Joi,
01.12.2022
Parțial Noros
Acum
4°C

Brânzăria de la Sibiu, în pericol de faliment. Producătorii nu și-au luat banii, așa că au plecat

Brânzăria de la Sibiu, în pericol de faliment. Producătorii nu și-au luat banii, așa că au plecat

Un singur producător de brânză mai alimentează în acest moment magazinul deschis cu mare fast în luna octombrie pe strada Turnului. Dacă la deschidere Brânzăria era plină de produse, astăzi am găsit doar câteva – ceva marfă rămasă de la un producător care a plecat și restul de la Elena Baciu de la Marpod care promite să mai stea câteva zile. Motivul pentru care magazinul s-a golit ar fi faptul că producătorii nu și-au primit încă banii pentru produsele aduse până în prezent.

La Brânzăria deschisă pe strada Turnului printr-o inițiativă a fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea, la începutul lunii octombrie, astăzi bate vântul. Producătorii care au asigurat până acum aprovizionarea magazinului au renunțat să mai aducă marfă, spunând că nu și-au primit banii.

branzarie (6)

„Este foarte puțină marfă, numai ce se vede. Avem din al doilea producător ce a mai rămas și o doamnă producător care zice că aduce, că își asumă răspunderea, nu îi e frică de faptul că nu își primește banii, ca ceilalți. Restul au o teamă că nu și-ar primi banii, nu știm prea multe. Păcat, s-au învățat clienții cu produsele și acum... nu mai avem”, spune Maria Fleschin, vânzătoare la Brânzărie.

branzarie (3)

La deschidere, în magazin se găseau brânză în diferite forme și gusturi, unt, smântână, lapte sau iaurt de capră, dar și Telemea de Sibiu. Totodată aici era expusă și carne de porc din rasele Bazna și Mangalița, precum și vinuri de Apold. Acum însă mai găsim doar câteva sortimente de brânză și cam atât. Producătoarea care încă aprovizionează magazinul spune că în curând ar putea urma exemplul colegilor ei dacă nu își va primi banii. Și nu sunt puțini.

„Noi am rămas în relații bune. Deocamdată nu mi s-a făcut plata, dar duc în continuare brânză. Mi-au promis că o să-mi dea banii, acum să vedem. Eu le duc telemea de Sibiu, vidată. Să sperăm că-mi fac plata pentru că dacă nu o să sistez și eu, nu le mai duc. Până acum n-am primit nimic, deși am dus cam 200 de kilograme de brânză deja. Ceilalți colegi nu au mai dus brânză tot din cauza faptului că nu au fost plătiți. Mai duc și eu câteva zile și apoi mă opresc dacă nu mi se face plata. La contractul pe care îl avem cu ei, la 15 zile trebuia să luăm bani și până acum nu am luat nimic”, spune Elena Baciu, producătoare de la Marpod, singura care și-a asumat riscul de a mai duce marfă la Brânzărie.

baciu branza (1)

Producătorii din hala de la Piața Cibin nu au avut încredere în proiect

Am stat de vorbă și cu două producătoare de la Sadu, care își vând marfa în hala de brânză de la Piața Cibin. Ele par să vorbească și în numele colegelor care sunt, la fel ca ele, de 18 ani aici, atunci când spun că nu au avut încredere în proiectul inițiat de Petre Daea și au preferat să își comercializeze în continuare produsele la piață.

„Cel mai bine marfa și-o vinde cine o face. Producătorul știe să-și prezinte marfa. Ne cunoaștem cel mai bine brânza și știm cum să o păstrăm. De la început noi am văzut că ceva nu e serios acolo și nu am avut încredere. Contează foarte mult să îți primești banii la timp pentru că zi de zi avem cheltuieli pentru mâncare, pentru motorină, hrană pentru animale, deci banii trebuie primiți zilnic”, spune Livia Voinica.

branza piata (1)

Livia este susținută în afirmații și de Ileana Ivan, o altă producătoare care își vinde brânza în hala de la Cibin. „E faliment curat ce se întâmplă acolo. Cum să îi zici ciobanului că nu ai bani? Că pleacă și rămâi singur. Nu ne-a tentat niciodată să vindem acolo, pentru că marfa noastră are un preț și acolo se punea un adaos foarte mare. Oamenii mai bine cumpără de la piață decât să ia de acolo, tocmai de aceea și dă faliment magazinul. Noi dăm aici telemeaua cu 30 de lei, ei acolo o dau cu 35. Clienții știu că aici la Piața Cibin e mai ieftin, pentru că noi mai și lăsăm la preț, dăm cum au oamenii bani. Îi înțelegem, că e greu pentru toată lumea”, spune Ileana Ivan, din Sadu.

branza piata (6)

De-altfel, proiectul Ministerului Agriculturii – reprezentat momentan prin cele două magazine de producători deschise prin Casa de Comerţ Agroalimentar “Unirea” – este sub semnul întrebării după ce noul ministru, Nechita-Adrian Oros, a trimis în urmă cu câteva zile Corpul de control pentru a verifica situația magazinelor deschise de fostul ministru, Petre Daea.

Turnul Sfatului a cerut un punct de vedere Casei de Comerț Agroalimentar „Unirea” cu privire la problemele pe care producătorii sibieni le-au întâmpinat, însă până la momentul publicării acestui articol nu a primit un răspuns.

branzarie (1)

foto Silvana Armat

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

luckacs

Acum 3 ani

Inventii proaste comuniste; numai un om rupt de realitate poate sa creada in genul acesta de comert.
Raspunde

lili

Acum 3 ani

La ce preturi aveau cred si eu ca nu fac vanzare.
Raspunde

wut

Acum 3 ani

calitate marca "daea" :)))))...umar la umar cu veorica!
Raspunde

Mihai

Acum 3 ani

Doar PSD și un comunist ca Daea puteau face un magazin neprofitabile, doar asa sa fie pentru popor. Să vă duceți în negura istoriei și pentru ce rele ați făcut să umpleți pușcăriile ciumele necuratului. Numa risipă și distrugere rămâne în urma voastră.
Raspunde

S

Acum 3 ani

Zici ca e muzeul anilor 80 magazinul ala:)) Folosiți dracu banii la altceva.
Raspunde

Horbotă salbatica

Acum 3 ani

Brânzarie? Porcarie! In plus si producatorului român, de branza in cazul de față, ii place evaziunea, şmenul. ...nu bonul de casa si impozitul.... Niste zgârie -brânza ce mai!
Raspunde

Dumitru

Acum 3 ani

Acești oameni care au inventat acest gen de comerț, nu știu ce înseamnă “economia de piață”...
Raspunde

Andrei

Acum 3 ani

Ca în vremea lui Ceaușescu: la vizita oficialităților, rafturi pline, frumos araanjate, iar în rest, goale...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 3 ani

am cumparat marfa buna raport pret /claitate CAM la fel da se va aduce telemea din ungaria,turcia,cascaval din olanda,germania lapte din ucraina,ungarie etc.. cascavalul afumat de modova l-am testat la bucuresti,zici cea e plastic!
Raspunde

Gheo Felinaru

Acum 3 ani

sa puna 300 de sticle "lichior de banane" in rafturile alea goale, sa fie ca la PCR
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus