Sâmbătă,
13.08.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Ce facem în week-end? Folclor în Piața Mare, pirați și comori în Muzeul Astra, tuberoze, drumeții, concerte ca în anii 90 și triatlon

Ce facem în week-end? Folclor în Piața Mare, pirați și comori în Muzeul Astra, tuberoze, drumeții, concerte ca în anii 90 și triatlon

Un week-end plin de evenimente în municipiu și județ: în Piața Mare se desfășoară Festivalul Internațional ”Cântecele Munților”, în Piața Huet se va cânta rock-baroc, pirații vor naufragia în Muzeul în Aer Liber, tuberozele fac festival în Hoghilag, iar pe valea Avrigului va cânta The Mono Jacks.

Folclor în Piața Mare

Nume de prestigiu ale scenei populare româneşti își vor face apariția vineri, sâmbătă și duminică, în Piața Mare la Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele Munților” 2022.

Vineri, de la ora 19 se va desfășura spectacolul folcloric „Junii Sibiului şi invitaţii lor” și nu vor lipsi Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Adrian Neamțu, Paula Medrea, Geanina Gavrilă,

Ina Chiriac, Giulia Medrea, Ilie Caraș, Daria Gâdea, Roberta Selagea, Sînziana Ștefan,

Marcel Părău, Camelia Cozma Stoiță, Nelu Albu, Oana Bozga, Bogdan Toma, Iulia Mihai, Ovidiu Homorodean, Daniel Pop, Andra Matei, Ilie Medrea, Dumitru Teleagă, Marius Ciprian Pop, Mariana Ionescu Căpitănescu, Vasilica Tătaru, Alina Pinca, Mariana Deac, Ionuț Fulea, Niculina Stoican, Dinu Iancu Sălăjanu, Andreea Voica, Ansamblurile Folclorice „Ceata Junilor”, "Veteranii Junii Sibiului” și Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”.

Sâmbătă, de la ora 19.00 va fi un spectacol folcloric, susținut de ansamblurile: ”Ardealul” - Sibiu, „Zora” - Serbia,  „Bihorul” - Bihor și Maria Ghiț, Romina Suciu, Adi Balint, „Ankira Anadolu” - Turcia, „Rapsodia Someșană” – Cluj și Ana Ilca Mureșan, „Cununa Carpaților” - București și Daniel Turică, dar și un concert extraordinar, susținut de: „Orchestra de Muzică Populară din Voivodina” – Serbia.

Soliști: Răzvan Năstăsescu, Codruța Rodean, Bogdan Cioranu, Traian Stoiță, Alina Ceuca, Anda Horoba, Izabela Tomița și Gabriel Popescu, Aurora și Săndel Mihai, Ancuța Corlățan, Nicu Mâță,

Stana Stepanescu și Bojidar Ciobotin, Sebastian Emanuel Stan, Adriana Anghel, Mariana Anghel, Cristian Pomohaci, Tudor Furdui Iancu și Nicolae Furdui Iancu

Duminică, tot de la ora 19, vor urca pe scenă ansamblurile „Dor Transilvan” - Cluj, cu Iulia Bucur și Adriana Irimieș, „Arcanul bătrânesc” din Frătăuții Noi, Taraful „Obcina” și Călin Brăteanu, „Doina Aiudului” – Alba, „Del Bernal” – Mexic, „Iskra”- Bulgaria. Soliști: Alexandra Chira, Andreea Dinu, Simona Alexandru, Mihai Teacă, Ioana Ștefan, Mădălina Mureșan, Ingrid Boengiu, Cătălina Rotaru, Alexandru Brădățan, Paul Ananie, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru, Andreea Haisan.

De la ora 21 se va desfășura concertul extraordinar ”Loredana și Junii Sibiului”. Orchestra „Agurida”, Ansamblul  Folcloric Profesionist ,,Cindrelul – Junii Sibiului” și Loredana Groza vor avea invitați speciali. Prezintă spectacolul ce va fi transmis și la TVR, Iuliana Tudor.

Pirații naufragiază în Muzeul Astra. Cine îi ajută?

Doi pirați naufragiază în Muzeul Astra în încercarea lor de a găsi o comoară demult pierdută. Așa începe un joc pentru copii și adulți propus a se desfășura în zona Etno Tehno Parc.

”Haideți să-i ajutăm pe cei doi pirați să găsească comoara, să dezlege misterul meșteșugurilor tradiționale și al uneltelor necesare pentru a repara corabia. Doar în acest mod ei se vor putea îmbarca spre o nouă aventură de peste mări și țări”, anunță organizatorii.

Misiunea lor este să repare cu ajutorul meșteșugarilor și al uneltelor tradiționale corabia naufragiată, pentru a se putea întoarce înapoi pe mare.

Evenimentul se va organiza sâmbătă și duminică între orele 11 și 13.

Triatlon în Sibiu

Duminică, 7 august, se desfășoară în Muzeul Astra, Grădina Zoologică și drumurile județene Sibiu - Rășinari DJ 106 A și Sibiu - Cisnădioara DJ 106 D un concurs de triatlon, cu mai multe probe.

Se organizează Triatlon Olimpic - 1500 m înot, 40 km bicicletă, 10 km alergare, vârsta permisă 20-69 ani; Sprint Triatlon - 500 m înot, 20 km bicicletă, 5,5 km alergare, vârsta permisă 20-75 ani și Ștafetă - în care fiecare dintre cei 3 membri parcurge, pe una din probe, distanța de la Triathlon Olimpic: 1500 m înot, 40 km bicicletă, 10 km alergare. Vârsta permisă 20-75 ani

Rock Barock în centrul Sibiului

A cincea ediție a Street Music Festival, organizat în municipiul Sibiu, în acest week-end, este dedicată ”Rock Baroc”. După ce piesa "Nothing else matters" a trupei Metallica a fost interpretată la orga Bisericii Evanghelice din centrul orașului, sâmbătă va fi un program de rock classic susținut de "4Tune Quartet", apoi în "Zen Tango" va prezenta în premieră absolută cele mai noi creații de Tango din România.

Duminică, copiii sunt invitați de "Learn with music Sibiu" la o poveste muzicală despre Antonio Vivaldi și apoi la un atelier de creație Farbenlicht cu Kristina Rațiu Demuth.

Festivalul se încheie cu proiectul muzical "Legends", interpretat de flautistul Matei Ioachimescu și PERCUSSIONescu.

Led Zeppelin,Iron Maiden, Nirvana, Aerosmith sau Metallica sunt doar câteva nume prezentate într-un program electrizant în Piața Huet, de la ora 20.

Petrecere ca în anii 90

6 August 2022 este data în care toți sibienii pot petrece ca odinioară și pot dansa până în zori pe hiturile anilor `90-`00 la cel mai tare chef al verii: ARMONIA disco & retro Sibiu.

Organizatorii evenimentului au pregătit o noapte de neuitat, cu muzică bună, atmosferă incendiară și Dj de renume. Anul acesta ARMONIA disco & retro Sibiu va avea loc într-un loc unic de lângă Sibiu - la The Home of Backyard, zona Aerodromul Măgura. Nu vor lipsi din playlist cunoscutele melodii semnate de formații precum ASIA, Genius, Body&Soul, 3 Sud Est, N&D, Valahia, Andre, Animal X, Sweet Kiss, Akcent și mulți alții.

„Sărbătoarea tuberozelor” la Hoghilag

Sâmbătă și duminică, la Hoghilag, are loc „Sărbătoarea tuberozelor”. Evenimentul este organizat în fiecare an și se desfășoară pe perioada a două zile.

„Prin acest eveniment, promovăm cultivarea acestor minunate flori, foarte cunoscute și apreciate încă de la începutul secolului XX. Tuberoza de Hoghilag este a treia floare din Europa care va primi de la Comisia Europeană recunoașterea ca produs cu Indicație Geografică Protejată alături de Azaleea de Gent din Belgia și Trandafirul de Szoregy din Ungaria”, transmit reprezentanții primăriei Hoghilag.

Evenimentul este unul cu un pronunțat caracter cultural. Toți cei care vor fi prezenți vor viziona proiecții de filme, vor fi serate muzicale, lansări de carte, piese de teatru și altele. Startul sărbătorii va fi dat pe data de 6 august, la ora 12, la Biserica Evanghelică din Hoghilag.

Filarmonica Sibiu:  "Concerte pe acoperiș”

Filarmonica va continua și în acest week-end programul ”Concete pe acoperiș”. Sâmbătă, va fi o producţie inedită a ansamblului Musica Viva.

”Veţi poposi, astfel, o oră în camera de poveşti a Şeherazadei, care vă va purta nu doar în lumea orientală imaginată de Rimski-Korsakov, ci şi în cea a jazz-ului clasic, trecând de la covoarele zburătoare şi de la fumul lămpii fermecate la atmosfera decadentă şi relaxată a Rapsodiei în Albastru a lui Gershwin”, anunță organizatorii.   Spectacolul începe de la ora 21, iar un bilet costă 40 de lei.

Duminică, de la ora 20, va fi programul ”Reverie. Arii și duete de operă”, invitați fiind soprana Veronica Anușca și Cristian Hodrea.

”Soprana Veronica Anușca, solistă a Operei Naționale din București, alături de baritonul Cristian Hodrea, solist al Operei Naționale din Cluj-Napoca, vor concerta alături de tinere talente, viitoare nume mari ale scenei de operă din România”, transmit organizatorii.

Pe poteci, în jurul Sibiului

Sibiu Transylvania Tour Guide şi Anii Drumeției vă invită sâmbătă, de la ora 9, la o plimbare pe ”Colinele Transilvaniei”.

”Dragi drumeți, vă propunem o drumeție în familie, potrivită pentru copii și patrupezi, de această dată în Colinele Transilvaniei, pe ruta: Biertan - Copșa MAre - Biertan.

Vom porni chiar din parcarea din fața Bisericii fortificate, unde vom lăsa mașinile și vom urca către est, deasupra grădinilor din Biertan. Ajunși pe culmea dealului, vom coborî către Copșa Mare, vom trece prin fața Bisericii Fortificate de acolo, apoi vom ieși din sat în direcția sud, pe Valea Carelor. Începem o nouă urcare, ceva mai rapidă, apoi coborâm domol pe la liziera pădurii până pe Valea Biertan. Odată traversat râul, facem dreapta pentru a ne reîntoarce la locul din centrul Biertanului, unde am lăsat mașinile.

Pe cei care au rezistat eroic până la capăt și care doresc să viziteze Biserica fortificată (Patrimoniu Mondial UNESCO) și să-i afle minunatele povești, îi voi însoți într-un tur ghidat de circa 30-40 min. Ghidajul este inclus în tariful drumeției, dar costul intrării în biserică trebuie să îl achitați fiecare dintre voi”, invită organizatorii.

Trebuie precizat că tura se adresează persoanelor cu un minim de condiție fizică, copiilor și patrupezilor. Traseul costă 50 de lei, iar pentru copii este gratuit.

”Făgăraș Fest”: șezătoare, mâncare tradițională, filme, excursii, muziă și fotografie

Complexul Turistic Brândușa, de pe Valea Avrigului, găzduiește la sfârșitul săptămânii Făgăraș Fest, "un festival care promovează unicitatea și frumusețea Munților Făgăraș, importanța ariilor protejate din România. Un festival care atrage atenția asupra protejării celor mai întinse păduri sălbatice de pe continent, în beneficiul oamenilor și al naturii”, informează organizatorii.

Timp de trei zile, vor fi excursii ghidate, mâncare tradițională, târg de produse locale, muzică bună, activități culturale, ateliere pentru copii, dezbateri tematice, competiție sportivă și nu numai.

Vor susține concerte Taraful de la Vărbilău (sâmbătă, de la ora 20) și The Mono Jacks (sâmbătă, de la ora 21).

Intrarea este liberă, doar anumite activități și locurile în camping vor fi contra cost.

Triada MTB, la Păltiniș

Triada MTB Păltiniș, al 3-lea eveniment din cadrul Triadei MTB 2022, se va desfășura sâmbătă și duminică, la Păltiniș. Va include o competiție de XCO Class 1 UCI sâmbătă și celebrul Geiger MTB Challenge, un maraton de mountain bike, duminică.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Relucu Lotrean

Acum 1 săptămână

Bine ca tot tineretul merge la Antol sa se drogheze si sa beie, noi suntem credinciosi si romani din neamul romanesc si mergem cu familiile la Cantecel muntilor, la un mititel si o bere buna pe centru!
Raspunde

V

Acum 1 săptămână

Dacă sunteți credincioși în frunte cu Pomohaci de ce nu țineți postul Sf. Maria?

Raspunde

S

Acum 1 săptămână

Pomohaci?? plătit din bani publici? ce rușine!!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus