Sâmbătă,
28.05.2022
Acum
0°C

Independenta a devenit monument istoric

Decizie cu ample efecte asupra vecinătății centrului istoric al Sibiului: mai bine de jumătate din halele fostei fabrici Independența au fost clasate drept monumente istorice. În aceste clădiri a funcționat ”Prima fabrică ardeleană de mașini agricole și turnătorie”, înființată în 1875. Actualii proprietari ai zonei spun că vor ataca în instanță decizia care limitează posibilitățile de intervenție asupra acestei zone. În schimb, printre cei mai fericiți este Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal: drumul spre un nou muzeu, unul al Industriilor, este mult mai neted. Și mai rămâne loc berechet în zonă.

Pe 27 ianuarie anul acesta, ministrul Culturii – Gigel Sorinel Știrbu, în acea vreme – semna ordinul nr. 2031 privind ”clasarea în Lista monumentelor istorice, categoria ansamblu, grupa valorică B, a «Primei fabrici ardelene de maşini agricole şi turnătorie de fer Andreas Rieger» din municipiul Sibiu, Str. Ocnei nr. 33, judeţul Sibiu”. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial săptămâna trecută, devenind astfel lege.

Prin această acțiune au devenit monumente istorice de importanță locală și regională opt corpuri de clădire, din cele 18 aflate pe platforma fostei fabrici Independența, denumită acum Casa Albă Independența. Suprafața construită totală a clădirilor devenite monument este de peste 21.500 de mp, adică mai bine de 57% din suprafața totală construită pe toată platforma fostei uzine Independența.

Muzeul Industriilor revine în atenție

Intenția de clasare a halelor Rieger își are originile în jurul anului 2007, când a fost lansată public ideea amenajării în respectivele clădiri a unei noi secții a Muzeului Național Brukenthal, una dedicată Istoriei Industriilor. Pentru care există un proiect, dar fără a fi calculate, deocamdată, resursele financiare necesare.

”Să vedem, dacă se contestă în instanță. Când va fi definitivă această clasare putem discuta cu proprietarii pentru un parteneriat public-privat și amenajarea unui muzeu, dar nu pe toată suprafața de acolo: doar o pătrime din suprafață ar urma să fie folosită de un nou muzeu. Proiectul acestui muzeu există, de cinci ani l-am făcut”, arată Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal și promotorul ideii unui nou muzeu. Proiectul prevede inclusiv redeschiderea legăturii rutiere între Podul de piatră de peste Cibin și strada Ocnei.

”După ce totul e în regulă din punct de vedere legal și după ce ai și finanțarea asigurată, un astfel de proiect se poate realiza în doi – trei ani. Este un proiect foarte binevenit”, mai spune Luca.

Va fi proces?

Nu este pentru prima dată în ultimii șapte ani când autoritățile încearcă să claseze fostele hale Rieger. Prima intenție de clasare – avizată de pe vremea ministrului Iorgulescu - a fost atacată în instanță tot de actualii proprietari ai terenurilor, care au și câștigat în instanță. Motivul a fost unul ce ține de procedura de clasare, cei de la Casa Albă Independența invocând că de acest demers a fost înștiințată SC Independența SA, societate care nu mai deține acele clădiri.

”Ne încurcă. Noi ne vom judeca, nu este corect ceea ce au făcut ei. Nu poți să declari toate halele prăbușite de acolo monumente istorice. Urmează un proces, să vedem acum ce va ieși”, spune Ioan Troancă, președintele Consiliului de administrație al Casa Albă Independența. Acționarul majoritar al societății (cu peste 53% din acțiuni) este SIF Transilvania. Directorul adjunct al Societății de investiții financiare, Ilie Stan, nu pare așa sigur că va fi proces. ”Cunosc această decizie (de a clasare a fostelor hale Rieger). Vom analiza situația. Mai mult nu mă întrebați”.

Halele istorice nu mai pot fi vândute ușor. Primăria ar putea fi client

Înaintea izbucnirii crizei imobiliare, platforma Independența era curtată de investitori care vedeau pe acea platformă blocuri de locuințe cu un mare regim de înălțime și centre comerciale. Criza a anulat orice demers în acest sens.

Acum, odată clasate drept monumente istorice halele Rieger, proprietarii vor trebui să oferteze clădirile autorităților mai întâi. Primul drept de preemțiune aparține Ministerului Culturii. Dacă acesta refuză achiziționarea halelor istorice, atunci ultima autoritate solicitată să își exercite dreptul de preemțiune va fi Consiliul local Sibiu. ”Sibiul și-ar putea permite să cumpere. Depinde de prețul pe care proprietarii  îl vor cere. Dacă aceștia doresc să facă afacerea vieții dintr-o astfel de tranzacție, atunci nu avem ce discuta. Dacă oferta este corespunzătoare, iar noi ne gândim să implementăm acolo niște proiecte clare, care duc la dezvoltarea zonei, cu siguranță poate fi un proiect de implementat”, a declarat viceprimarul Astrid Fodor, pentru Turnul Sfatului.

Un câștig pentru oraș

Transformarea celei mai mari părți din platforma Independența într-o zonă protejată de legile monumentelor istorice nu este văzută cu ochi buni nici de potențiali investitori și nici chiar de unii arhitecți, care consideră că soluții realiste de reactivare a zonei nu există. Nu toți sunt, însă, de această părere. ”Acolo este doar o aparentă contradicție între clasarea acestor clădiri ca monument istoric și intențiile de dezvoltare a unor proiecte imobiliare. Dacă ești un oraș care se definește prin istoria sa, printr-un centru istoric pus în valoare, atunci această clasare este un câștig. Între a ridica un ansamblul de locuințe, unul comercial, administrativ sau de orice alt fel, de la zero, și a amenaja un ansamblu care are și elemente de istorie este o diferență foarte mare. În special de identitate, pe care nu o poți replica. Nu ai cum să replici niște ani de istorie”, spune Gabriel Roșca, președintele Ordinului arhitecților din România, filiala Sibiu – Vâlcea.

”Sibiul a fost unul dintre importantele centre industriale ale Transilvaniei și ale României de azi. Această fabrică are printre cele mai renumite și importante povești și tocmai de aceea merita o astfel de grijă. Există proiecte de viitor ale altor entități culturale și administrative din Sibiu, pentru a scoate din nou la viață acele clădiri”, afirmă și Răzvan Pop, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național.

Istorie de 157 de ani

”Întreprinderea pe care sibienii o cunosc astăzi sub numele de «Independenţa» a fost înfiinţată în anul 1875 de către maistrul forjor Andreas Rieger.  Numele ales de Andreas Rieger pentru întreprinderea sa a fost acela de «Prima fabrică ardeleană de maşini agricole şi turnătorie de fier», nume sub care a funcţionat până în 1921. Ajungând la concluzia că este mai profitabil să fabrice el însuşi maşini agricole simple, uşor manevrabile şi adaptate condiţiilor geografice ale ţării noastre, Rieger a început prin a fabrica primul plug schimbător cu corman din fier turnat sau cu plinte de oţel, cunoscut sub numele de plugul «sistem Rieger» şi comercializat în Transilvania sub numele de «patent Rieger».

Cu începere din 1894, au fost construite noi hale, moderne, după concepţiile şi planurile unor arhitecţi vienezi, pentru realizarea cărora s-au folosit materiale de construcţii de ultimă oră cum erau cărămida, cimentul, sticla, fierul, tabla, aplicându-se tencuială pe ziduri. Halele construite aveau structuri din fier şi beton ce permiteau realizarea de deschideri mari, cu şarpantă metalică şi acoperişuri din holzzement, ţiglă sau tablă, luminate de ferestre metalice şi de luminatoare”, consemnează site-ul dedicat patrimoniului Sibiului (patrimoniu.sibiu.ro).

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

27 comentarii

HISTORY

Acum 8 ani

Păcat de acest (căndva)simbol al industriei Sibiului că a ajuns ca o piesă de muzeu...și eu am un unchi -fost maistru 40 de ani la independența-care lăcrimează când vede în ce hal au adus-o nemernicii de după revoluție...totuși mai există o judecată și pt cei mai mari hoți,cei de după revoluție,și aia e judecata lumii de dincolo de cele pământești de care nu scapă nimeni,indiferent de câți bani sau câte relații sus-puse au....God bless Romania!!!
Raspunde

socialistul

Acum 8 ani

Pacat de aceasta fabrica si de altele din Sibiu, care au ajuns niste ruine. Cred ca a venit timpul ca fosta strada Ocnei care desparte Independenta in 2 sa fie redeschisa circulatiei. Barem cu atat sa ne alegem dupa ce s-a distrus industria romaneasca
Raspunde

mix

Acum 8 ani

daramati-le. faceti niste parcari, un multiplex . nu vreau cultura. m-am saturat.
Raspunde

@2-good idea!,@3-un AFON

Acum 8 ani

Dacă vrei cultură măi deșteptule de la 3 dă o fugă pe la Cluj,pe la Bucale,pe la șoldoveni sau mai bine ciocu mic.....pt că ,cultura nu mai ține de foame....caraghiosule!
Raspunde

vio

Acum 8 ani

prima veste buna pe ziua de azi Probabil ca smecherii care au ajuns stapani pe cateva hectare din centrul istoric sa puna bete in roata cativa ani de acum incolo, dar cu siguranta nu mai pot face nimic. Se pot face atatea lucruri minunate in zona respectiva, pe langa muzeu, incat totul depinde de cine va detine controlul. Tare mi-e frica si de imaginatia bolnava a arhitectilor romani, sa nu strice totul
Raspunde

www

Acum 8 ani

In sfarsit !
Raspunde

horia si closca

Acum 8 ani

ba nu printre primele din tara ,poate ai vrut s-a spui printre primele din europa ,ca in tara ,mai ales in sud si est s-a auzit de industrie numai prin ani 1975 ,tot ce s-a construit la mitici a fost desprins de comunisti din ce au lasat sasi industrie ,si hala aia de la tampela arata groaznic de pe podul mincinosilor,acolo unde vati tras casa alba a functionat un parc care deasemenea comunisti lau desfintat ,deschisa strada ,ocnei si nu numai ,str zidului si alte strazi de legatura cu orasu istoric ,ce plingeti dupa niste ruine ,acolo unde ati construit centrala a fost locuinte si tirgu finului ,locuintele erau adevarate bijuteri istorice ,asemanatoare cu cele din centru istoric a sibiului ,ba nu mai o tot lungiti asta este o metoda de a nu pune ,sibiul in valoarea pe care o merita ,vine neica nimeni care a facut fabrica praf si are si tupeu ca este a lui,se mai declara si manager ,si mai sunt multi de astia au ramas manageri pe niste terenuri facute pirloaga si acum asteapta s-a vina un peste mai mare si s-a le vinda ,si uite asa un coate goale care inainte de revolutie nu avea dupa ce bea apa si locuia intr-o garsoniera s-a trezit milonar in euro ,si amarasteni care au muncit pe acele platforme saraci lipiti pamintului si cu pensii de cacao dupa 45 de ani de munca ,ba un controlserios s-a vada tot fostu muncitor cum au ajuns s-a ramina in posesia terenurilor ,acesti manageri care au falimentat fabricile si acum au tupeu ca sunt propietari
Raspunde

@7

Acum 8 ani

Prostane ...parca ne-am inteles ca treci pe deconcentrate si Brasov.... Uite te invat eu ....prima turnatorie din Romania a fost in Resita iar industrializarea \"miticilor\" a fost destul de accentuata in sec XIX din cauza petrolului... Prima filatura a fost la Brasov si prima fabrica de hartie la Zarnesti.. Timisoara a avut prima linie de tramvai...Oravita primul pod de fier forjat..Campina prima rafinarie ...etc etc etc.. Orasul Sibiu era doar un targusor in vremea respectiva dar lucrurile astea sunt necunoscute pentru redactie Asadar ramai la deconcentrate mai ales acum cand am auzit ca se pregateste Romagazul de plecare la \"mitici\"
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Cine-or fi ceilalți proprietari care dețin 47% și cum or fi ajuns în posesia acelor acțiuni???
Raspunde

D W

Acum 8 ani

Si Balanta?
Raspunde

@9

Acum 8 ani

Salut bătrâne!...am crezut că ai trecut în neființă...Got sei dank că ești ok și că poți să mai menții antrenu aici pe TS...apropo ce mai face șefu tău? că nu prea mai auzim nimic noude el prin gazetă? a rămas cu sechele psihice după eșecul de la centru??
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Nu e niciun eșec, e un succes amânat.
Raspunde

sibianul

Acum 8 ani

vrem locuinte ANL sa nu mai stam in chirie
Raspunde

lol

Acum 8 ani

Auzi si la joseph, \"succes amanat\"! Asa ii spune acuma la flit? :)))))))
Raspunde

Silviu

Acum 8 ani

Pfff,inca o buba care o sa dainuiasca in orasul asta. Bine zice mix, faceti ceva practic acolo, ne-am saturat de vestigile trecutului, sunt destule.
Raspunde

@turnulsfatului

Acum 8 ani

parca s-au interzis dronele...
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

inca o data, glorificarea rahatului!!! avem niste RUINE in plin centrul orasului, si reusim sa le ridicam la rang de moaste sfintite ale unei epoci esuate!! OK, muzeu al industriei, bla bla bla - dar ar ajunge 1-2 hale vechi, transformate in muzee functionale la standarde moderne, nu depozit de fier vechi!!! Nu credeti ca ar ajunge 1-2 hale, cu tot spatiul aferent de 3000 mp, cu access facil din str Ocnei?? restul de spatiu ar trebui transformat in SPATIU VERDE atat de vital pentru bunastarea cetatenilori. Pentru mall-uri si proiecte imobiliare halucinante P+25 avem loc pe camp, cat vreti! Ar trebui refacuta legatura logica intre Str Onei si podul de piatra, undeva sa fie si cladirle muzeului, iar restul sa fie redat cetatenilor sub forma de spatiu verde!!!!
Raspunde

saturn

Acum 8 ani

bravo celor de la Cultura...macar aia fac ceva...
Raspunde

brasov

Acum 8 ani

***m.business24.ro/idei-afaceri/brasovul-noul-pol-al-investitiilor-din-romania-vezi-cele-mai-noi-proiecte-1534646
Raspunde

@19.

Acum 8 ani

Tu crezi ca noi inca n-am citit noile stiri despre afacerile din Brasov? Pai noi, sibienii, primul lucru pe care il facem dimineata este sa citim ce mai e prin Brasov. La fel cum faci tu cu presa sibiana. Penibilule!
Raspunde

sos

Acum 8 ani

Mare Pacat!
Raspunde

BB

Acum 8 ani

Păcat că în felul ăsta a mai murit o verigă a industriei româneşti, dar dacă tot este spaţiu acolo, plus cel de pe locul fostei Virola, de ce nu s-ar putea face acolo spitalul de urgenţă. E mult mai în centrul oraşului, s-ar putea face şi parcări şi reconfigura căile de acces. Poate radeţi şi fost Libertatea (oricum nu mai produce nimic), iar fostul Amylon e deja ras. Iată cât spaţiu disponibil, iar imobiliarele deocamdată bat pasul pe loc.
Raspunde

@8

Acum 8 ani

ba ce probleme aveti voi astia din brasov de comentati mareu pe saiturile sibiene,Vedeti-va de ale voastre, cum isi vad si sibienii, va tot bagati in seama,ca musca in c.u.ru calului.
Raspunde

ha ha

Acum 8 ani

daramatzi tzigania de acolo...se poate face o piatza moderna si cea din actuala locatzie folosita k un parc modern...
Raspunde

tex

Acum 8 ani

nu pot sa cred!!! nu se face mall? nu se fac blocuri inghesuite fara parcari! de asta domnilor e asa mare scandal...despre asa zisele \"cladiri prabusite\"!!! aveti cap...folositi-l cu incredere! nu doare!
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

mai bine le-ar face azil de batrani!
Raspunde

DD

Acum 7 ani

Ma bucur sa vad ca exista o viziune de viitor ceva mai larga si cred ca aceasta clasare va ajuta la dezvoltarea orasului, daca proiectele culturale ajung sa se si finalizeze. Pentru incredului am un exemplu: ***www.urbanity.pl/malopolskie/krakow/mocak,b3449 Uzinele Schindler din Cracovia. Va recomand sa cautai putin de unde au plecat si unde au ajuns in mai putin de 10 ani. Oamenii astia si-au revitalizat orasul bine zguduit de razboi, prin proiecte urban/siciologice/culturale. Si turismul tine de foame. Sibiul se bucura deja de destul de multa popularitate pe care nu trebuie decat sa o intretineti si sa o incurajati. Nu ratati aceasta oportunitate!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus