Joi,
19.09.2024
Parțial Noros
Acum
20°C

Cum și de ce să reciclăm aluminiul? Dacă reciclăm o singură doză de aluminiu, salvăm energie pentru a alimenta un televizor trei ore

Cum și de ce să reciclăm aluminiul? Dacă reciclăm o singură doză de aluminiu, salvăm energie pentru a alimenta un televizor trei ore

Aluminiul face parte din categoria metalelor neferoase și se colectează în pubela galbenă alături de plastic. De asemenea, prin reciclarea aluminiului se utilizează doar 5% din energia necesară pentru producerea de metal nou din minereu și sunt produse doar 5% din emisiile de dioxid de carbon.

Cum se realizează reciclarea dozelor de aluminiu?

Cutiile de băuturi din aluminiu sunt, ca și PET-urile, omniprezente, însă asemănările se opresc aici. Spre deosebire de masele plastice, aluminiul poate fi reciclat la infinit, fără să se degradeze deloc.

- Orice obiect confecționat din metal poate fi reciclat. Metalul se împarte în două grupe: metale neferoase (doze de aluminiu, cupru, bucăți de zinc etc.) și metale feroase (oțel/inox/fier). Pentru a îți da seama în ce categorie se încadrează folosește un magnet. Metalele neferoase nu sunt magnetice, deci nu se va lipi magnetul de ele, în timp ce metalele feroase sunt magnetice.

- Metalul poate proveni din multiple surse, de la electronice și electrocasnice mici și mari (unele componente ale acestora sunt confecționate din diferite metale – aur, argint, zinc, oțel, etc.) până la obiecte folosite în construcții sau conserve, doze pentru băuturi, flacoane de aerosoli și deodorante.

Nu se pot recicla:

- Recipientele metalice care nu au fost golite de conținut

- Recipientele metalice de vopsea sau alte produse, contaminate cu solvenți sau alte substanțe periculoase

- Folia metalizată de la diverse alimente, cum este cea de ciocolată sau de chips-uri

Procesul de reciclare al aluminiului este foarte rapid

 „Pentru ca procesul de separare să fie mai facil, în majoritatea cazurilor metalul se reciclează în aceleași containere cu plasticul, în recipientul galben. Ele sunt apoi alese la stațiile de sortare. Din păcate sortarea metalului nu este făcută întotdeauna corespunzător ceea ce face necesară  încă o sortare manuală, și apoi una mecanică, ce utilizează un electromagnet, pentru a separa metalele feroase de cele neferoase. Fiecare categorie de metal este apoi procesată într-un mod specific. Deșeurile din metal trebuie colectate pe categorii de metale și duse la centrele de valorificare specializate, unde sunt sortate, spălate, topite, turnate în role, folie, lingou sau sul, apoi transformate în noi obiecte. Acestea sunt mult mai mari decât cele din aur; într-un lingou de aluminiu intră cam 1,6 milioane de doze de băuturi! Ulterior, din lingouri se obțin foi de tablă de aluminiu, care sunt din nou prelucrate pentru a lua forma cutiilor de băuturi”, transmit reprezentanții ADI Eco Sibiu.

Ca reguli generale, este de dorit ca metalele feroase să aibă un grad minim de rugină, aluminiul să fie separat de alte componente metalice (șuruburi, nituri, capace, etc.), să fie clătit de resturi lichide sau alimentare și aplatizat, pentru a ocupa cât mai puțin loc. De asemenea, tuburile de aluminiu cu aerosoli trebuie golite complet înainte de a fi trimise spre reciclare, și pentru evitarea eliberării în atmosferă a aerosolilor, nu trebuie găurite sau aplatizate.

În ansamblu, procesul de reciclare al aluminiului este foarte rapid; o cutie de bere depusă la un colector de deșeuri este reciclată și ajunge din nou pe rafturile magazinelor în doar două luni.

De ce să-l reciclăm? 

Impactul reciclării aluminiului asupra mediului este unul enorm. Ce este  interesant de reținut este faptul că aluminiul reprezintă o resursă care formează aproximativ 8% din scoarța pământului. Este extras din bauxită care conține compusul alumina, printr-un proces electrolitic intensiv energetic. Patru tone de bauxită conțin două tone de aluminiu care generează o tonă de aluminiu valoros. Metalul este utilizat în construirea de clădiri, în transporturi, dar și în alte aplicații industriale, precum și confecționarea de ambalaje.

Reciclarea aluminiului consumă doar 5%-8% din energia necesară extragerii sale din minereu – un proces complicat, relativ costisitor și care consumă cantități enorme de energie electrică.

Aluminiul este, de asemenea, unul dintre puținele materiale pentru care costurile de reciclare sunt depășite de prețul de vânzare al produsului reciclat – la fel ca și oțelul și cuprul.

„Aluminiul poate fi reciclat fără a pierde din calitate, este reciclabil 100% și poate fi reciclat la nesfârșit.

Se estimează că în doar 6 săptămâni, o doză pe care o ducem la reciclat va trece prin tot procesul de reciclare și se va reîntoarce pe raftul magazinului.

 

Reciclarea aluminiului economisește 90% din energia necesară producției, atunci când este folosit în procesul de producție în locul materiilor prime.

Reciclând o tonă de aluminiu, nu se mai emit în atmosferă 9 tone de CO2. Asta înseamnă o cantitate echivalentă cu cea pe care o consumi conducând 40.000 km.

Reciclarea unei doze de aluminiu salvează suficientă energie pentru a alimenta un televizor pentru 3 ore.

Dacă sunt aruncate în natură sau depozitate la groapa de gunoi, dozele de aluminiu se degradează în 500 de ani.

Sunt peste 80 de miliarde de tone de aluminiu care se folosesc, anual, la nivel mondial.

Cu foarte mulți ani în urmă, aluminiu era mai valoros decât aurul.

Așadar, să dăm aluminiului locul pe care îl merită, să- l punem în pubela galbenă alături de plastic.

Daca e colectat cum trebuie îl putem folosi mult timp de acum încolo la adevărată lui valoare” arată reprezentanții ADI ECO Sibiu.

Sursă foto: roaliment.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1130

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus