Luni,
03.10.2022
Innorat
Acum
10°C

Legiunile romane se adună la Cristian. Eveniment inedit de reconstituire istorică

Legiunile romane se adună la Cristian. Eveniment inedit de reconstituire istorică

Sibiul se pregătește pentru o premieră, după cum spun organizatorii unui eveniment de reconstituire istorică. În a doua parte a lunii septembrie, în Cristian, va avea loc Festivalului Roman „Castrvm Novis”. Premiera o constituie tema acestui eveniment care este construită pe un episod din istoria romană. Vor fi demonstrații de tehnică și tactică militară, dar și momente de divertisment în care toți cei prezenți vor putea descoperi cum se distrau sau dansau romanii. Accesul la tot acest spectacol istoric este gratuit.  

Cine a spus că mașina timpului nu poate deveni realitate? Ei bine, poate, dar nu așa cum ne imaginăm noi. În data de 24 septembrie, într-o zi de sâmbătă, are loc prima ediție a Festivalului Roman „Castrvm Novis”. Evenimentul este o reconstituire istorică care are ca scop principal transpunerea tuturor celor care vor lua parte la manifestare în perioada în care romanii aveau un cuvânt de spus. Totul va începe undeva în jurul orei 11.30 și va dura până la ora 17.00. Organizator este Asociația „Castrvm Novis”, iar accesul la dezvăluirea unei părți din istorie este gratuit.

„Din porunca divului Caesar Avgvstvs Traianvs, Imperatorul Romei, legiunile Daciei se vor aduna la Castrvm (Cristian, jud. Sibiu) la sfârșitul lui Septembris, ziua 24. Solii au fost trimiși deja și în zări se văd ridicându-se nori întregi de praf, soli ai oștilor pornite deja în marș către stăpânul lor. Adunați în Castrvm, ofițerii și legionarii lor vor pregăti următoarele campanii în barbaricvm. Soldații se vor antrena, recruții vor depune jurământul sub acvila Romei, armurile vor fi pregătite și mașinăriile de război ale romanilor vor fi testate. Printre zornăitul armurilor se va auzi însă și muzica frumoaselor bacante romane, muze și zeițe care vor încânta privirile tuturor cu momente lor de dans. Pentru a petrece o zi în fascinanta antichitate a Romei imperiale, vă așteptăm alături de noi”, așa sună invitația pentru toți cei care doresc să ia parte la eveniment.

În pauze vor fi momente de divertisment roman

Tiberiu Polgar, unul dintre organizatori, spune că tema pe epoca romană avută de eveniment este o premieră în zona Sibiului și că oricine își dorește să participe va avea parte de o aventură pe cinste.

„Evenimentul nostru se va desfășura la ieșire din comuna Cristian înspre Săliște, acolo unde am construit deja replica unei cazărmi romane, a unui castru, cu tot ce înseamnă: cu drumuri de acces, cu drumuri de piatră, cu turnuri de colț, cu toate cele patru porți de acces în interiorul castrului. Vom începe undeva între orele 11.30 și 12.00. Va fi activitate de tabără, iar pe tot parcursul zilei vom avea diverse manevre de tehnică și tactică militară. Între ele vor fi momente de dans ale colegelor de la Alba Iulia. Vorbesc despre o trupa „Antheia Imperialis”, o trupă de dans care este, de asemenea, specializată pe reconstituire istorică. Fetele sunt documentate pe tot ce înseamnă modă în imperiul Roman, dans sau petreceri”, povestește pentru Turnul Sfatului Tiberiu Polgar.

Acesta mai spune că oricine poate participa la eveniment, chiar și activ dacă asta își dorește.

„Noi suntem acolo și le stăm la dispoziție cu orice, cu mare drag.”  

Trupe participante

Asociația CASTRVM NOVIS - organizator

Cu unitățile: Cohors I Praetoria

Legio III Gallica

Asociația Terra Apvlvm

Unități: Legio I Adivtrix

Trupa de dans Antheia Imperialis

Asociația Milites Marisensis

Unitatea:  Legio II Traiana Fortis

Asociația Amicii Muzeului - Zalău

Unitate: Legio VII Gemina

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus