Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
12°C

Polițiștii sibieni rețin agresorii violenței domestice, dar nu au unde să-i cazeze

Polițiștii sibieni rețin agresorii violenței domestice, dar nu au unde să-i cazeze

Polițiștii sibieni vorbesc despre problemele pe care le întâmpină atunci când intervin în cazurile de violență domestică. Principala situație de care se lovesc este imposibilitatea de a caza agresorul după ce este luat de lângă victimă. Chiar dacă există adăposturi de noapte în județ, unde aceștia ar putea fi duși, nu corespund din punct al orarului, nu au angajați suficienți sau agresorii nu sunt primiți dacă se află în stare de ebrietate.  

Citește și: Centrul de consiliere pentru agresori din Sibiu. Se votează regulamentul de funcționate

„Cu privire la problemele întâmpinate de către polițiști și colaborarea cu echipele mobile, cu ocazia intervențiilor la cazurile de violență domestică, de la nivelul subunităților ni s-a comunicat faptul că la nivelul județului Sibiu există 3 adăposturi de noapte (în municipiul Sibiu, municipiul Mediaș și orașul Dumbrăveni), unde ar putea fi cazați agresorii”, transmit polițiștii.

De asemenea sunt enumerate neajunsurile identificare la nivelul subunităţilor de poliţie din cadrul I.P.J. Sibiu. În orașul Dumbrăveni, de exemplu, există un singur adăpost de noapte, însă acesta dispune doar de 3 locuri, iar persoanele aflate vădit sub influența alcoolului nu sunt cazate. De asemenea, în cadrul acestui adăpost de noapte, nu există personal specializat care să asigure consultanță și permanență în vederea supravegherii persoanelor găzduite.

Citește și: „Violența domestică în Sibiu: Polițiștii sibieni au avut peste 900 de intervenții în prima jumătate a anului”

În municipiul Mediaș există un adăpost de noapte, însă acesta este deschis în intervalul 19:00-07:00, iar persoanele aflate vădit sub influența alcoolului nu sunt cazate.

Pe raza localității Șelimbăr, echipa mobilă din cadrul S.P.A.S. răspunde la solicitările organelor de poliție doar până la ora 16.00.

Pe raza localității Slimnic reprezentanții acestora nu răspund întotdeauna solicitărilor, iar atunci când sunt în concediu aceștia nu sunt înlocuiți de nicio persoană. 

La nivelul Secției 3 Poliție Rurală Agnita au fost situații când singurul lucrător cu atribuții din cadrul primăriei se afla în concediu sau nu a răspuns la telefon pe timpul nopții.

S-au propus soluții

Având în vedere numărul meu al cazurilor de violență în familie, reprezentanții IPJ Sibiu anunță că au propus și măsuri.

„Propun ca măsură de remediere a deficienţelor constatate, stabilirea unui mod mai eficient de colaborare între organele de poliţie şi reprezentanţii Serviciului Public de Asistenţă Socială, în momentul în care sunt semnalate situaţii urgente de violenţă domestică pentru care este necesar sprijinul din partea serviciilor sociale, potrivit art. 35^1 din Legea nr.217/2003, republicată, modificată prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018, transmit polițiștii.

Într-un raport făcut public în cadrul Ședinței de Colegiu Prefectural de reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu se arată că în primele 6 luni ale anului 2022 au avut loc 920 de intervenții la cazurile de violență domestică, 849 dintre acestea fiind semnalate prin numărul unic de urgență 112, iar 71 prin alte modalități de sesizare.

Sibiul are un centru de consiliere pentru agresori în cadrul DGASPC

Centrul de consiliere pentru agresori, denumit în continuare CCA, este un serviciu social de zi cu scopul de a preveni și combate violența domestică, prin furnizarea și facilitarea accesului agresorilor victimelor violenţei domestice la servicii de consiliere psihologică, consiliere socială, orientare vocațională, reabilitare şi reinserţie socio-profesională, precum şi servicii de consiliere şi mediere familială, pe bază de opțiune voluntară sau, după caz, potrivit măsurilor dispuse de către instanța judecătorească ori în baza documentelor de referire întocmite de către managerul de caz.

Acest centru funcționează în cadrul DGASPC Sibiu.

Beneficiarii serviciilor acordate în cadrul acestei unități sunt agresori adulţi sau agresori adulţi aflaţi în categoria persoanelor dependente, cărora li se asigură serviciile centrului pe bază de opțiune voluntară, în baza recomandării managerului de caz sau potrivit măsurilor dispuse de către instanță.

Centrul de consiliere pentru agresori are un coordonator și un psiholog.

Foto ilustrativă: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus