Joi,
25.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Crește vânzarea de lemn de foc în Sibiu. Chiar dacă e mai scump

Crește vânzarea de lemn de foc în Sibiu. Chiar dacă e mai scump

Lemnele de foc sunt la mare căutare în județul Sibiu, chiar și în condițiile în care prețurile sunt mai mari față de anul trecut. Ministerul Mediului pregătește un proiect prin care să subvenționeze cu 150 de leu din prețul fiecărui metru cub de lemne, însă măsura va trebui în primul rând adoptată de partidele din coaliția de la guvernare.

 „Am constatat că este o creștere semnificativă a cantității de lemn pentru lemn de foc, subliniez pentru foc, în anul 2022. Explicația, în lipsa unui studiu, nu aș vrea să o dau eu, dar este evidentă cererea crescută”, susține Ilie Troancă, director Direcția Silvică Sibiu.

Cu 18% mai scump în 2022, față de 2021, lemnul de foc de la Romsilva

Lemnul de foc vândut de Romsilva în acest an este însă mai scump față de anul trecut, și aproape dublu față de cel din urmă cu cinci ani.

Conform datelor Romsilva, în 2017, prețul unui metru cub de lemne era de 162 de lei și s-au vndut atunci 1,03 milioane de metri cubi de lemn de foc.

După cinci ani, în primele 7 luni ale anului 2022 s-a vândut tot atâta lemn, însă mai scump, prețul fiind în medie, în acest an, de 230 de lei metrul cub.

Creșterea de preț este cu 18% mai mare în acest an, față de anul trecut. Pe tot cursul anului 2021 s-au vândut 1,6 milioane de metri cubi, la un preț mediu de 194 de lei.

”Noi și rumegușul îl punem pe foc să ardă”

Angajații Romsilva susțin și ei că există o cerere mult mai mare pentru lemnul de foc, față de anii precedenți.

„Având în vedere că toată energia din țară s-a scumpit, se simte o presiune și din partea populației, vor cât se poate de repede să fie aprovizionați”, spune Adrian Crețu, director Ocolul Silvic Rășinari.

La 80 de ani, Maria Dănoiu din Rășinari și-a instalat centrală pe lemne. Este fericită că va avea confort la iarnă, dar se sperie când calculează costurile. „La noi lemnul până acum a fost mai ieftin, acum s-a scumpit, facem și economie, noi și rumegușul îl punem pe foc să ardă”, spune ea pentru Știrile ProTV.

Pe piața liberă, prețul trece de 300 de lei metrul cub de lemne, în Sibiu

Lemnul vândut de Romsilva este cel mai ieftin de pe piață, însă poate ajunge la peste 400 de lei metrul cub în unele zone ale țării, precum Bihor, Dolj și Dâmbovița.

Pe piața liberă, însă, prețurile se dublează. În anunțurile din județul Sibiu, lemnul de foc ajunge la 280 de lei metrul ster. Deși metrul ster înseamnă o grămadă de lemne de un metru lungime, un metru lățime și un metru înălțime, nu este același lucru cu metrul cub. Un metru ster este în realitate 0,60, 0,65 de metri cubi, ceea ce face ca prețul să fie în realitate și mai mare.

Ajutor de la stat pentru achiziția lemnului de foc

Ministrul Mediului propune ca Guvernul să acorde un sprijin celor care se încălzesc cu lemne, urmând a beneficia de un ajutor financiar 3,5 milioane de gospodării.

Ajutorul se va acorda pentru cel mult 5 metri cubi și prevede subvenționarea cu 150 de lei pentru fiecare metru cub de lemne achiziționat. Asta înseamnă o cantitate suficientă pentru a încălzi o casă de 3 camere, aproape două luni.

”Propunerea se va referi la o compensare de 150 de lei pentru lemnul cumpărat cu factură și adus cu aviz sumal. Principiul este același cu cel aplicat în cazul energiei electrice și în cazul gazului natural, toți cetățenii, toate familiile care cumpără lemn de foc cu factură vor beneficia” susține Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Săptămâna viitoare, Ministerul de Finanțe va calcula impactul bugetar al subvențiilor propuse de ministrul Mediului. Apoi, măsura va fi supusă aprobării.

PREȚUL LEMNULUI DE FOC VÂNDUT DE ROMSILVA (lei / mc)

FAG, STEJAR, CARPEN, GORUN 220 – 441 lei

BRAD, MOLID, PIN, LARICE 100 – 240 lei

SALCIE, PLOP 110 – 290 lei

CRĂCI 27 – 120 lei

SURSA: ROMSILVA

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alex

Acum 1 an

Taiati tot ..si cand nu o sa mai avem ce respira...aia e.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus