O petiție care vorbește despre o serie de nereguli care ar avea loc la Filarmonica de Stat Sibiu a fost lansată pe internet. Manifestul este semnat de colectivul artistic al Filarmonicii de Stat Sibiu, melomani și societatea sibiană, iar în conținutul acesteia se aduc acuzații cu privire la procedura examenelor de promovare în grad, acuzații de discriminare sau hărțuire morală. În replică, directorul Filarmonicii, Cristian Lupeș, spune că întreaga petiție este o demonstrație de frustrare din partea unor angajați care nu au trecut examenul de promovare în grad.
Citește și: „Tensiuni la Filarmonica de Stat din Sibiu. Artiștii îl acuză pe managerul instituției de agresivitate”
„Pentru o Filarmonica de Stat Sibiu fără bullying, intimidare, hărțuire morală, discriminare, victimizare și xenofobie” este numele petiției lansate în mediul on line de o parte dintre angajații Filarmonicii de Stat Sibiu. În manifest este condamnat felul în care muzicienii si artiștii Monica Florescu, Eduard Dascaliuc și Makcim Fernandez Samodaiev au fost tratați în timpul examenelor de promovare în grad, spunându-se că întreaga procedură nu corespunde cu legea în vigoare, aducând pagube instituției și daune morale și materiale angajaților Filarmonicii. De asemenea, sunt aduse conducerii Filarmonicii acuzații de discriminare, crearea unui mediu toxic de lucru pentru angajați sau existența unor episoade de hărțuire morală.
Contactat telefonic de reporterul Turnul Sfatului, muzicianul Makcim Fernandez Samodaiev a explicat ce anume îl nemulțumește.
„În principiu, în petiție scrie de ce suntem nemulțumiți. Este un bullying împotriva colegilor, o discriminare la adresa unor colegi. De exemplu, sunt făcute angajări pe acordul părților, în condițiile în care noi, muzicienii, suntem angajați prin concurs și dintr-o dată ne trezim cu anumiți colegi care nu au fost angajați prin concurs, ci prin aranjament cu conducerea, care, bineînțeles, arată disparitate și discriminare în tratament între colegi. Apoi, am trecut acum printr-un examen de grad care are rezultatele publicate pe pagina Filarmonicii în care eu am primit 37 de puncte din 100. Au fost date programe extrem de dificile, iar în comparație cu alți colegi am avut dublu cantitate de muncă și atunci, toți colegii, fiind cu adevărat revoltați, am făcut o petiție în scris. Avem și una fizică ce are 30 de semnături, în pofida faptului că sunt colegi care sunt în vacanță”, spune muzicianul.
De asemenea, acesta subliniază faptul că evaluarea a fost făcută în perioada de concedii stabilită de conducerea Filarmonicii.
„Evaluarea a fost anunțată în 11 iulie, pentru că eu am făcut o cerere în data de 10 iulie pentru a afla data concursului și ne-am trezit că a fost fixat în data de 26 iulie, asta în condițiile în care concediul oficial decis de conducerea Filarmonicii este din data de 21 iulie și până în 25 august, un concediu stabilit deja de câteva luni. Ceea ce se întâmplă nu este de ieri sau de astăzi. Eu sunt prima persoană care iubește acest oraș, de aceea fac toate activitățile pe care le fac și de aceea m-am mutat aici, dar tot ce se întâmplă mi se pare cusut cu ață albă”, mai spune artistul.
Directorul Filarmonicii este de părere că la mijloc este vorba despre orgolii
Cristian Lupeș, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu și-a spus punctul de vedere cu privire la acuzațiile semnalate în petiție.
„În primul rând petiția, cea la care v-ați referit atunci când m-ați sunat, se adresează spațiului public și nu se adresează Consiliului Județean. În al doilea rând, petiția este făcută de niște angajați care nu au trecut o serie de audiții și examene de promovare în grad profesional. Nu este făcută de nimeni altcineva. Dintre cei trei o singură persoană a trecut evaluarea în grad, dar este soția unuia dintre cei trei. Din punct de vedere juridic se înțelege motivul. Din punct de vedere al regulamentului noi am respectat cu strictețe toate regulile pe care le avem în vigoare. Din alt punct de vedere, tocmai ca să nu fie acuzată instituția și nici managerul de subiectivitate, comisiile și cele de examen și cele de la contestații au fost făcute din personalități ale vieții muzicale românești din toată țara și nu din instituție”, spune directorul.
Acesta precizează că din partea Sibiului a participat un singur reprezentant, în rest fiind artiști din țară.
„De exemplu, la violoncel a fost solistul de la Filarmonica din Iași sau șeful de partidă de la Filarmonica din Timișoara, două instituții muzicale foarte importante în țară. La comisia de contestații a fost marele solist și directorul Filarmonicii din București, maestrul Marin Cazacu. Tot la contestații a fost prezent solistul, fostul director al orchestrelor și formațiilor radio, maestrul Răzvan Suma. Evaluarea nu a fost făcută pe plan local. Având în vedere valoarea pe care și-o arogă și și-o atribuie orice muzician și angajat al Filarmonicii noastre din Sibiu, noi am făcut comisii ca atare. Nu este vorba despre nimic altceva. Eu nici nu am fost prezent în această ecuație. Din punctul acesta de vedere, toată această petiție reprezintă demonstrația unui orgoliu sau a unei frustrări personale”, mai spune Lupeș.
Totodată directorul nu este de acord cu acuzațiile de discriminare spunând că nu a sesizat să existe discriminare în instituție și pentru că nemulțumirile artiștilor au fost punctate cu o serie de exemple, cum ar fi acuzația de calomnie la adresa dirijoarei Nil Venditti, concedierea abuzivă a consultantului artistic Adina Zaharia Dombi, demisii în masă sau câștigarea în instanță a procesului intentat de Sindicatului Artiștilor Instrumentiști ai Filarmonicii de Stat Sibiu pentru anularea unei decizii considerate abuzive a managerului Cristian Lupeș în privința sporurilor, acesta din urmă a făcut o serie de precizări.
„În ceea ce privește acuzația de calomnie vă pot răspunde. D-na Nil Venditti a încercat să șantajeze managementul instituției, afirmație care poate fi dovedită prin înregistrarea telefonică prin care își dorea să aibă concerte la Sibiu. Nu există nicio calomnie, nicio acuzație, niciun proces pe rol, așadar acuzație din petiție este complet falsă. De asemenea, nu există nicio concediere abuzivă. D-nei Dombi i-a expirat de drept contractul, la termen. Singura chestiune care a fost la vremea respectivă a fost că nu s-a mai prelungit contractul, dar nu a fost o concediere abuzivă. Vă putem da acte doveditoare. Nu a fost nimeni niciodată concediat din Filarmonică de când am venit eu. Cazul a ajuns în instanță, dar nu este o concediere, cu atât mai puțin una abuzivă”, mai spune managerul.
Cu privire la procesul legat de sporuri, Lupeș spune că „este un enunț prematur având în vedere că deocamdată instanța nu și-a precizat motivele. Așadar este pur și simplu o forțare a limitelor de înțelegere a celor din presă, pentru că deocamdată, instanța nu și-a precizat motivația.”
Nu în ultimul rând acesta nu confirmă numărul demisiilor.
„Este un fals în declarații pentru că a fost o doamnă care și-a dat demisia ca ulterior să se angajeze la o altă instituție de stat din Sibiu, a mai fost un domn din orchestră care a plecat de la noi și s-a angajat la o altă instituție de stat, dar din Oradea și ca demisii a mai fost o doamnă de la vioară în primul an în care am venit ca manager, dar pentru că avea apucături și dorințe de a se integra în natură și în absolut și era clar că nu eram noi de vină că și-a dat demisia și chiar mi-a părut rău că a plecat, pentru că era un element pozitiv.”
Până la ora publicării acestui material, petiția lansată în mediul on line a fost semnată de 220 de persoane din Sibiu și din alte orașe ale țării. În comentarii se regăsesc și alți angajați ai Filarmonicii care susțin nemulțumirile semnalate.
Citește integral petiția AICI
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Eduard Dascaliuc , filarmonica discriminare , angajati filarmica , petilie , Filarmonica de Stat Sibiu , abuzuri , Monica Florescu , Makcim Fernandez Samodaiev
Vizualizari: 3985
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Mihai Tanase
Acum 7 ore
Carcotel
Acum 7 ore
Carcotel
Acum 8 ore
Mike
Acum 8 ore
Radu