Viața în zona Târnavei Mari nu s-a schimbat aproape deloc în ultimele secole, oferind o perspectivă prețioasă asupra tradițiilor străvechi care încă mai dăinuie în satele sale săsești. Aceasta este concluzia jurnaliștilor britanici de la BBC, veniți în mijlocul Transilvaniei, pe urmele prințului Charles.
”Ocupând un triunghi rural în centrul României între orașele istorice Sighișoara, Brașov și Sibiu, Târnava Mare este unul dintre cele mai fascinante peisaje culturale din Europa. Regiunea a fost colonizată în secolul al XII-lea de sași din ceea ce sunt astăzi părți ale Germaniei, Franței, Belgiei, Luxemburgului și Țărilor de Jos, invitați aici de regele Géza al II-lea al Ungariei sub auspiciile stabilirii unei economii proprii - dar cu obiectivul real de a apăra zonele îndepărtate ale regatului său de turcii care făceau raiduri. Aceștia au colonizat o fâșie de pământ fertil la nord de Munții Carpați, au construit biserici fortificate pentru a se adăposti în caz de asediu și au format comunități agricole robuste la scară mică”, descriu zona jurnaliștii de la BBC.
Au fost impresionați de ritmul vieții de pe aceste meleaguri.
”Le-am auzit înainte de a le vedea, zăngănitul moale al clopotelor de metal purtat de aerul cald al serii. Copitele obosite ridicau nori de praf, în timp ce turma urca cu greu pe strada principală din Viscri, oprindu-se pentru a bea apă dintr-un jgheab aflat sub un nuc noduros. Rutina și-a intrat în drepturi, iar vitele au trecut prin porți arcuite și au intrat în curțile lor pietruite, unde urmau să fie mulse și hrănite.
Aceasta a fost procesiunea de seară a vacilor, când locuitorii se adună în fața caselor lor săsești în culori pastelate pentru a privi turmele care se întorc de la pășune - un ritual zilnic care semnalează de sute de ani sfârșitul zilei de lucru în Viscri, Criț, Biertan și în celelalte sate medievale din regiunea Târnava Mare din sud-estul Transilvaniei”, este descris sfârșitul zilei.
În prezent, în Viscri mai trăiesc doar 10 sași, dintr-o populație de mai puțin de 500 de locuitori, notează BBC, iar în Meșendorf, Criț sau în celelalte sate din jur nu mai sunt atât de mulți. Dar bisericile și casele lor au rămas, iar zona are o atmosferă fascinantă, abia schimbată în secolele trecute; căruțele trase de cai sunt principala metodă de transport, iar locuitorii își asigură o existență sustenabilă din mici gospodării sau din păstorit.
„Arhitectura caselor, tradițiile și legătura sătenilor cu natura au rămas blocate în timp", a declarat Ursula Radu-Fernolend, care s-a născut și a crescut în Viscri și este în prezent manager de proiect la Mihai Eminescu Trust (MET), o fundație dedicată conservării patrimoniului satelor din Transilvania.
"Este un mod de viață aproape străvechi și oferă vizitatorilor o incursiune într-o lume care nu mai există în alte părți ale globului."
Este descrisă mai departe activitatea MET și Experience Transylvania, care este o rețea de pensiuni săsești în Viscri, Criț și în alte câteva sate din zonă, restaurate cu fidelitate și decorate cu mobilier original. Majoritatea caselor sunt administrate de familii locale instruite de către Mihai Eminescu Trust.
Nu este uitat nici Prințul de Wales, care are în această zonă mai multe case care sunt deschise turiștilor.
„Este un vizitator regulat al Transilvaniei de mai bine de 25 de ani și a înființat un centru de formare în partea de jos a satului Viscri, care oferă ucenicie localnicilor în conservarea patrimoniului arhitectural și a meșteșugurilor tradiționale. MET, de asemenea, a ajutat mai mulți dintre țesătorii, tâmplarii și fierarii din regiune să își lanseze propriile afaceri în ultimii ani și a avut un rol esențial în restabilirea artei pierdute a fabricării cărămizilor și țiglelor în Viscri, parte a unei reînnoiri mai ample a meșteșugurilor și meseriilor străvechi din întreaga Târnavă Mare”, scriu jurnaliștii de la BBC Travel.
De la prințul moștenitor al tronului Marii Britanii, imaginea se focusează pe Liviu Damian, bărbatul ales să aibă grijă de turma satului în acest sezon.
”Își petrece întreaga vară la stâna de aici, singura lui companie fiind doi ciobani locali și câinii ciobănești fioroși care, în mare parte, țin la distanță lupii și urșii din zonă. Locuința sa temporară era o baracă cu podeaua goală, unde gătește, mănâncă, doarme și - în camera de alături – acolo unde face brânzeturi folosind un sortiment de jgheaburi și tăvițe de lemn. Sub supravegherea sa se aflau aproximativ 180 de oi, pe care ciobanii săi le mulgeau manual în fiecare seară. Majoritatea gospodăriilor dețin între 10 și 20 de oi, și toate primesc câteva kilograme de brânză de la Damian în fiecare săptămână”, se arată în articolul BBC Travel.
Relatarea despre viața sătenilor din Transilvania face parte din ”Country Rambles” o serie BBC Travel care îmbrățișează viața rurală, ajutându-i pe călători să se reconecteze cu natura, să învețe o abilitate artizanală și să trăiască mai durabil. Totul, în timp ce experimentează cultura locală.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: vite , sateni , crit , peisaje , oi , Viscri , biertan , Transilvania , Sibiu , Prințul Charles , BBC ,
Vizualizari: 3347
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Kukuruku
Acum 3 ore
Sparrow
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Lucrețiu Corduneanu
Acum 4 ore
George