Sâmbătă,
01.10.2022
Innorat
Acum
16°C

Ministrul educației despre bursele elevilor: „ Cel puțin 12 elevi vor lua bursă în fiecare clasă din România”

Ministrul educației despre bursele elevilor: „ Cel puțin 12 elevi vor lua bursă în fiecare clasă din România”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a făcut sâmbătă, 6 august, o serie de declarații la Forumul Educației la Iași 2022, cu privire la schimbările din anul școlar 2022 – 2033, scriu cei de la Edupedu. Printre acestea a făcut referire și la bursele elevilor. Acesta a precizat că cel puțin 12 elevi dintr-o clasă de 28 vor lua bursă. Măsurile în privința burselor școlare vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

„Veți vedea că în fiecare clasă de 28 de elevi aveți cel puțin 12 elevi care vor lua bursă în fiecare clasă din România, iar cuantumul acestor burse va fi motivant”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Forumul Educației la Iași 2022. Acesta a pus că măsurile în privința burselor școlare vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Exemplul oferit de ministrul Cîmpeanu este următorul: „Raportați, vă rog, o clasă de 28 de elevi pentru a fi cât se poate de clar: 28 de elevi de liceu. Veți ști că, pentru acea clasă, bugetul de burse, dacă vrei să coborâm de la nivel de școală la nivel de clasă, este de 1.500 de lei înmulțit cu 28 de elevi, 42.000 de lei. Împărțiți la numărul de luni de școală. Veți vedea că aveți peste 4.800 de lei pe lună burse. Dacă media între 500 de lei bursă de performanța școlară sau 300 de lei minim bursă socială este de 400 de lei, veți vedea că în fiecare clasă de 28 de elevi aveți cel puțin 12 elevi care vor lua bursă în fiecare clasă din România, iar cuantumul acestor burse va fi motivant.”

Acesta a explicat în ce constă propunerea de lege: „Vrem să dăm putere școlilor, vrem să avem un management profesionist în școli. Propunerea din lege este următoarea: pentru fiecare elev al acestei țări din cei 871.000 elevi din învăţământul primar – o alocație de 400 de lei pentru burse, sunt doar burse sociale în primar. Pentru învăţământul gimnazial este vorba cei 751.000 elevi – alocaţia este de 920 de lei. Pentru învăţământul liceal și este vorba de cei 573.000 elevi în liceu, grupați în două categorii, alocaţia este de 1.500 lei pentru licee teoretice şi vocaţionale și, pentru că vrem să susținem învățământul profesional cu adevărat, alocația este de 3.000 de lei per elev.”

Sorin Cîmpeanu: „Avem și a treia categorie de măsuri care intră în vigoare încă de la 1 ianuarie 2023, spre exemplu, bursele elevilor. Bursele elevilor au un impact de peste 8% din tot impactul Legii învățământului preuniversitar. Și să fac legătura aici între nevoia de susținere a burselor elevilor și partea de echitate. Bursele elevilor sunt unul dintre cei patru piloni care pot reduce cu adevărat abandonul școlar. (…)

Există schimbat principiul de alocare a burselor. Bursele sunt de două feluri mari și late, se adaugă burse profesionale, se adaugă, sigur, burse pentru excelență olimpică. Totuși, marea parte a burselor sunt fie pentru susținerea performanței școlare, studiul pentru susținerea performanțe școlare, că le putem numi de merit, oricum, dar sunt pentru obținerea performanțe școlare, că tot vorbeam de excelență, și sunt pentru susținerea elevilor cu nevoi sociale. Sunt două categorii.

Vrem să dăm putere școlilor, vrem să avem un management profesionist în școli. Propunerea din lege este următoarea: pentru fiecare elev al acestei țări din cei 871.000 elevi din învăţământul primar – o alocație de 400 de lei pentru burse, sunt doar burse sociale în primar. Pentru învăţământul gimnazial este vorba cei 751.000 elevi – alocaţia este de 920 de lei. Pentru învăţământul liceal și este vorba de cei 573.000 elevi în liceu, grupați în două categorii, alocaţia este de 1.500 lei pentru licee teoretice şi vocaţionale și, pentru că vrem să susținem învățământul profesional cu adevărat, alocația este de 3.000 de lei per elev.

În acest fel, fiecare şcoală va şti exact care este bugetul pe care îl are la dispoziţie, va putea să-şi pună în practică propria politica de susținere a performanței și echității, vom putea să transferăm principiul de la nivel național, la nivelul fiecărei școli, va avea un buget. Vă dau un exemplu, un colegiu care are și gimnaziu, are patru clase de gimnaziu, are 100 de elevi ori 900 de lei înseamnă 90.000 de lei, mai are și 1000 de elevi în liceu, teoretic, înseamnă 1,5 milioane de lei. Aveți 1.590.000 RON la dispoziție fondul de burse, nu vă spune nimeni să dați burse de performanță școlare de la 7 – 8 – 9 – 9.50 – 9.73 sau 9.25, vă puteți adapta specificului școlii, aveți resurse de 10 ori mai multe decât ați avut în 2020 (…).

Singurul lucru pe care statul român îi face, conform proiectului acestui proiect de legi, este să asigure resursele și să stabilească un cuantum minim, să nu puteți coborî bursa de performanță școlară sub 500 de lei, bursele de excelență olimpică fiind 1000 de lei pentru palierul internațional și 700 de lei pe lună pentru palierul național. Raportați, vă rog, o clasă de 28 de elevi pentru a fi cât se poate de clar: 28 de elevi de liceu. Veți ști că, pentru acea clasă, bugetul de burse, dacă vrei să coboram de la nivel de școală la nivel de clasă, este de 1.500 de lei înmulțit cu 28 de elevi, 42.000 de lei. Împărțiți la numărul de luni de școală. Veți vedea că aveți peste 4.800 de lei pe lună burse. Dacă media între 500 de lei bursă de performanța școlară sau 300 de lei minim bursă socială este de 400 de lei, veți vedea că în fiecare clasă de 28 de elevi aveți cel puțin 12 elevi care vor lua bursă în fiecare clasă din România, iar cuantumul acestor burse va fi motivant”, a decrat ministrul citat de Edupedu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Profu

Acum 1 lună

Dle ministru, propuneti tot felul de masuri, unele aberante, altele mai putin aberante, veniti cu tot felul de idei, dar numai despre carte nu vorbiti! Or, asta e rostul scolii - carte si educatie... Sau am inteles noi gresit?
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Tot Ciolacu gaseste bani pentru copii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus