Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
14°C

VIDEO 18 milioane de euro: Primăria vrea să cumpere vechea autobază Tursib de pe Calea Dumbrăvii

VIDEO 18 milioane de euro: Primăria vrea să cumpere vechea autobază Tursib de pe Calea Dumbrăvii

Drept răspuns la interpelarea unui consilier local, primarul Astrid Fodor a anunțat că Sibiul este interesat să cumpere cele 4,7 ha de teren disponibile pe locul fostei autobaze Tursib, de pe Calea Dumbrăvii.

Anunțul a fost făcut după ce consilierii locali au adoptat în ședința de joi documentația urbanistică a unei noi străzi, care să lege strada Arieșului de Calea Dumbrăvii. Această nouă stradă este proiectată peste terenul vechii autobaze Tursib de pe Calea Dumbrăvii (detalii aici).

Ionuț Ghișe, consilier local din partea USR Sibiu, a adus în discuție chestiunea terenului fostei autobaze, care a fost scos la vânzare din toamna lui 2018 la prețul de 383 de euro/mp, fără TVA. Adică 18,1 milioane de euro, fără TVA, un preț considerat mult prea mare de către unii dintre investitorii de pe piața imobiliară (detalii aici). Terenul scos la vânzare are o suprafață totală de 47.268 de mp.

”Acest teren se dorește a fi valorificat prin vânzare pentru profit maxim. Însă câștigul așteptat de sibieni și de comunitate este valorificarea acestui teren pentru interesul public, nu pentru ridicarea unui cartier-dormitor. Dacă nu știți asta, vă invit să îi întrebați pe sibieni. Doamna primar, haideți să facem o consultare publică, cu specialiști, cu public, iar apoi să luăm cele mai potrivite decizii pentru cetățeni pe aceste câteva hectare de teren. Avem în lucru noul Plan urbanistic general al Sibiului, deci e un moment potrivit”, s-a adresat Ghișe primarului Astrid Fodor.

Ionuț Ghișe a invocat și criza de locuri din creșe și instituțiile de învățământ sibiene, situație care obligă la efectuarea cursurilor în două schimburi. ”Chiar dacă s-au făcut investiții în ultimii ani în aceste direcții, considerăm că nu sunt îndeajuns și mai avem multe de îmbunătățit pentru a ține pasul cu dezvoltarea orașul. Noi, consilierii USR, propunem găsirea unei soluții tehnice. Propunem ca pe acest teren să fie amenajată infrastructură educațională: școală care să aibă sală de sport, creșă, grădiniță, loc de joacă, spații verzi, spații de relaxare și infrastructură sportivă. De când sunt consilier local tot aud că nu există spațiu, teren, loc. Ei bine, avem acest teren. Trebuie doar să avem viziunea, dorința și, aș zice, curajul de a pune interesul public a sibienilor pe termen lung, mai presus de profitul pe termen scurt”.

”Analiză foarte profundă”

Vizibil deranjată de tonul interpelării, Astrid Fodor a anunțat că administrația pe care o conduce și-a propus să cumpere acest teren. ”Mă gândesc, totuși, să vă răspund ceva. Să știți că noi suntem într-o analiză foarte profundă legat de achiziția acestui teren de către Primăria Sibiu. Deci nu trebuie să mai facem dezbateri, că știm ce își doresc sibienii, vă asigur că știm chiar foarte bine. Ceea ce ar trebui să știți și dumneavoastră este de numărul de creșe care deja sunt contractate și care se vor construi, că le-ați avut în bugete. Cifra copiilor care vor putea fi cuprinși în aceste creșe acoperă necesarul. Asta este altă problemă. Deci, ce facem noi acum, este identificarea sursei de finanțare pentru achiziția acestui teren”, a răspuns Astrid Fodor.

Primarul Sibiului a mai arătat că ”profitul maxim” pe care Tursib intenționează să îl obțină pe urma acestui teren va fi utilizat pentru dezvoltarea societății de transport public. ”Acest teren nu este pentru profit, acest teren este gândit – dacă îl vinde Tursib-ul – mai ales pentru investiții în autobază și în creșterea capacității de transport. Că vorbim de zonă metropolitană și cartiere noi în Sibiu. Deci profitul puteți să îl uitați, domnule consilier, în rest vă asigurăm că avem în vedere în tot ceea ce faceți interesul sibienilor. Vă mulțumesc pentru intervenție”.

Discuțiile pe acest subiect pot fi urmărite în înregistrarea ședinței Consiliului local de mai jos, începând cu minutul 39:05

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Levante

Acum 1 an

Cam mult! Tinand seama ca Tursibul este tinut in spate de primarie ar fi trebuit pus un pret modic cu drept de preemptiune de cumparare pentru primarie.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Da, dar asta ar insemna, din punct de vedere legal, contabil, ca actionarul firmei (primaria) scoate bani (terenul) din patrimoniul firmei (Tursib) si ii lasa in carca pierderea din vanzarea pe minus fata de pretul pietei. Daca Tursib nu era o firma separata ci doar un departament al primariei, nu era problema asta.
Raspunde

Levante

Acum 1 an

Asa e, dar nu i-a impiedicat nimeni pana acum sa treaca terenul in contul investitiei in baza noua din Zona Ind Vest si a noilor autobuze achizitionate.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Nu s-o fi gandit :)
Raspunde

New Caracal

Acum 1 an

Firma tursib e a primariei si tot ei vand primariei ceva ce este deja al primariei!! Asa ceva se numeste spalare de bani , adica smen pe romaneste.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Pai uite ca legea ii obliga sa cumpere la un pret bun, altfel se cheama ca actionarul scoate bani (sub forma de imobile) din firma. Ar putea, bineinteles, sa nu cumpere, dar daca nu gaseste cumparatori... Faptul ca Tursib e firma separata nu vreo directie a primariei probabil protejeaza firma de o eventuala privare arbitrara de fonduri de catre primarie ori de cate ori face bugetul. In cazuri ca cel de fata se creeaza o nevoie artificiala de finantare, cand ar trebui sa fie usor de mutat terenul din curtea Tursib in curtea primariei. Dar, din nou, daca generalizezi (si legea e pt situatii generale, nu sta sa analizeze fiecare situatie) , vezi ca practic ar fi o privare a Tursibului de eventuale lichiditati pe care le-ar obtine din vanzarea la pretul pietei. Solutia ideala (nelegala in prezent) ar fi ca primaria sa ia terenul gratis dar sa se oblige ca da pretul corect Tursibului daca acesta vine cu dovezi ca are nevoie de banii aceia. Cum actionarul Tursib e tot primaria, ar trebui ca cel care vine cu dovezi sa fie un tert, de exemplu un auditor.
Raspunde

Tica

Acum 1 an

*** analizeaza profund de vreo 10 ani, de cand terenul sta degeaba si nu a terminat inca analiza

Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

ceva e foarte sigur "d-na Fodor" habar nu are ce vor sibienii...la fel 95% din cei care lucreaza in primarie...au intrat si ei in primarie ca e un loc caldut si nu ploua!!! si toata saptamana stau, te incurca cat pot si asteapta ziua de vineri, ora 12 cand usa primariei sa incuie!!! Nu ne mai aburiti cu tampenii!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Floare

Acum 1 an

1.Avem prea multi consilieri. 2. Domnul silabiseste in loc sa citeasca.

Raspunde

Raluca

Acum 1 an

Fiecare spatiu liber trebuie transformat in parc si locuri de joaca pentru copii, fiecare institutie/ spatiu industrial care poate fi relocata in afara Sibiului trebuie relocata si locul transformat in parc si locuri de joaca pentru copii. Sibiul sta ingrozitor de prost la parcuri si locuri de joaca pentru copii. Avem Padurea Dumbrava care este padure urbana, Parcul Subarini care nu are suficiente spatii de joaca pentru copii, Parcul Astra care nu are spatiu de joaca pentru copii, Parcul Tineretului destul de departe de cartierele dormitor si cu legaturi insuficient subliniate dar si destul de aproape de o intersectie extrem de poluata. Parcuri precum Strand sau Vasile Aaron sunt fara arbori si din pacate au cate o biserica exact in mijlocul lor.
Raspunde

John doe

Acum 1 an

Ahahahahaha. Fodor analizeaza PROFUND....
Raspunde

Flori

Acum 1 an

Nu inteleg ce se intampla in Sibiu. Langa fosta baza Tursib, pe Siretului, era un spatiu unde in loc sa se construiasca un spatiu verde, avem o biserica care si-a imprejmuit tot spatiul. In triunghiul din spatele blocurilor de pe Siretului- Cimitir- Valea Sapunului s-au construit blocuri. Pe aceeasi strada Siretului, capatul spre Ciresica avem un teren fara arbori cu tot felul de planuri de constructie unitati scolare. In locul centralei de pe Aleea Streiu- vis a vis de gradinita 43 s-a construit un bloc- zona si asa sufocata de constructii. Calea Cisnadiei s-a dorit largita pana in geamurile blocurilor- oamenii protestand pe drept. Pe trecerile de pietoni ale Caii Cisnadiei mai ales cea aproape de intersectia cu Ariesului oamenii trecu cu frica- acolo doar in mai anul acesta un pieton fiind accidentat mortal. Administratia Sibiu pentru cine construieste acest oras? Nu vedeti ca devine un oras ostil?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus