Joi,
22.02.2024
Cer Senin
Acum
-2°C

Cîmpeanu: A fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu

Cîmpeanu: A fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu

Ministerul Educaţiei şi partenerii de dialog social au agreat în şedinţa Comisiei de Dialog Social eliminarea mediei claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu începând cu anul şcolar 2022-2023, ierarhizarea urmând a se realiza doar pe baza mediei obţinute la Evaluarea naţională.

"În urma reuniunii Comisiei de Dialog Social, au fost agreate, împreună cu partenerii de dialog social, următoarele măsuri ce vor fi aplicate în anul şcolar 2022-2023: În acord cu partenerii de dialog social, a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu. Astfel, ierarhizarea absolvenţilor se va realiza doar pe baza mediei obţinute la Evaluarea naţională. Având în vedere ca în anul şcolar 2021-2022 nu au fost perioade de întrerupere a şcolii, în ipoteza în care nici în anul şcolar 2022-2023 nu vor exista întreruperi, s-a decis, în acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru Evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a, cât şi pentru examenul naţional de bacalaureat", a scris luni ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pe pagina sa de Facebook, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, în premieră, elevilor de clasa a V-a li se vor acorda atât burse sociale, cât şi burse de studiu încă de la începutul anului şcolar 2022-2023.

"Bursele sociale şi de studiu se vor acorda în condiţiile îndeplinirii criteriilor pentru ambele categorii de burse (inclusiv criteriul privind numărul maxim de 20 absenţe, iar în cazul burselor de studiu - pe baza calificativelor anuale şi obţinerii calificativului anual Foarte Bine în clasa a IV-a)", afirmă ministrul Educaţiei.

El reaminteşte că bugetul alocat burselor elevilor (1,032 miliarde lei) a fost suplimentat la ultima rectificare bugetară cu 300 milioane lei pentru anul 2022.

Luni s-a desfăşurat şedinţa Comisiei de Dialog Social a Ministerului Educaţiei cu următoarea ordine de zi:

* Proiect de Ordin privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2022-2023;

* Proiect de Ordin privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2022 - 2023;

* Proiect de Ordin privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de bacalaureat - 2023;

* Proiect de Ordin privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar de stat;

* Proiect de Ordin privind organizarea, desfăşurarea şi calendarul admiterii în învăţământul profesional de stat şi în învăţământul dual de stat pentru anul şcolar 2023-2024. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

...

Acum 1 an

Greu se mai misca lucrurile (spre bine) in tara asta... Spre rau insa avem o atractie irezistibila, imediat trecem la fapte
Raspunde

Muresan

Acum 1 an

Da, renuntati definitiv si la note, dle ministru! De fapt, ce pretentii poti avea de la un inginer de imbunatatiri funciare?! Apropo... cum stam cu sistemul de irigatii?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus