Miercuri,
16.10.2024
Innorat
Acum
8°C

Petre Daea vrea să redeschidă magazinele Unirea. Brânzăria din Sibiu a falimentat, iar producătorii au rămas neplătiți

Petre Daea vrea să redeschidă magazinele Unirea. Brânzăria din Sibiu a falimentat, iar producătorii au rămas neplătiți

Ministrul Agriculturii a anunțat că intenționează să redeschidă magazine de stat „Unirea”, unde micii agricultori să își poată vinde produsele, relatează ziarul Adevărul. Petre Daea recunoaște însă că nu are idee de impactul bugetar.

Întrebat despre costuri, ministrul Petre Daea a precizat, într-o intervenție la Digi24 că „este un răspuns greu de dat, pentru că nu este vorba de un proiect care are un început și un sfârșit, ca și cum facem un cap de pod și construim acest lucru. Nu, este o societate comercială. Este greu de spus ce înseamnă valoarea pe care o va folosi o casă de comerț. Nu e vorba de a costa un asemenea proiect. Întrebarea dvs nu îmi dă posibilitatea să vă dau un răspuns care să vă satisfacă, întrucât eu nu am un răspuns la o asemenea întrebare”, a declarat ministrul agriculturii.

Chestionat pe tema eșecului proiectului său anterior, tot cu magazinele „Unirea”, Petre Daea a subliniat că „nimănui nu îi este permis să se despartă de un proiect în condițiile în care există lege. Aplicarea legii este obligatorie indiferent cine vine la minister. Din acest punct de vedere, nu am nicio îngrijorare. Litera legii spune foarte clar că ea trebuie îndeplinită. Într-un cuvânt, nu ne putem juca cu legea”.

Proiect inițiat în 2018

Casa Română de Comerţ Agroalimentar – UNIREA SA este o companie naţională, înfiinţată în baza Hotărârii de Guvern nr.933/2018, „cu scopul de a realiza un mecanism comercial funcţional care să conducă la valorificarea superioară a resurselor şi producţiei agricole naţionale putând desfăşura complementar şi activităţi conexe în vederea îndeplinirii obiectului principal de activitate”.

Lucrurile sunt însă departe de a fi aşa cum au fost gândite atunci. În octombrie 2020, compania a închis singurele două magazine ( fixe) pe care le opera, la Bucureşti şi Sibiu, iar bursa de peşte a rămas practic nefuncţională.

„Pe parcursul a cel puţin şase luni în decursul anului 2020 a fost analizată activitatea acestor magazine ( Bucureşt şi Sibiu puncte fixe, Gruiu, Piteşti, Slatina puncte mobile n.red) prin comparaţie cu perioada similară din 2019 şi nu a putut fi identificată nicio lună cu venituri peste cheltuieli deoarece şi aceste magazine au fost deschise fără o analiză economici-financiară rentabilă”, se arată într-un raport al Consiliului de Administraţie.

Faliment în Sibiu

La Brânzăria deschisă pe strada Turnului printr-o inițiativă a fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea, falimentul a venit în relativ scurt timp de la deschidere. Producătorii care au asigurat aprovizionarea magazinului au renunțat să mai aducă marfă, spunând că nu și-au primit banii.

„Avem din al doilea producător ce a mai rămas și o doamnă producător care zice că aduce, că își asumă răspunderea, nu îi e frică de faptul că nu își primește banii, ca ceilalți. Restul au o teamă că nu și-ar primi banii, nu știm prea multe. Păcat, s-au învățat clienții cu produsele și acum... nu mai avem”, spunea Maria Fleschin, vânzătoare la Brânzărie.

La deschidere, în magazin se găseau brânză în diferite forme și gusturi, unt, smântână, lapte sau iaurt de capră, dar și Telemea de Sibiu. Totodată aici era expusă și carne de porc din rasele Bazna și Mangalița, precum și vinuri de Apold. La scurt timp după, doar câteva sortimente de brânză și cam atât. Producătoarea care încă aprovizionează magazinul spune că în curând ar putea urma exemplul colegilor ei dacă nu își va primi banii. Și nu sunt puțini.

„Noi am rămas în relații bune. Deocamdată nu mi s-a făcut plata, dar duc în continuare brânză. Mi-au promis că o să-mi dea banii, acum să vedem. Eu le duc telemea de Sibiu, vidată. Să sperăm că-mi fac plata pentru că dacă nu o să sistez și eu, nu le mai duc. Până acum n-am primit nimic, deși am dus cam 200 de kilograme de brânză deja. Ceilalți colegi nu au mai dus brânză tot din cauza faptului că nu au fost plătiți. Mai duc și eu câteva zile și apoi mă opresc dacă nu mi se face plata. La contractul pe care îl avem cu ei, la 15 zile trebuia să luăm bani și până acum nu am luat nimic”, spunea Elena Baciu, producătoare de la Marpod, singura care și-a asumat riscul de a mai duce marfă la Brânzărie.

Citește și: Brânzăria de la Sibiu, în pericol de faliment. Producătorii nu și-au luat banii, așa că au plecat

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Justin

Acum 2 ani

Preturile la telemea sunt mai mari ca în Elveția. Am cautat pe internet și sunt mai mari .nu mai zic de alte produse de carne sau altele .sa va spun un caz. O producătoare din Sibiu vindea și pe undeva prin Moldova . A recunosct-o uni om care era de origine de acolo și s-a dus pe acasă. Prețul era mai mic ca la piața în Sibiu și a intrebat-o de ce aici vindea mai scump .a răspuns ca la Sibiu sunt mai mulți bani și de aia o da mai scump ?!?!?! .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus