Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Preţurile mondiale la alimente au scăzut şi în iulie, pentru a patra lună consecutivă

Preţurile mondiale la alimente au scăzut şi în iulie, pentru a patra lună consecutivă

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în luna iulie, pentru a patra lună consecutivă, coborând şi mai mult faţă de maximul istoric atins în luna martie, graţie în special declinului preţurilor la cereale şi uleiuri vegetale, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite AFP, citat de Agerpres.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna iulie 2022, acest indice a scăzut cu 8,6% comparativ cu luna iunie, până la 140,9 puncte, faţă de valoarea revizuită de 154,3 puncte atinsă în luna iunie. Chiar dacă a scăzut timp de patru luni, acest indice este în prezent cu 13,1% mai mare decât era în luna iulie 2021.

"Scăderea preţului produselor alimentare de la nivelul istoric este binevenită, cu toate acestea persistă multe incertitudini, inclusiv preţurile mari la îngrăşăminte care pot afecta perspectivele de producţie viitoare şi veniturile fermierilor", a declarat economistul şef al FAO, Maximo Torero.

Reculul din luna iulie al preţului alimentelor se datorează în principal unei scăderi de 19,2% a preţului uleiurilor vegetale, "care au coborât la cel mai redus nivel din ultimele 10 luni", în condiţiile în care au scăzut cotaţiile internaţionale pentru toate tipurile de uleiuri.

Potrivit FAO, preţurile cerealelor au scăzut cu 11,5%, "în primul rând ca urmare a unei scăderi de 14,5% a preţului grâului, parţial ca reacţie la acordul încheiat între Ucraina şi Federaţia Rusia pentru deblocarea exporturile din principalele porturi din Marea Neagră", subliniază organizaţia.

Preţul zahărului, calculat de FAO, a scăzut cu 3,8% comparativ cu luna iunie, în timp ce preţul lactatelor a scăzut cu 2,5% iar preţul cărnii calculat de FAO a înregistrat un declin modest de 0,5%, în condiţiile în care a scăzut cererea de import pentru carnea de vită, oaie şi porc, în timp ce preţurile internaţionale la carnea de pui au atins un maxim istoric.

foto depositphotos.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1109

Comentarii

7 comentarii

Rob

Acum 1 an

Se pare că România nu se încadrează în mondial.
Raspunde

Cetateanul Gogu

Acum 1 an

Cred ca ati gresit titlul alticolului sau nu traiti in Romania.

Raspunde

Titi

Acum 1 an

Cine mai crede minciunile scuipate de organizatiile astea mondiale controlate de tot felul de persoane dubioase gen Bill Gates, Soros, Rockefeller? Probabil doar cei ce traiesc in metavers.

Raspunde

@

Acum 1 an

fugi de aici, bah franarule

Raspunde

Marioara

Acum 1 an

Ciudat... La noi, zaharul s-a scumpit in ultima saptamana cu 50%: de la 3,05 la 4,59. Cine sa mai inteleaga ceva... Am vazut o oferta la 3,99 lei. Halal oferta! Ca sa nu mai vorbim de ulei si faina... Mai rau ca in dictatura... O sa ne rationalizam singuri consumul din cauza preturilor.

Raspunde

Claus

Acum 1 an

Pai s a scumpit acciza din 1 august la tutun bauturi alcoolice si produsele care contin zahar,implicit zahar.

Raspunde

Claus

Acum 1 an

Pai la noi pun 10 lei si scad 10 bani in situatii de genul,in 2008 inainte de criza artificiala care nu avea de ce sa ne afecteze pe noi in special ca tara care nu contam pe plan mondial,preturile la carburanti erau cuprinse intre 3,13 si 3,55 lei per litru benzina/diesel ca mai apoi in februarie 2009 sa se scumpeasca de 4 ori ajungand la 5,15 5,60 lei benzina/diesel...si a stagnat pana prin 2012 cand anuntau ca am depasit pragul de faliment cu rigorile vremii,dar preturile au ramas la fel. Apoi treptat s a ajuns la pretul de peste 6 dieselul depasind pretul benzinei,si urcand aproape de 7,cu plus minus 20 30 bani pe an,in functie de jocurile de afara,ca mai apoi azi sa fie 10 lei per litru,se va scoate mult umilitul 50 bani ca ajutor si v om alimenta cu 11 lei pana la sfarsit de septembrie chiar daca pretul barilului de petrol a ajuns la cotele dinainte de invazia bolșevica,si preturile vor ramane 10 lei,plus minus 10 bani,cand vezi 10 lei te sperii,cand e 9,9 zici ca e ok,sau daca e 10,40 lei,vei spune ca.. ce mai conteaza 10 bani...si asta nu are treaba cu Rusia,ci cu jocuri mondiale,strategii si jocuri bolnave dand vina pe incalzirea globala care ar veni din urma poluarii,dar a defeisarii nu,pai in America asta era o problema in anii 70 80,si aia au motoare de 3500+ iar carburantul e ieftin,paduri mai deloc si sunt bine merci...deci nu merge coxul asta ca prin pret constrangi lumea sa nu mai consume,as da masina pe 20 lei,sa am tren direct unde am treaba sau ceva autobuz,insa asa,inca mai folosesc masina.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus