Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
15°C

Au renunțat la locurile de muncă din Germania și s-au mutat într-un sat din județul Sibiu. Povestea străinilor care au transformat o casă veche într-o atracție turistică

Au renunțat la locurile de muncă din Germania și s-au mutat într-un sat din județul Sibiu. Povestea străinilor care au transformat o casă veche într-o atracție turistică

În urmă cu 14 ani, Mike Stapelfeld şi Marion Sievers nu aveau nici cea mai mică idee că satul Alma Vii din Județul Sibiu va deveni pentru ei a doua casă și că vor dezvolta aici un proiect turistic aparte. Mike, pe atunci manager de marketing la o agenţie de media și publicitate, și Marion, director la o casă de discuri, au decis să renunțe la joburile lor și să creeze Alma Via, o casă de oaspeți pentru că „România are un potențial extraordinar”, scriu cei de la După afaceri Premium, rubrică a Ziarului Financiar.

Cei doi au luat contact pentru prima dată cu România în urmă cu 14 ani, în 2008, atunci când Mike a fost trimis de compania lui timp de câteva săptămâni, la biroul acesteia din Bucureşti, Până atunci, Mike Stapelfeld şi Marion Sievers locuiau şi lucrau în Germania – unul în Hamburg, iar celălalt în Berlin. Mike era manager de marketing la o agenţie de media şi publicitate, iar Marion era șefa departamentului de marketing internațional la Universal Music, gestionând activitatea unor artiști precum Amy Winehouse, Bryan Adams, Andrea Bocelli sau Lady Gaga.

Cele două săptămâni pe care trebuia să le stea la București s-au transformat însă în doi ani. Astfel, Marion a început să vină la București în fiecare final de săptămână, ocazie cu care a reușit să viziteze țara noastră și moment în care și-a dat seama că era destul de greu să găsească variante interesante şi autentice de cazare în zona rurală a Transilva­niei, care, între timp, s-a dezvoltat foarte mult, după cum li se pare astăzi.

„Așa că ne-a intrat în cap ideea de a deschide chiar noi o casă de oaspeți, pentru că părea că România are un potențial extraordinar. Doar că amândoi eram încă foarte conectați la lumea corporatistă în care lucram şi, prin urmare, nu eram chiar pregătiți să facem o astfel de încercare”, au spus cei doi pentru După Afaceri Premium.

Și-au îndeplinit dorința în satul Alma Vii 

După ce au terminat treburile la București, cei doi s-au mutat în Budapesta pentru o perioadă de cinci ani. În tot acest timp, gândul lor era tot la România. „Aveam câteva criterii pe care le urmăream, precum găsirea unui sat liniştit, cu o biserică fortificată săsească, fără un drum cu trafic intens şi cu o atmosferă primitoare, prietenoasă. Plus, bineînţeles, o proprietate potrivită pentru ce voiam noi să facem”.

În cele din urmă, au găsit ceva care a reunit toate aceste dorinţe, undeva în Alma Vii, un sat săsesc cu mai puţin de 500 de locuitori din comuna Moşna situat între Sibiu şi Sighişoara. Inspiraţi de numele satului, s-au decis rapid asupra numelui care urma să stea pe frontispiciul viitoarei lor case de oaspeţi – Alma-Via.

Au renunțat la joburi și au devenit proprii angajați într-o țară străină

După timpul petrecut în Budapesta cei doi aveau două variante: să se întoarcă în Germania, unde aveau locuri de muncă sigure sau să vină în județul Sibiu și să înceapă totul de la zero.

„A venit apoi momentul să luăm decizia fie de a ne muta înapoi în Germania şi, probabil, de a nu ne mai întoarce niciodată, fie de a ne asuma un risc, renunţând la joburi şi devenind propriii angajaţi într-o ţară străină, fără să ştim să vorbim româna şi fără nicio experienţă în noul business“, povesteşte Marion Sievers.

În cele din urmă, au ales a doua variantă și în 2014 au cumpărat o veche casă săsească din 1871, cu un teren de un hectar. Au găsit un arhitect, pe nume Jan Hülsemann, care le-a înţeles ideile și conceptul, și împreună au început procesul de renovare.

„El a estimat că renovarea ar dura un an, dar până la urmă tot procesul s-a întins pe trei ani. În tot acest timp, nu puteam locui în casa pe care o cumpărasem, pentru că era în construcție, așa că a trebuit să închiriem o căsuță veche în satul vecin, fără încălzire centrală și cu geamuri subțiri”.

Au finanțat proiectul singuri

Deşi finanţări existau, ei continuau să nu primească niciun ban, din tot felul de motive – fie nu mai erau fonduri pentru turism, fie compania lor avea prea multe datorii, după ce acoperise costurile de construcţie vreme de trei ani şi multe altele. Au reuşit totuşi să se finanţeze singuri şi au mers mai departe.

„Mike a devenit expert în construcţii de-a lungul anilor, mai ales cu ajutorul ucenicilor pe care îi găseam în Sibiu. Scopul lui a fost să restaurăm totul într-un mod tradiţional şi sustenabil, cu cât mai multe materiale naturale, precum lut, paie şi elemente ceramice locale”. În tot acest timp, Marion a petrecut câteva luni în Germania, unde a obţinut diploma de bucătar.

Alma Via – un vis devenit realitate

În vara anului 2018 casa de oaspeţi Alma-Via şi-a deschis oficial uşile pentru vizitatori. Doi ani mai târziu, venea pandemia. Până în martie 2020, aproape toţi oaspeţii lui Mike Stapelfeld şi Marion Sievers erau străini, cei mai mulţi din Germania, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. În primăvara anului 2020 orice rezervare pentru acel an a fost anulată.

Anii 2020 şi 2021 au adus cele mai aglomerate veri de până acum. „Şi, cel mai important, după ce mai mulţi români ne-au descoperit şi le-au povestit despre noi prietenilor şi rudelor, am devenit o destinaţie şi în lunile din afara sezonului, de exemplu pentru teambuildinguri, nunţi, botezuri, întâlniri de familie sau aniversări”.

Alma-Via cuprinde şase camere, toate suficient de spaţioase cât să găzduiască familii de până la patru persoane, ceea ce face ca locul să fie o idee perfectă pentru grupurile de prieteni, de colegi sau pentru mai multe familii, astfel încât să poată avea întreaga pensiune pentru ei timp de un weekend sau mai multe zile.

Casa de oaspeţi are un hambar vechi, dar renovat, care funcţionează ca restaurant ce poate găzdui până la 60 de persoane. La etaj există o zonă de joacă pentru copii, în vreme ce părinţii pot savura o băutură la parter.

Ca planuri de viitor, cei doi vor să extindă casa cu încă două camere, după ce şi pe cea de-a şasea au construit-o vara trecută. De asemenea, vor să facă şi un garaj şi un atelier unde Mike să meşterească lemnul şi au în continuare idei pentru grădină, una dintre ele fiind o bucătărie în aer liber.

Întreaga lor poveste poate fi citită aici.

Sursă foto: După afaceri premium

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 23406

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Cristian

Acum 3 săptămâni

Felicitari. Arata foarte bine. Succes!
Raspunde

Papa di Gio

Acum 3 săptămâni

Bravo, Glückwunsch,Succes pe mai departe
Raspunde

Armenciu Nicolae

Acum 3 săptămâni

Bună! Sunteți tare oameni buni! Ați avut un tupeu fantastic să faceți pasul ăsta, dar și un dram de nebunie îți trebuie să iei o asemenea decizie. De la lipsa grijilor zilei de mâine, la riscul să pierzi totul. Felicitări! Ați ales o viață simplă și curată, ceea ce va va face mult mai sănătoși atât fizic cât și psihic!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus