Luni,
11.11.2024
Ploi Scurte
Acum
5°C

Dublu eveniment la Muzeul de Istorie. „Dacă ne vom uita eroii, ne vom uita pe noi înșine”

Dublu eveniment la Muzeul de Istorie. „Dacă ne vom uita eroii, ne vom uita pe noi înșine”

Muzeul Național Brukenthal a fost gazda unui dublu eveniment astăzi, 7 septembrie. Împreună cu Mitropolia Ardealului, Academia Forțelor Terestre și Direcția pentru Cultură din Sibiu, muzeul a marcat printr-un eveniment special împlinirea a 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu și celebrarea Zilei Europene a Patrimoniului.

Evenimentul a avut loc la Muzeul de Istorie - Casa Altemberger din cadrul Muzeului Național Brukenthal, la bustul ridicat în cinstea lui Avram Iancu și a început cu slujba de sfințire susținută de Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, și cu intonarea Imnului Național de către Garnizoana Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu.

„Adăugăm prețuirea, dragostea și mai ales preocuparea deosebită a bisericii de a păstra legătura cu istoria neamului. Dacă ne vom uita eroii, ne vom uita pe noi înșine, dacă nu îi cinstim nu avem nicio speranță ca și alții să ne cinstească pe noi, momentele acestea sunt profunde, sunt foarte adânci, creează o emoție cu atât mai mult cu cât avem și noi o vârstă și un trecut prin multe momente din viața aceasta”, a spus ÎPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardelului.

A fost prezent și Mircea Crețu, prefectul Județului Sibiu, care a subliniat importanța acestui eveniment. „Sunt  onorat să fiu alături de dumneavoastră azi, într-o zi cu dublă semnificație. Comemorăm 150 de ani de la trecerea în neființă a marelui erou național Avram Iancu și celebrăm ziua Europeană a Patrimoniului. Vă felicit pentru organizarea acestui eveniment prin care reușim să cinstim patrimoniul cultural și-l aducem mai aproape de generația actuală, dar și de generațiile viitoare. Ne-am alăturat și noi țărilor care sub deviza patrimoniului durabil, cinstesc bogăția și diversitatea patrimoniului cultural”.

Alexandru Dumbravă, viceprimarul Sibiului, a vorbit despre importanța modelului pe care l-a lăsat în urma sa Avram Iancu.

„Comemorarea lui Avram Iancu este o comemorare pe care sufletul fiecărui român o simte în profunzime, nu există copil din Ardeal care să nu crească luându-l pe Avram Iancu ca și model, nu există copil care să nu crească gândindu-se că într-o zi și-ar dori să ajungă într-un pelerinaj pe la Blaj, pe la Vadul Moților și într-un final la Țebea. Avram Iancu este parte din sufletul ardelenilor”, a spus aceasta.

La final, directorul Muzeului Național Brukenthal, Sabin Luca, a menționat eforturile depuse de Avram Iancu pentru unire. 

„Ați ajuns într-un loc în care vrând, nevrând istoria ne copleșește, suntem în mijlocul celor care încă răsuflăm și în mijlocul celor care au trecut prin această viață, au acumulat experiențe și ne-au lăsat învățături. Vrem, nu vrem, tiparul vieții nu este precum în visurile noastre sau în discuțiile nesfârșite dintr-un loc sau altul, tiparul vieții este o acumulare personală dinspre rău spre bine, visul nostru chiar dacă este ascuns este acela de a ajunge cât mai la lumină. Ori ce a făcut Avrămuț, a dat vântul sacru oamenilor de la munte care în învățăturile lor nu aveau foarte multe idei academice, dar aveau moștenirea de a se trage dintr-un popor, gândiți-vă cât a luptat fizic Avram Iancu, dar mai apoi câți ani după revoluție a suferit pentru că a văzut că încă nu este timpul unirii tuturor românilor. Fără oameni ca el poate că acest timp s-ar fi prelungit mai mult și ar fi fost mult mai târziu de 1918”.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

In "Romania lucrului bine facut"

Acum 2 ani

Avram Iancu lasa o umbra minuscula (asta daca vede soarele in curtea muzeului), pe cand S. Brukenthal - asupritorul de moţi, lasa o umbra de vreo 4-5 m in P-ta mare la vedere. Dar situatia a fost creata doar de niste oameni de afaceri din VL, si nu de urmasii baronului.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 ani

Daca nu exista vointa sasilor de la politica nu exista statuia lui von....fie ei masoni sau nu...nu oltenii decid, ci sasii de la conducere..
Raspunde

Horea

Acum 2 ani

eram ironic mai sus. stim prea bine ca urmasii baronului - sasii l-au vrut in piata cu tot dinadinsul, desi la fel de bine stim cu totii ca baronului i-a pasat doar de sasi si maghiari cand era in functie. Pe romani, pardon, pe iobagi nici nu-i primea in audiente - exact ca cucoana fodor sau von Klaus
Raspunde

Emil

Acum 2 ani

Pentru Iohannis, tot uitarea face casa buna!
Raspunde

Fhjgdf

Acum 2 ani

Felicitări pentru sărbătorirea marilor eroilor ardeleni care au depus eforturi mari in lupta pentru emanciparea națională. Să-l sărbătorești pe Avram Iancu este un gest de normalitate și nu înseamnă că ești naționalist sau antimaghiar. Felicitări !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus