti crea ceva similar strazii Cetatii daca am scoate zona industriala Gama.
Raspunde

Florin

Acum 1 an

Zona aceea trebuie adusa langa Piata Mare- Piata Mica inclusiv cu zona Pietei Cibin. Zona trebuie sa fie una verde, de relaxare, cu spatii de mancare asa cum prevede viitorul proiect al Pietei Cibin si cu eliminarea barierei rutiere cu raul Cibin (adus si acest rau la centrul istoric). Acum turistii vin in Piata Mare, stau in soare, nu au suficiente spatii de odihna si apoi cauta repede unde sa manance, de copii nu mai spun- mai ales cei mici vor facilitati de joaca.
Raspunde

Mona

Acum 1 an

Sibiu are minusuri uriase la spatii verzi de recreere/ odihna si locuri de joaca pentru copii. O familie cu copii de 4-6 chiar 8 ani vine la Sibiu daca gaseste aici astfel de spatii. Nu se plimba cu ei pe Balcescu si in zona Piata Mica- Piata Mare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 1 an

Sa se construiasca un Centru de Investitii sau in English Business Center .. Toate cladirile sa fie din schelet metallic , sticla la 10-20 de etaje sa scoata in evidents puterea financiara a Sibiului daca tot se numeste Transilvania Investments ca de betoane suntem satui , ecologice si de bun gust . Cu Ani in urma am declarat ca un muzeu Al industriilor are Fi cel Mai indicat . Domnule Sabin Luca probabil ca a citit comentariul menu si a venit cu aceasta idee. Sa fie CEVA atractiv pentru turisti care sa produca veniturin si profituri.
Raspunde

Nemo

Acum 1 an

Spital sau Centru cultural incluzand teatrul" Radu Stanca ", , dar care sa nu fie delirul directorului de teatru, ci sa fie ancorat in realitate si utilitate.
Raspunde

Radulescu

Acum 1 an

Toți dorim un parc , cu multe terenuri de sport pentru copiii noștri. Parc cu verdeata , nu betoane și blocuri , autorizații date de Primarie aiurea .Nu mai sufocați acest oraș, cu blocuri și beton.
Raspunde

Justin

Acum 1 an

Mall cu nu prea sunt .
Raspunde

Radulescu

Acum 1 an

Parc , terenuri pentru toți copiii , pentru copiii noștri.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

e terenul unei firme private, care nu-l va da gratis, cu atât mai puțin va construi sau amenaja ceva moca pe el. Deci nu va fi nici parc, nici pădurice, nici școală, nici liceu, nici cămine. Poate un complex expozițional, că n-ai unde organiza un târg în Sibiu
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hakuna matata

Acum 1 an

Ati putea construi o cresa, o gradinita si o scoala, si apoi va ramane loc si pentru ceva blocuri, ca doar asta renteaza si va doriti cu adevarat. Sau un mall.
Raspunde

Jupan Dumitrache

Acum 1 an

Orasul artelor. Teatru, sala de concerte (vezi Heineken Music Hall din Amsterdam), expozitii, ateliere (pictura, mestesugaresti), cinematograf si.....completati dumneavoastra !
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

pe banii lor, cu intrare moca? e o societate comercială
Raspunde

Birtu

Acum 1 an

Sa se construiasca un Kaufland,un Auchan , un Profi , un Penny ,chiar si Lidl sa nu mai umble lumea bezmatica sa faca cumparaturi , cel mai bine e sa fie toate intr-un loc !! Iar daca mai este loc se poate sa fie si Simpa si Trans Agape.
Raspunde

Ovidiu

Acum 1 an

Un plămân pt Sibiu că prea ați defrișat tot ca să faceți parcări, malluri etc, avem nevoie de verdeață nu de betoane
Raspunde

Ela

Acum 1 an

Spatiu verde, copaci, umbra, fantani, racoare!
Raspunde

Grigore Atodiresei

Acum 1 an

Incepand cu spatiul asta de la Independenta si pana in Turnisor, malul Cibinului este plin de cladiri in paragina care ar trebui demolate. Arata absolut dezolant si este de-a dreptul socant ca inca mai exista si nu au fost daramate. Sa se faca si 3 mall-uri unul peste altul, dar sa nu mai arate in halul asta de zici ca-i peisaj din filme zombie apocalypse.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

cladirile respective sunt proprietate privata...fiecare demoleaza cand vrea si ce vrea!!! daca nu exista respect pentru proprietatea privata nu exista nimic!!!
Raspunde

Andreea

Acum 1 an

Primaria nu vine deloc in ajutorul oamenilor.. in loc sa faciliteze procesul, mai mult il ingreuneaza. Mai ales intr-o zona istorica ai nevoie de aprobari peste aprobari, proiecte si mult du-te vin-o (cu arhitect, cu directia ptr cultura, mediu, etc.) .. de demolat sa nu mai vorbim.. asa ca multi abandoneaza o lucrare chiar inainte de a o incepe.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zacuscă

Acum 1 an

O fabrica in care romanii sa nu mai fie sclavii globalistilor.
Raspunde

@

Acum 1 an

esti varsa
Raspunde

Gicu

Acum 1 an

Pai am avut, inainte de'89 cu carul. Era plin Sibiul de ele
Raspunde

Ganz

Acum 1 an

Spital clinic județean! Cel mai bun loc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Armenciu Nicolae

Acum 1 an

Bună ziua ! In această locație s-a putea construi cel mai frumos Aquapark din România. Sibiul nu are nici măcar un Strand aşa cum poți găsi şi în orașe mai mici. Spitale avem, trebuie doar reamenajate. Sunt 3 spitale de stat in Sibiu, rearanjate ca structură şi unu sa fie numai pentru urgență. Toate sunt finanțate de statul român aşa că se poate!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ciprian tatu

Acum 1 an

Centru de investitie ceva mare urias sa marchieze orasul
Raspunde

Aurel Metrescu

Acum 1 an

Nu conteaza cine si ce va face, dar eu pun pariu ca nu va avea nicio toaleta publica. Daca vei avea o nevoie fiziologica, si vei fi in zona aceea, vei strange bine muschii si vei fugi pana la toalete publica de langa Podul Minciunilor. Lipsa toaletelor publice este un brand bine intretinut al Sibiului, care va fi dezvoltat si pe viitor.
Raspunde

Albu

Acum 1 an

Parc. Parc. Parc…
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Primăria să cumpere terenul și să construiască o universitate , cu profesori aduși din centre universitare serioase . Așa vom promova în divizia A, deocamdată jucam în divizia B.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

O pușcărie de maxima siguranță pentru tâlharii si criminalii înscăunati in vârful mafiei statale.
Raspunde

SIM

Acum 1 an

Nu conteaza ce se construieste. Important e ca sigur o sa apara vreo 7 farmacii si vreo 5 cazinouri :))
Raspunde

Petru

Acum 1 an

Parc, alei, copaci,umbra, relaxare,copaci, copaci, iar copaci
Raspunde

O sibianca

Acum 1 an

Am ramas uimita ca Primaria s-a gandit si la fosta Independenta unde au mancat paine locuitorii acestui oras. A fost un lucru bun. Acum este drept ca vremurile s-au schibat si ar fi bine ca Primaria sa asculte doleantele sibienilor. Dar eu intreb Primaria, de ce pana acum nu a luat pozitie cu acest spatiu si cladire lasand-o in paragina 30 de ani. Dl.presedinte a promulgat o lege care prevede ca toate cladirile sa fie intretinute de cei care sunt proprietari. De ce Primaria Sibiu nu a aplicat nici o amenda acestor proprietari ce detin cladirea?
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Eu zic sā nu se construiascā nimic. Sā fie lasat asa cum e. Prea multe polemici, nimic nu e bine. Cât a stat asa nici o opinie nu s-a inbātosat, au trāit toti bine-mersi
Raspunde

Sibiu Verde

Acum 1 an

Un parc/complex sportiv (exemplu Complex Sportiv Gheorgheni) sau zona turistica cu restaurante, terase langa raul CIbin
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus