Lumea salamului italian este vastă și chiar și cele mai simple magazine alimentare oferă adesea o gamă largă de ele.
Mezelurile italiene sunt adesea făcute din carne de porc: salam, prosciutto, salsiccia, finocchiona, pancetta și așa mai departe, care sunt denumite în mod colectiv salumi.
În trecut, toate acestea erau făcute atunci când porcii erau măcelăriți la sfârșitul toamnei sau începutul iernii și lăsați deoparte pentru a garanta o aprovizionare cu carne în lunile mai calde, când carnea necurată se strică rapid.
Iată care sunt cele mai bune și populare tipuri de salam italian:
Salam italian Genova
Unul dintre cele mai comune soiuri de salam italian, această carne este originară din orașul Genova din nord-vestul Italiei. Este întotdeauna făcut din carne de porc, dar uneori conține și carne de vită sau vițel. Aroma sa distinctivă provine din condimente precum usturoi, sare, boabe de piper alb și negru și vin. Are o aromă relativ blândă și o textură bogată.
Pepperoni
Cu toții îl știm pe acesta! Acest salam italian de porc și vită este cel mai frecvent cunoscut pentru a completa pizza cu aroma sa sărată și grasă. Calitatea sa cea mai caracteristică este culoarea roșie, care provine de obicei de la un agent de întărire numit nitrat de sodiu. Pentru a evita aditivii supraprocesați, încercăm să optăm pentru pepperoni fără adaos de nitrați sau nitriți.
Calabrez
Ori de câte ori vezi cuvântul „Calabrese” sau „Calabrian”, este de obicei un semn că produsul este puțin picant – iar salamul nu face excepție! La acest salam italian tradițional de porc se adaugă ardei iute de Calabria, oferindu-i o mușcătură aprinsă, care este delicioasă pe pizza, în sandvișuri sau chiar pe plăci de mezeluri... atâta timp cât oaspeții tăi sunt avertizați corespunzător! Deși este picant, are acea căldură a aromei care vine și cu ardeii de Calabria și este un salam delicios de mâncat.
Prosciutto
Spre deosebire de salamul anterior despre care am discutat până acum, Prosciutto nu este un cârnat, ci este făcut în schimb din pulpe de porc, care sunt curate, condimentate și tăiate în bucăți incredibil de subțiri. Există destul de multe soiuri de Prosciutto: crudo, care este delicatesa întărită cu sare, subțire ca hârtia, și cotto, care este foarte asemănătoare cu șunca. Ne place să mâncăm Prosciutto crudo în tone de moduri, de la pur și simplu apariția pe un platou de antipasti până la a-i face loc în salate, paste și multe altele. Prosciutto cotto este grozav pe sandvișuri.
Soppressata
Soppressata se face cu bucăți mai slabe de porc, spre deosebire de bucățile mai bogate din alt salam italian. Condimentele comune includ sare, piper, rozmarin, ardei iute, usturoi și chiar un strop de cățel de usturoi sau scorțișoară. Se face diferit în toată Italia în diferite regiuni, iar aspectul poate varia destul de mult. Este aproape întotdeauna caracterizat prin măcinarea sa mai mare și mai grosieră a cărnii, spre deosebire de a fi măcinată fin. Este perfect pentru platouri de brânză.
Mortadela
Gândește-te la Mortadella ca la bologna italiană – dar, în opinia noastră, o versiune mult mai delicioasă! La fel ca bologna, mortadella este un produs de cârnați emulsionați – și de fapt provine din Bologna, Italia. Se caracterizează prin prezența unor cuburi de grăsime dispersate peste tot și este împânzit cu fistic verde. Este absolut delicios pe sandvișuri.
Toscano
Acest salam tradițional de carne de porc și vită este originar din Toscana și are o aromă blândă delicioasă. Sarea, piperul, vinul roșu și usturoiul sunt principalele componente de condiment ale acestui salam italian tradițional. Tinde să fie puțin mai slab decât alte soiuri tradiționale de salam, dar încă se laudă cu o textură decadentă și bogată. Acesta este un salam foarte popular de adăugat la platourile de brânză sau orice lucru care necesită salam asortat!
Pancetta
Pancetta, care este adesea denumită cu dragoste „slănină italiană”, este un produs minunat de bogat din burtă de porc, curată cu sare și învechită. Spre deosebire de bacon, pancetta poate fi consumată în stare crudă – este la fel de delicioasă consumată în acest fel sau mâncată gătită. Pancetta crudă se mănâncă cel mai bine în felii subțiri, spre deosebire de bucățile tăiate cubulețe care sunt destinate gătirii.
Acestea sunt principalele tipuri de salam italiani pe care ar trebui să le încerci, dar desigur că lista nu se termină aici – există sute de soiuri de salam, precum există și în România, de la salam de Sibiu la salam Sinaia.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 5395
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
ANDREI NICULAE
Acum 6 ore
Friki Riki
Acum 7 ore
Un cititor
Acum 9 ore
GPT - simplu și fără școală
Acum 9 ore
Ger